USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

На дні Каховського водосховища виявили руїни козацької церкви, яку малював ще Шевченко

16 Червня 2023 06:47
На пересохлому дні Каховського водосховища у селі Покровському біля Нікополя виявили рештки Покровської Січової церкви.

Про неї писав Олександр Довженко, її малював Тарас Шевченко, пише Nikopolnews.

Директорка музею села Покровське Лариса Садовська каже, що місцеві жителі знали про залишки церкви. Наприкінці XX ст. водолази виявили там фундамент кам’яної споруди.

У 1734-1775 роках на місці Покровського існувала Нова Січ. Її заснували після підписання Лубенського договору і повернення Війська Запорозького низового під російський протекторат. Вона розташовувалася на півострові, що з трьох боків омивала річка Підпільна. Січову церкву грабували російські військові. 1794 року Катеринославський митрополит Гаврило наказав її закрити. Восени 1798 року тут збудували нову кам’яну церкву. Селяни передали до неї те, що вдалося врятувати під час грабунку.

1843 році Покровське відвідував Тарас Шевченко. Він малював церкву Покрови. Місцеві жителі показували Шевченкові руїни Січі.

1954 року храм затопили води Каховського водосховища. Радянська влада наказала вивезла звідти більшість реліквій. Вдалося зберегти ключ, мінеї розп’яття, кухоль запорізьких козаків, козацькі люльки, рештки шаблі. Вони зараз у музеї.

Читати ще: Козацька Атлантида. Чому під час створення Каховського водосховища було затоплено Запорозькі Січі

Про церкву також писав Довженко у 1954 році.
«Останній спогад про церкву. Мені шістдесят років. З п’ятнадцяти років не вірю в Бога і відтоді не був у церкві. Але в селі Покровському я пошкодував, що Бога немає. Мені страшенно захотілося, щоб він з’явився хоча б на п’ять хвилин і, побачивши зруйновану негідниками пам’ятку давньої архітектури, споруджену на честь його Божої матері, покарав лютою смертю темних і підлих юд, що вчинили цю мерзенну справу. Прощавай, Покровське. Віри в неіснуючого Бога в тебе не поменшало. Зменшилося краси», – вказав він.
6 червня росіяни підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. На станції зруйнували машинну залу, ГЕС відновленню не підлягає.

Росіяни скоїли злочин екоциду, найбільший за десятиліття у Європі. Каховське водосховище перетворилося на могилу для мільйонів живих істот.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus