USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«Ми бачимо династії юристів, які навчаються у нас», – декан юридичного факультету ВНУ про затребуваність студентів-правників та нову спеціальність. Інтерв’ю

19 Липня 2023 11:31
Цьогоріч восени юридичний факультет Волинського національного університету імені Лесі Українки відзначить ювілей – 30 років з дня заснування. Протягом цих років факультет став доволі успішним, адже, наслідуючи батьків, сюди вступають їхні діти, сучасні випускники.

Незважаючи на повномасштабну війну, юридичний факультет розвивається динамічно і в освітніх питаннях, і в матеріально-технічній базі. Торік тут відкрили мультимедійний вогневий комплекс, а вже з нового навчального року на базі факультету готуватимуть фахівців за новою спеціальністю «Правоохоронна діяльність».

Інформаційному агентству Волинські Новини декан юридичного факультету ВНУ Антон Демчук розповів, чого очікує від цьогорічної вступної кампанії, конкуренцію з іншими університетами, специфіку нової спеціальності «Правоохоронна діяльність», навчання з використанням мультимедійного вогневого комплексу, а також затребуваність студентів-правників Лесиного університету та їхню співпрацю з депутатами Верховної Ради України.

Антоне Михайловичу, нині триває вступна кампанія, з 19 липня безпосередньо стартує прийом заяв. Чого очікуєте від цієї вступної кампанії для вашого факультету?

Сподіваюся на стовідсоткове заповнення ліцензії. На сьогодні ми маємо дві спеціальності: «Правоохоронна діяльність» і «Право». «Правоохоронна діяльність» – це нова спеціальність, тому вивчаємо попит та пропозицію, відповідно на них реагуючи. Щодо спеціальності «Право» - то це вже 30 років успіху. Щорічно ми набираємо майже повну ліцензію. Цього року теж спробуємо це зробити. Наразі передбачено 120 місць денної форми, також маємо заочну форму та набір на базі диплома молодшого спеціаліста.
За спеціальністю «Право» також готують фахівців у ЛІРоЛ та ЛНТУ. Чи стежитимете за вступними кампаніями в інших університетах у Луцьку?

Ми загалом моніторимо ситуацію в інших вузах, але підкреслю, що наша вступна кампанія різниться, має свої особливості. У нас уже склались традиції, є цілі династії, які обирають саме наш факультет. Це переважно діти наших же випускників, – успішних адвокатів, суддів, прокурорів, юрисконсультів, – які прагнуть продовжити сімейні традиції захисту прав та інтересів наших громадян. Тобто сімейні традиції навчання на юридичному факультеті нашого університету зберігаються, а досвід та вміння передаються від старших поколінь молодшим. Цьогоріч ми святкуватимемо 30 років від дня заснування. Кадрові потужності та потужності матеріального забезпечення оцінено Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. В нас акредитована спеціальність, яка отримала схвальні відгуки від поважних експертів.

Наскільки різниться підготовка правників у ВНУ та згаданих навчальних закладах? У ВНУ є перевага?

Я можу розповідати лише про наш факультет, наші спеціальності. На сьогодні ми маємо потужну навчально-наукову криміналістичну лабораторію для здобуття практичних навиків у відповідному напрямку. Також у нас є нові лабораторії: медіації та відновного правосуддя, дослідження проблем протидії насильству, нормопроєктування та юридичної техніки, цифрових технологій в праві. Цьогоріч ми відкриваємо кілька нових лабораторій, які будуть пов’язані з медичним правом та захистом прав пацієнтів, буде лабораторія, присвячена професійній етиці та складанню цивільно-правових та процесуальних документів. Це все в комплексі дає дуже хороший результат, формує у наших студентів не лише теоретичну базу, але й дозволяє вже в студентські роки набувати практичних навичок.

Окрім того, постійно діє юридична клініка AdAstra, яку засновано однією з перших в Україні. З 1996 року і до сьогодні вона успішно функціонує і силами викладачів та студентів надає консультації малозабезпеченим категоріям населення. Її незмінний керівник – адвокат Віталій Андрійович Єлов – є регіональним координатором уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області.
Ви вже сказали, що цього року ваш факультет розпочинає підготовку за спеціальністю «Правоохоронна діяльність». Розкажіть детальніше про цю освітню програму. Ким зможе працювати випускник після отримання диплома?

Підкреслю, що це дуже специфічна, регульована спеціальність. Її відкривають не просто за бажанням університету, проходить ціла процедура ліцензування. Наші зусилля для відкриття цієї спеціальності були належним чином оцінені Міністерством освіти і науки, тому ми отримали ліцензію на підготовку бакалаврів. Варто зазначити, що це спеціальність, освітня діяльність на якій здійснюється впродовж трьох років, на відміну від стандартних чотирьох, але й вона передбачає набуття студентами суттєвого рівня практичних навичок. Кадровий потенціал факультету дозволяє повністю втілити основні стандарти цієї спеціальності. Окрім того, у нас працюватимуть фахівці-практики з правоохоронної діяльності, ми готуємо спеціальні полігони для наших майбутніх правоохоронців.

Відмінність від відомчих вишів МВС, які зазвичай готують фахівців за спеціальністю «Правоохоронна діяльність», полягає в тому, що наші студенти не будуть перебувати на казарменому режимі, що загалом непогано. Водночас вони не отримуватимуть відповідних звань, а будуть брати участь в конкурсах на посади на загальних підставах. Зважаючи на це, можна зробити величезні акценти на підготовку фахівців, які будуть орієнтовані на захист прав і свобод людини, керуючись принципами верховенства права. Тобто вони будуть людиноорієнтовані – це те, до чого прагне сучасна поліція.

Також будуть спеціальні блоки з тактичної, вогневої підготовки. Ми вже маємо на факультеті різноманітні курси, які функціонували ще до впровадження цієї освітньої програми. Я вже казав про курс криміналістики, для якого є чотири полігони на факультеті. Це трасологія, криміналістична балістика, огляд місця події та ДТП. Все це обладнано в межах нашого корпусу, є можливість наочно побачити спеціальний автомобіль для огляду ДТП. Студенти з першого дня зможуть цим всім користуватися.
ВНУ активно впроваджує дуальну освіту. Як з цим на юридичному факультеті?

Дуальна освіта на нашому факультеті має певні обмеження, оскільки є достатньо жорсткі вимоги до спеціальності. Наприклад, не можна бути помічником адвоката, якщо ти не є магістром права, також не можна йти в нотаріат без освіти відповідного рівня. Тобто на сьогодні майже все обмежилося рівнем магістра, хоча наші студенти починають працювати на підприємствах, в установах та організаціях, маючи диплом бакалавра.

Багато студентів працюють у судах на посадах працівників канцелярії, секретарів судових засідань. Також студенти йдуть працювати у виконавчу службу, органи ДРАЦСу. Часто наші ж випускники – адвокати, нотаріуси, юрисконсульти – шукають собі співробітників серед студентів старших курсів. Тому проблем з цим немає, на сьогодні магістратура працевлаштована на 80-90% за фахом.
Ваші студенти є членами організації ELSA Lutsk. Що це за організація, яким чином вона допомагає розвиватися студентам?

Насправді це крута європейська організація для студентів-правників. Вона функціонує суто для студентів-юристів у межах Європи та Європейського Союзу. Ми є шостим осередком в Україні. Вже цього літа буде прийняття нашого осередку до локальної групи, що дасть можливість проводити різноманітні заходи всеукраїнського та міжнародного масштабу. Окрім того, це відкриє для студентів доступ до юридичних стажувань за кордоном.

Є низка юридичних іноземних компаній, які працюють спільно з ELSA і приймають наших студентів на стажування. Я кажу про Австрію, Німеччину, Нідерланди та Великобританію, куди студенти їдуть за програмою обміну. Цього року в нас на стажуванні був студент з Бірмінгемськогоуніверситету, він проходив магістерську програму, слухав три курси. Ми йому передаємо сертифікат. Так само наші студенти можуть долучатися до курсів у закордонних університетах, які співпрацюють з ELSA.

Ми продовжимо практику visiting professor. З 1 вересня у нас читатиме лекції професор зі Сполучених Штатів Америки Ерік Путціг, який фактично минулий семестр провів з нами. Він читав нашим студентам лекції з нормотворчості та юридичного англійського письма. Коли він повернеться, ми трішки оптимізуємо та змінимо курси – продовжиться курс нормотворчості і буде другий курс, пов’язаний з демократією. Також з вересня у нас читатиме лекції онлайн з американського кримінального права та кримінальної юстиції професор з Університету Огайо.

Організація ELSA надає можливість участі в конференціях. Наші студенти прийматимуть всеукраїнський захід на базі практик «Гарт» наприкінці липня. Туди приїде все правління ELSA. У жовтні минулого року ми проводили статутний з’їзд ELSA в Луцьку. Всі були надзвичайно вражені, що ми можемо проводити заходи такого рівня. Я переконаний, що це успіх для студентів, це розвиток студентського самоврядування, бо це окремий осередок міжнародної громадської організації на факультеті.
Під час повномасштабного вторгнення на базі вашого факультету відкрили мультимедійний вогневий комплекс. Що в ньому передбачено? Як його використовуєте під час навчання студентів?

Це один з полігонів лабораторії криміналістики, його використовують для формування відповідних практичних навичок. На сьогодні ми маємо три зразки зброї. За допомогою цього комплексу можемо відпрацьовувати влучність стрільби та основи прицілювання. Оскільки це професійне обладнання, воно дозволяє робити коригування на рухому та нерухому мішень, є можливість вибору дальності мішені та інших перешкод, наприклад, погоди, пори доби.

На основі мультимедійного тиру функціонують курси ефективного володіння та поводження зі зброєю, які спільно розробили юридичний факультет та Луцький об'єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Курси передбачають навчання з вогневої підготовки, тактики, тактичної медицини, орієнтування на місцевості, зв’язку та правових основ поводження зі зброєю. Через ці курси в межах нашого факультету пройшло понад 400 осіб. Невдовзі їм виповниться рік. Вони проходять протягом десяти днів, учасники отримують сертифікати. Вогневий тир ми будемо розвивати і надалі.

На сьогодні однією з перспектив розвитку лабораторії з криміналістики та загалом потужностей факультету є відкриття поліграфологічного центру. Про це ми будемо говорити з початком нового навчального року, у вересні. У нас є спеціаліст, сертифікований поліграфолог. Основи поліграфології увійдуть в комплекс вибіркових дисциплін на факультеті і для спеціальності «Право», і для спеціальності «Правоохоронна діяльність».
Знаю, що ваші працівники їздили з мультимедійним вогневим комплексом по волинських школах. Для чого це було потрібно?

Нині шкільний предмет «Захист Вітчизни» є доволі проблемним, оскільки вчителів, які належним чином забезпечували б навчання, не так вже й багато. Чимало з них мобілізовані, в деяких школах цей предмет віддали вчителям фізкультури чи праці. У нинішніх реаліях потрібно, щоб навчання було на належному рівні, тому під час підготовки до виїзних зборів ми пропонували навчатися стрільби. По-перше, це безпечно. По-друге, учні мали можливість навчитися прицілювання, дізнатися, яким чином потрібно вести вогонь, як перезаряджати зброю та дотримуватись техніки безпеки. Учні показували непогані результати та в подальшому реалізовували себе на зборах під час бойових стрільб. Так само і на наших курсах ефективного володіння та поводження зі зброєю наприкінці навчання передбачено бойові стрільби. Ми вивозимо на полігон, де вони відпрацьовують евакуацію пораненого та стрільбу по ближніх і дальніх мішенях.
Ви вже згадали, що на базі факультету діє лабораторія криміналістики. Її використовують лише для навчання студентів чи й для інших потреб?

Це є сертифікована лабораторія, тобто ми можемо проводити в ній певні види експертиз, проте є одна проблема – експерта, який в нас працює, мобілізували, наразі він перебуває в ЗСУ. Йому асистує та зараз виконує обов’язки керівника лабораторії криміналістики наш інший викладач, який є доцентом кафедри, професіоналом в криміналістиці, проте не має допусків до проведення експертиз. У подальшому ми розвиватимемо різні види експертиз, розширюватимемо потужності криміналістичної лабораторії, вивчатимемо цифрові технології для проведення криміналістичних експертиз. Дактилоскопія та трасологія – це одні з основних пунктів у криміналістиці. Але є набагато цікавіші, які день будемо впроваджувати на факультеті.

Повернімося до вступної кампанії. Яка вартість навчання цього року на обох спеціальностях?

Денна форма для бакалаврату спеціальності «Право» буде коштувати 32 тисячі гривень. Денна форма для спеціальності «Правоохоронна діяльність» коштуватиме 27 тисяч 300 гривень. Спеціальність «Право» – доволі популярна, проте ми не ставимо максимальної ціни, в інших регіонах ціни набагато вищі. На сьогодні політика університету спрямована на те, щоб якомога більше випускників і загалом охочих мали можливість здобувати освіту, зважаючи на нинішні складні обставини. Багато людей втратило роботу, не можуть оплачувати високу вартість навчання, тому ми стараємося зробити її достатньо доступною.
Де ваші студенти проходять практику?

Ми маємо підписані договори з понад 250 базами практики в межах Волині та найближчих регіонів. Бази практики, з якими працюємо, – це адвокатура, суди, нотаріат, прокуратури. Також є підприємства, в яких наші студенти працюють за спеціальністю. Тобто є дуже широкий спектр баз для проходження практики. Ми надаємо пропозиції, а студенти обирають, що вони хочуть, де бажають проходити практику. Але якщо студент, наприклад, живе у Хмельницькій області і бажає проходити практику там, то ми укладаємо з базою практики договір і після підписання студент саме там проходить практику.

У нас вона поділяється на різні варіації: практика у судових та правоохоронних органах (адвокатура, нотаріат, прокуратура, суд) та практика в органах державної влади і місцевого самоврядування (державні адміністрації, місцеві ради, територіальні громади). Юристи знаходять себе не лише в суто юридичних спеціальностях, але й безпосередньо в органах управління. Комерційні підприємства теж доволі популярні серед студентів. Іноді батьки, які є власниками чи працівниками підприємства, хочуть, щоб діти були юристами та допомагали їм у сімейному бізнесі.
Наскільки ця практика допомагає студентам у майбутньому?

Багато студентів, які, наприклад, непогано себе показали в судах, залишаються там працювати. Як вже зазначав, адвокати теж постійно приглядають собі майбутніх помічників, контактують зі студентами, запрошують їх. Є випадки, коли наші студенти, не маючи диплома бакалавра, ідуть помічниками у юридичні відділи на підприємствах, виграючи конкурс у відомих адвокатів, бо вони краще знають іноземну мову, мають знання з інформаційних технологій. Ми докладаємо багато зусиль, аби студенти здобули навички роботи з цифровими ресурсами. Наразі вони мають безплатний доступ до платформ PRAVOSUD, YouControl – це дуже дорогі ресурси, підписка на рік коштує від трьох тисяч євро. Дуже багато залежить від мотивації студента, бажання опанувати ті чи ті навички.

Ви вже згадували, що 80-90% студентів-магістрів працевлаштовані. Тобто студенти вашого факультету є доволі затребуваними?

Так, на сьогодні вже небагато студентів четвертого курсу бакалаврату не працевлаштовані за спеціальністю. В силу того, що багато людей переїхали в інші регіони та країни, з’явився відчутний кадровий дефіцит. Тому наші студенти почали займати ці вакантні місця. Ми можемо побачити, що студенти, які продовжують навчання в магістратурі, вже офіційно працевлаштовані та зарекомендували себе доволі непоганими спеціалістами.
Поговорили з вами про нову спеціальність «Правоохоронна діяльність», матеріально-технічну базу факультету. Можливо, поділитеся проєктами, які хочете зреалізувати на факультеті у майбутньому?

Доволі непоганий проєкт із нормотворчості та юридичної техніки плануємо втілювати наступного року. Його реалізацію ми почали у вигляді Першої літньої школи європейського парламентаризму. Це співпраця і з депутатами Верховної Ради України, і з депутатами Європейського парламенту. Ми мали зустрічі з різними учасниками, які пов’язані з територіальними громадами. Місія проєкту на наступний рік – стажування наших студентів у депутатів Верховної Ради України, органах територіальних громад, де вони набуватимуть навичок парламентської та локальної нормотворчості. Основна їхня допомога буде спрямована на аналіз нормативної бази, внесення пропозицій до нормативних актів, до обговорюваних проєктів.

Вже сьогодні ми маємо певні напрацювання, наприклад, наші студенти є офіційними помічниками народних депутатів. Окрім того, розвиваємо потужну співпрацю з європейськими парламентарями. За цю літню школу до нас підключилися спікери-депутати з Польщі, Литви, у майбутньому плануємо залучати спікерів з Данії, Швеції, Фінляндії, Естонії. Враховуючи бажання України вступити в Європейський Союз та прикордонне розташування нашого регіону, через таку комунікацію ми можемо налагодити гарну співпрацю з європейськими фахівцями. Вже зараз є затребуваність у юристах, які обізнані не лише в українському праві, але і в праві Європейського Союзу, окремих країн ЄС.
Ще одним напрямком є розвиток медіації. Я думаю, що цього року ми зможемо започаткувати курси медіаторів на факультеті. Ми вже маємо штат медіаторів, яких було підготовлено у наших лабораторіях. Керівник лабораторії медіації та відновного правосуддя Наталя Карпінська є сертифікованим медіатором, доктором юридичних наук, професором. Це доволі перспективний напрямок, який плануємо розвивати з врахуванням передових європейських практик.

Окрім того, реалізовуємо програму в межах міжнародних грантових заявок, у якій студенти також можуть брати участь. Загалом, стараємося бути відкритими для інновацій, але й зберігати тридцятирічні традиції діяльності факультету.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото Андрія ПЕТРУШКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Яків Показати IP 19 Липня 2023 12:06
Багато молодих людей іде вчитися на правників не заради того,щоб бути на стражі закону, а заради того,щоб бути ближче до влади і грошей.Найпрестижнішими професіями мають бути інженера, лікаря, учителя.
скептик до Яків Показати IP 21 Липня 2023 22:07
в УРКАїні найпрестижніша професія - слуга народу
Анонім Показати IP 19 Липня 2023 12:07
Син полковника стане полковником, а син генерала генералом. Але на державну службу призначеному керівнику не можна брати родичів, людей, котрим довіряєш, бо ні-ні то ж корупція. Цікава вирвана з контексту фраза, яка дещо суперечить антикорупційним лозунгам
Петро Показати IP 19 Липня 2023 15:42
Пам*ятаю зі студентських років, як один професор любив повторювати: "Син вовка є вовк, а син професора може бути баран". Тут ще можна добавити: син юриста, полковника, генерала. і т. д. Якість "сірої речовини" спадково не передається. Замість неї може бути кал. Природа після створення таланту довго відпочиває. Щодо "барана", то в області зареєстровано 670 адвокатів. З них з цією "кличкою" добра третина.
Парень Показати IP 19 Липня 2023 16:33
яків, анонім, петро…. Життя у вас мабуть не склалось, ви сантехнік, менеджер і водій?)))) завидуйте мовчки….. я водій, одна донька архітектор , друга юрист. І як тоді ваша життєва формула?)))) Людина сама робить своє життя.
Петро до Парень Показати IP 21 Липня 2023 13:26
Життя склалось. І досить непогано. Дві вищі освіти. Карєра. Я вів мову про "династію", коли батько - професор, а син - баран. Про батька-водія і доньку -архітектора в мене навіть згадки немає. Читайте тексти. Одразу видно, що ви водій.
скептик до Парень Показати IP 21 Липня 2023 21:59
важливим є не стільки професія, як людські якості. відморозок - він на будь-якій посаді відморозок
Лучанин Показати IP 19 Липня 2023 20:24
Демчук Антон дуже переймається розвитком факультету, тому і є стільки нових напрямків і досягнень ! Респект і повага Вам. Одні курси військової підготовки варті найвищих похвал !!!
Анонім до Лучанин Показати IP 19 Липня 2023 21:30
Неперевершена іронія в останньому реченні
Андерсон Показати IP 20 Липня 2023 07:37
Смішно в неправовій державі слухати про адвокатів, суддів та прокурорів
Влад до Андерсон Показати IP 21 Липня 2023 15:30
Україна - правова держава
скептик до Влад Показати IP 21 Липня 2023 22:01
ги-ги-ги. ти мабуть з пробірки на марсі виріс
Петрович Показати IP 20 Липня 2023 08:23
Як нехвали юрфак, а роботою ніхто незабезпечить. Паро десятків вибилось (звязки, гроші, родичі там же працюють) людей в судді, адвокати і т.д. І про них весь час говорять. Хай краще розкажуть який відсоток студентів сам працевлаштувався і працює за освітою. Аби 5% було.
Декан до Петрович Показати IP 20 Липня 2023 13:35
Роботою забезпечу 100% аби в студента було бажання. Магістратура забезпечена роботою на 87%. Є ті хто чекають на участь в конкурсі, а для цього потрібно мати диплом магістра! Тому ваша теза зовсім необґрунтована і недоречна.
скептик до Декан Показати IP 21 Липня 2023 22:03
стикався з деякими вашими махістрами в суді. сміх крізь сльози
123 Показати IP 20 Липня 2023 10:05
Династії - це добре, якщо успадковують фаховість, а не професійне жлобство, що можна побачити в Луцьку і всій Україні
Олександр Показати IP 20 Липня 2023 10:33
З повагою ставлюся до Антона Михайлович та юридичного факультету. Постійний розвиток та зміни на краще видні неозброєним оком. Можу лише зазначити, що хто хоче навчатися та здобувати освіту, він буде це робити не зважаючи на ні на що. Юридичний факультет ВНУ має всі необхідні якості та елементи необхідні для здобуття професії юриста, а решта вже залежить від студента.
Анонімний користувач Показати IP 20 Липня 2023 11:18
Антон Михайлович - гордість! Немає більш достойної людини бути деканом юрфаку. І як показує практика - досягає успіху той, хто працює, а хто лише жаліється, той, скоріше за все, просто безтолковий. Юридична освіта - це освіта, з якою ти можеш працювати ледь не всюди - в суді, помічником адвоката, нотаріуса, юристконсультом, реєстратором тощо, а, наприклад, бухгалтер лише бухгалтером. Юрфак ВНУ дав багато знань, вмінь і навичок, в будучи ненайкращим студентом тепер працюю в маю непогану заробітню плату.
Микита Показати IP 20 Липня 2023 20:43
Чому такий "ОБЛІЗЛИЙ факультет ? Вікна - від часів Лесі Українки, стіни - пошарпані і т.д. Думаю, що в приміщеннях зимою ХОЛОДНЕЧА.
До до Микита Показати IP 21 Липня 2023 09:47
Факультет майже з першого року свого існування був годівничкою університету. До цього часу жодний ректор не може зрозуміти, що якщо в продовж трьох років залишати факультету 50% від заробленого ним, а ці гроші використати на вдосконалення матеріальної та викладацької бази, то факультет буде заробляти стільки, що навіть 30% будуть становити значну суму грошей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus