USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

МИ ЦЕ БАЧИЛИ: як волинські дорожники долають негоду. РЕПОРТАЖ

24 Січня 2014 07:00
На перший погляд може здатися, що процедура очистки доріг від снігу досить проста: зчистив покриття, посипав піском, та й все. Насправді, потрібно добре знати, як правильно чистити, що сипати та у яких кількостях.

Дороги, які обслуговує Служба автомобільних доріг, поділені на дорожньо-ремонтні пункти. Кожен з них відповідає за свою ділянку дороги, яка сягає від 35 до 60 кілометрів. У своєму підпорядкуванню мають певну кількість одиниць техніки, яка забезпечує вчасну ліквідацію слизького покриття і очистку від снігу.

До зими готові завжди

Заступник начальника служби з експлуатаційного утримання Служби автомобільних доріг у області Юрій Ришкевич розповідає, що дорожники намагаються працювати на випередження. Зараз працівники заступають на цілодобове чергування, і при перших опадах виїжджають на дороги. Каже, що ця зима для них розпочалась нормально, працюють в звичайному режимі. Хоча, зізнається, до кінця «сезону» ще довго, і яких сюрпризів чекати від природи – невідомо. Як приклад розповідає історію, коли торік при температурі -5 градусів пішов дощ. Льодом покрились навіть дерева, а дороги перетворились в справжній каток. «Довелось в екстреному режимі ліквідовувати», - згадує одну з минулих зим Юрій Володимирович.

Та, на щастя, зараз все більш-менш нормально, тому можемо спокійно поспостерігати за роботою дорожників. Власкору Інформаційного агентства Волинські Новини наочно продемонстрували, як працює ця «кухня» зсередини. Зачистити цілу смугу самотужки одній машині досить складно, тому виїжджають втрьох.
На дорозі розміщуються таким чином, щоб сніг, який згортає перша машина, потрапляв під ковш другий, а звідти – під грейдер, який викидає його за межі дороги.

Таким ланцюжком техніка рухається дорогою. Особлива увага - до зупинок громадського транспорту – тут грейдер працює самотужки, зачищаючи дорожнє полотно від снігу.
Робочий день залежить від примх погоди

Водій машини розповідає, що попри її вагу більше, ніж в 10 тонн та чималі габарити, керувати нею не так вже й важко.
Чоловік їздить на грейдері близько десяти років і каже, що коли все працює як слід, то ніяких труднощів в керуванні не виникає.
Щоправда, в кабіні дещо холоднувато – градусник завмер на нульовій відмітці.
Однак водій запевняє, що це одиничний випадок: мороз «прихопив» воду в системі, тому не працює обігрів. А так – в кабіні доволі тепло. Робочий день у нього ненормований – розповідає, що за необхідності виїжджає і вранці, і в глуху ніч, якщо в цьому є потреба. Мовляв, все залежить від погоди та її примх.

Лише після того, як з дороги заберуть сніг, можуть проїхатись комбіновані дорожні машини (або просто, як їх називають, - КДМ-ки). Саме вони посипають дорогу спеціальною сумішшю піску та технічної солі. Завдяки цьому, мовляв, покращується щеплення коліс автомобілів з дорогою. В залежності від пропорцій, суміш буває 5, 10, та 20-відсотковою. Найчастіше використовують перших два типи – «двадцятки» сиплять лише у надзвичайних випадках, коли дорожнє покриття дуже слизьке і вкатане.

«Поки ніхто нічого кращого за сіль не придумав»

На запитання про те, чи сильно шкодить кузовам автомобілів така суміш, Юрій Ришкевичкевич відповідає, що сіль шкідлива для всього – починаючи від організму людини, закінчуючи металом. «Але поки ніхто нічого кращого за сіль не придумав», - зізнається він.

Піщано-соляна суміш починає працювати лише під рухом автомобілів: колесами автівки змішують її зі снігом, в результаті чого утворюється своєрідна «каша» бурого кольору. Саме такого ефекту і добиваються працівники Служби доріг, посипаючи полотно. Та вже через 4-6 годин суміш потрібно зчищати з дороги, адже сіль починає реакцію зі снігом.

Одна КДМ може взяти на борт від 5 до 8 тонн суміші. У старіших моделях машин інтенсивність посипання залежить від швидкості та обертів двигуна, на новіших встановлена система ручного керування прямо в кабіні. Вичерпавши запас, автомобілі вирушають до ДРП, де їх завантажують знову.

У волинської Служби автомобільних доріг зима «офіційно» стартувала 24 грудня, коли почали посипати слизькі дороги. З тих пір дорожники вже використали половину заготовленої суміші, хоча до кінця зими ще далеко.

Тонкощі справи
Є відрізки, посипати які категорично не рекомендується, – піщано-соляна суміш, контактуючи з «голим» асфальтом може тільки нашкодити. Це так звані сухі ділянки дороги. Вітер передуває сніг через них, тому він не затримується на покритті. Допомагають в цьому і системи пасивного захисту доріг. Наприклад, дерев’яні щити, які затримують сніг. Таким чином, опади залягають за декілька метрів, що зменшує їх кількість на дорозі.
«Тут все добре, побільше б таких доріг», - коментує заступник начальника служби з експлуатаційного утримання Служби автомобільних доріг у області, проїжджаючи повз.

Чи витримають волинські дороги зиму?
Чи переживуть наші дороги зимові холоди, Юрій Ришкевичкевич впевнено відповідає: мусять. Пояснює, що асфальт клали при плюсових температурах і з дотриманням всіх технологій, тому проблеми виникнути не повинні. Хоча зізнається, що дуже часто працювати доводиться не на випередження проблем, а на їх ліквідацію. Виною цьому – брак фінансування. Тому після відлиги будуть змушені в терміновому порядку латати ями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мда Показати IP 24 Січня 2014 09:16
Як же ми відстали від цивілізованого світу... Так чистити сніг, всеодно що розводити вогонь тертям паличок....
бачив до Мда Показати IP 24 Січня 2014 11:05
Ну і як чистять цивілізовані країни? В Польщі - майже так само все. Єдине, що техніка - МАНи, Мерседеси і інші іномарки.
так отож до бачив Показати IP 24 Січня 2014 14:11
ну а я про що, тут металобрухт, який відпрацював 4 терміни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus