USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ми не повинні допустити, щоб Україна перетворилась на сміттєзвалище, – волинський депутат

1 Липня 2019 21:31
З обласного фонду охорони навколишнього середовища на природоохоронні заходи запланували виділити 5 млн 922 тисяч гривень. Питання про виділення коштів розглядали під час засідання постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Волинської облради.

Про це в студії телеканалу «Аверс» розповів депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Олександр Омельчук, повідомляє пресслужба волинського УКРОПу.

«Обласна адміністрація зібрала заяви та звернення і направила на розгляд депутатам уже готовий план спрямування коштів на природоохоронні заходи. Завдяки депутатському корпусу, ми змогли добитися прозорості та скоригувати цей план. Довелося викинути деякі статті співфінансування в рівних частинах з громадами, які були затверджені ще при Гунчику (Володимир Гунчик – ексголова Волинскої ОДА, - ред.). Адже, якщо трапляється надзвичайна ситуація в громаді, туди потрібно терміново спрямовувати кошти на усунення наслідків, а не чекати співфінансування. Так можна дочекатися й екологічної катастрофи не тільки в цьому районі, а й по всій Україні. На прикладі ковельського ветсанзаводу ми побачили, куди скидалися рештки виробництва, які десятиліттями йшли в ґрунтові води. Вода в людських криницях та свердловинах була небезпечною для пиття і мала жовтий колір, а при кип'ятінні — коричневий. Але місцеві жителі використовували її для прання, після чого майже у 99% людей виникала алергічна реакція, а у дітей – астма. Сьогодні важливо усвідомити необхідність та важливість полів фільтрації та виділення на це коштів», - розповів Олександр Омельчук.

«Також бачимо, яка складна ситуація з неприємними запахами в Луцьку, а саме з Гнідавським цукровим зводом. Пам'ятаємо, як в Турійську один із підрозділів «Пана Курчака» забруднював територію, після чого були масові звернення жителів, які перекривали дорогу на це підприємство. На такі речі потрібно оперативно реагувати і спрямовувати кошти на усунення негативних наслідків. Адже одними програмами без фінансування ми не вирішимо ці проблеми. Потрібно залучати інвесторів або брати кредити, адже ця екологічна катастрофа може накрити не лише Україну, а й Європу, яка бореться за чисту екологію», - додав депутат.

Сьогодні на Волині існує три програми екологічного характеру, які стосуються питної води та поводження з твердими побутовими відходами. Але оскільки на їх реалізацію не виділяються кошти з Державного бюджету, то вони не працюють на повну силу.

«Не потрібно вигадувати велосипед, поїдьте в країни Європейського Союзу чи Скандинавії, перейміть досвід, запросіть спеціалістів, якщо у нас немає своїх. Сьогодні, коли відбулося політичне потепління, я переконаний, що разом із колегами, нам вдасться вирішити це питання», - зазначив Олександр Омельчук.

Також актуальною темою на сьогодні є зариблення місцевих водойм, але для цього потрібно унеможливити браконьєрство та масовий вилов риби.

«Зариблення – чудова ініціатива, але тут випливає така проблема як браконьєрство та стихійний вилов риби електровудочками та сітками. Вважаю, що при зарибленні об'єкта повинна бути відповідальна особа, чи це комунальне підприємство, сільська рада чи орендар. Адже ми витрачаємо на зариблення кошти платників податків, які нам і так нелегко розподіляти, а за рік часу риби в водоймах уже немає», - наголошує депутат-укропівець.

Обранець громади стурбований тим, що майже кожне село має своє стихійне сміттєзвалище і вважає, що з цим потрібно боротися, аби не перетворити країну на смітник.

«За логікою відходи потрібно вивозити на сміттєпереробний завод, але його у нас не існує. Луцьк ці питання вже давно хотів вирішити, але все було заполітизовано. Сьогодні, дивлячись на потепління в політиці державного устрою, нам потрібно рухатися вперед і разом вирішувати цю проблему, аби відходи не викидалися в лісах, а стояли контейнери для роздільного сміття. Потрібно запровадити культуру сортування сміття, яка має існувати в школах, садочках і в кожній сім'ї. І тільки тоді ми зможемо зробити Україну квітучою, а не загальним сміттєзвалищем», - каже Олександр Омельчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus