USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

МИ ЦЕ БАЧИЛИ: день у психоневрологічному інтернаті Волині. ФОТО

1 Жовтня 2013 09:38
Олицький психоневрологічний інтернат має більш як півстолітню історію. 1958 року першими у його стінах проживали діти з особливими потребами. Але через декілька років заклад перепрофілювали на медико-соціальну установу – психоневрологічний інтернат для дорослих.

Петро Ткачук десять років обіймає посаду директора установи. Усі ці роки він оббивав чиновницькі пороги, щоб допомогти якнайліпше облаштувати умови проживання та реабілітації людей особливої долі.

І сьогодні у цих, хоча і тісних та все ж причепурених, кімнатках зроблений капітальний ремонт. Кожна з них обставлена сучасними зручними меблями, майже у кожній є телевізори для підопічних. Усі приміщення пофарбовані у теплі, ясні кольори. На ліжках - новенька постільна білизна, чисто і доглянуто скрізь.









На приїзд кореспондента Волинських Новин тут зовсім не очікували. Петро Якович саме збирався на збір урожаю, адже нарешті погода подарувала тепліші і сонячні дні.

«Зараз усі поїхали на город, збираємо буряки. А взагалі, у нас на проживанні 113 осіб, починаючи з двадцятирічного віку. Працює 82 чоловіки медичного та обслуговуючого персоналу. У комплексі ми створюємо для підопічних комфортні побутові умови проживання і реабілітації», - розповідає директор закладу Петро Ткачук.

З його слів, лише цьогоріч з обласного бюджету виділили 970 тисяч на утеплення і оздоблення фасаду житлового приміщення. За станом на сьогодні робітники зробили 85 % усіх запланованих робіт, а до 14 жовтня обіцяють взагалі завершити.






В обідню пору Волинські Новини завітали у їдальню установи, щоб дізнатися, яке меню на сьогодні і чи дотримуються нормативів харчування для підопічних Олицького психоневрологічного інтернату. На обід саме завершували приготування розсольника, відварного м’яса, салату, березового соку і печива.






«Згідно з нормативами харчування, виділяється щодня на одного підопічного 18-20 гривень. Цим передбачено чотириразове харчування. За ці кошти щодня кожному підопічному гарантовано готуємо 100 грамів м’яса, 600 грамів хліба, 25 - вершкового масла, 45 цукру, 100 грамів риби. А також сезонні овочі й фрукти. У неділю і свята – святкове меню – випічка, цукерки», - каже медсестра Галини Макаревич.



З її слів, є частина осіб, яким готують спеціальні страви, враховуючи захворювання: серцево-судинні, цукровий діабет, епілептичні прояви. А ще у них власний фітобар, де із зібраних трав заварюють тонізуючі, релаксуючі і просто духмяні чаї.



Як розповіла старша медична сестра установи Світлана Новак, вони щорічно здійснюють медичні огляди підопічних за участю лікарів Ківерцівської райлікарні, Олицької психіатричної та обласної клінічної лікарень.

Про будні пацієнтів установи медперсонал розповідає із захопленням. Адже вони по-справжньому цікавляться футболом, допомагають підливати вазони, доглядають за квітами на клумбах і в саду, залюбки допомагають у підсобному господарстві.

А підсобне господарство Олицького психоневрологічного інтернату чимале: 41 гектар орної землі, декілька одиниць сільськогосподарської техніки, 30 особин великої рогатої худоби, 130 свиней та інше. Вирощують городину і корма для худоби. Працюють усі – підопічні і персонал медустанови. А за виручені кошти від збуту сільгосппродукції, купують племінну худобу, паливо для котельні, яка, до слова, облаштована на твердому паливі.










Є на території установи спортивний та ігровий майданчик, сади для відпочинку. Діє і капличка, де щонеділі частина підопічних активно беруть участь у богослужіннях, співають у хорі.


А ще, колишнє підсобне приміщення, де зберігали городину, облаштували під своєрідну кімнату для заняття спортом, навчання у гуртках і бібліотеку. Кожен із присутніх знаходить тут для себе власний спосіб релаксації та реабілітації. Зі слів персоналу установи, для їхніх підопічних, насправді, іноді зовсім мало потрібно – лишень щоб їх потримали за руку і подарували надію, що вони комусь близькі й дорогі.










В цілому, зі слів заступника голови Ківерцівської райдержадміністрації Людмили Федюк, «особливим людям повинна бути особлива увага. І соціальні ініціативи Президента України націлені на те, щоб підтримати соціально вразливі категорії громадян. У Ківерцівському районі працює програма соціального захисту населення на 2009-2013 роки. Відповідно до неї, лише цьогоріч понад 8,5 тисячі соціально незахищених людей виплатили понад 88 мільйонів гривень державної допомоги. Загалом, у районі понад 14,5 тисячі пільговиків і жоден із них не залишається поза увагою органів влади усіх рівнів».








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анна Показати IP 1 Жовтня 2013 10:19
Здивована порядком, чистотою, затишком. Бачила інший подібний заклад. тут набагато затишніше. Робота персоналу - не позаздриш... Це дійсно милосердні люди, які пропускають чужу біду через себе.
Да-да-да до Анна Показати IP 1 Жовтня 2013 14:58
насправді там не так, це просто показуха!
Людмила до Да-да-да Показати IP 8 Січня 2014 12:00
Ніяка це не показуха, там і насправді так!Там керівник на своєму місці!
АСЯ Показати IP 1 Жовтня 2013 12:00
Це все показуха . Живуть вони набагато хуже.
Ірина до АСЯ Показати IP 13 Травня 2014 20:45
Це ні яка не показуха там дійсно красиво!
Софія Показати IP 1 Жовтня 2013 13:02
Всі хочуть бути вдома.
Наташа Показати IP 1 Жовтня 2013 14:28
Якщо це дійсно так, то браво!!!!
Ірина до Наташа Показати IP 13 Травня 2014 20:43
Повірте ,що саме так вони там і живуть!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus