USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Митрополит Ніфонт звершив богослужіння в день своєї архієрейської хіротонії. ФОТО

1 Квітня 2009 12:57
У вівторок, 31 березня, керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт у Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька звершив Літургію Ранішосвячених Дарів у день своєї архієрейської хіротонії. Про це інформують «Волинські Новини».
 
Як повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ, владиці співслужили  секретар єпархіального управління протоієрей Миколай Бондарук, настоятель Покровського храму протоієрей Георгій Шевчук, настоятель храму Всіх святих землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин та клірики храмів міста.
 
Богослужіння співали архієрейський хор під керівництвом Володимира Гнатюка та хор студентів Волинської Духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра. Привітати архіпастиря прибули настоятелька Свято-Стрітенського Михнівського жіночого монастиря ігуменя Марія (Шульгач) та настоятелька Свято-Троїцького жіночого монастиря ігуменя Анастасія (Левчук).
 
Проповідь на євангельську тему виголосив із благословення владики клірик Свято-Покровського храму Луцька ієромонах Аліпій (Сапіга). Після Літургію у храмі звершили подячний молебень.
 
У вітальному слові секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук зауважив, що владика у всі дні свого єпископського служіння дбав про духовний ріст свої чад. «У важкий та бурхливий час Ви були призначенні на древню Волинську кафедру. Після двох років єпископського служіння на Хмельниччині синод УПЦ направив Вас на рідну Волинь. Дивний Божий Промисел дав волинянам у той бурхливий час мудрого, доброго та сміливого єпископа, пастиря, котрий душу та життя своє готовий віддати за духовну свою паству. Многіх Вам літ», – побажав він. 
 
Митрополит Ніфонт пригадав ті роки, коли 31 березня 1990 року у Києві була звершена над ним архієрейська хіротонія. «Я весь час, коли служив 13 років у Свято-Троїцькому храмі села Рудка Козинська священиком, мріяв про те, що буде при храмі монастир. Але Господь покликав мене недостойного  до важкого єпископського служіння.  Я дякую милосердному Богу за те, що Він дарував мені таких добрих священиків і таких хороших та мудрих волинян», – зазначив владика.
 
Довідково:
 
Митрополит Луцький і Волинський НІФОНТ (Василь Андрійович Солодуха) народився в сім\'ї селянина 5 жовтня 1948 р. (с. Галина Воля).
У 1963 р. закінчив 8-річну школу.
З 1963 по 1967 рр. працював у колгоспі.
1967 - 1969 рр. служив у радянській армії.
1969 - 1970 рр. працював у залізничному ДЕПО м. Брест.
В 1971-1974 р.р. був іподияконом у Святішого Патріарха Пімена (Ізвекова, +1990). У 1974 р. закінчив Московську Духовну семінарію.
20 березня 1974 р. прийняв чернечий постриг у Тройце-Сергієвій Лаври (м. Сергіїв Посад, Загорськ). Того ж рік Святішим Патріархом Піменом був рукоположений у сан ієродиякона. Також у 1974 р. поступив у МДА. У 1977 р. ректором Московської Духовної Академії та Семінарії, який нині митрополит Київський і всієї України, архієпископом Володимиром (Сабоданом), рукоположений у сан ієромонаха і направлений у Волинську єпархію.
18 березня 1977 р. архієпископом Волинським і Рівненським Даміаном (Марчуком, †1987), призначений настоятелем Свято-Троїцького храму, с. Рудка- Козинська Рожищенського р-ну Волинської області.
У 1988 р. архієпископом Волинським і Рівненським Варлаамом (Ільющенко, †1990) возведений у сан архімандрита. У 1989 р. обіймає посаду благочинного Рожищенської округи Волинсько-Рівненської єпархії.
20 березня 1990 року на засіданні Священного Синоду архімандрита Ніфонта було призначено єпископом Хмельницьким і Кам\'янець-Подільським. Хіротонісований у м. Києві 31 березня 1990 року. За два з половиною роки служіння Владики Ніфонта у цій єпархії, у м. Хмельницьку був побудований Свято-Покровський собор та приміщення Єпархіального управління, освячено 96 новозбудованих храмів. Крім того, завдяки єпископу Ніфонту в 1991 році Священний Синод Української Православної Церкви благословив відкриття дворічного Духовного училища в м. Хмельницькому. Того ж року був організований перший випуск газети \"Благовіст Хмельниччини\".
Згідно Указу Священного Синоду УПЦ від 25 серпня 1992 року в зв\'язку зі складною міжконфесійною ситуацією в м. Луцьку єпископа Ніфонта було призначено на Волинську кафедру.
28 липня 1993 року єпископ Ніфонт возведений у сан архієпископа.
11 квітня 2001 року, указом предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира, архієпископ Ніфонт був возведений у сан митрополита. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus