USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На фермерів покладають велику надію: як на Волині триває посівна кампанія

1 Квітня 2022 16:52
Поки Збройні сили України впевнено нищать і виганяють ворога, у волинських фермерів – свій фронт. На часі – посівна кампанія, а зважаючи на те, що частина посівних площ України наразі в зоні активних бойових дій, на аграріїв інших регіонів покладають великі надії.

Як розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко, посівна кампанія на Волині – саме у розпалі.

«Загалом усі взялися за посівну, розпочали весняно-польові роботи, незважаючи на труднощі, які є цього року. Можна сказати, що майже завершився посів ярої пшениці, ярого ячменю. Засіяли більш як половину запланованих площ вівса, гороху, цукрових буряків. Зараз погодні умови трохи зупинили цей процес, але як настане сприятлива погода, роботи продовжаться. Труднощі, які сьогодні є, даються взнаки, але всі дружно включилися в посівну кампанію», - повідомив він.

Читати ще: Посівна на Волині відбудеться вчасно, – Погуляйко

Водночас війна також внесла корективи у плани польових робіт. Тепер фермерським господарствам треба враховувати складнощі з логістикою, якщо говорити про експорт. Адже всі морські порти заблоковані ворожою армією. Так само треба подбати і про внутрішню продовольчу безпеку. Так званий борщовий набір, який останні роки був дещо невигідним агровиробникам, тепер теж має повернутися в плани посівів.

«Фермери мають самі орієнтуватися у тому, що їм сіяти й саджати, але варто розуміти, що експортний потенціал, особливо технічних культур, буде обмежений через ситуацію на півдні країни. Єдине вікно буде через залізницю, і ще залишиться автотранспорт. Тому, відповідно, буде складніше з експортом.

Щодо внутрішнього ринку, то має бути і борщовий набір, адже на сході й півдні країни в частині регіонів неможливо зараз провести посівну. Тому ми й самі рекомендуємо, і фермери розуміють, що овочева продукція буде витребувана і треба їй віддати перевагу. Звісно, буде попит і на цукрові буряки, і на зернову групу. Продуктів, які є невід’ємні у нашому раціоні, має бути вдосталь. На наших фермерів на заході України покладають надію, щоб вони включилися у вирощування тих культур, які потрібні для продовольчої безпеки», – наголосив Юрій Горбенко.

Читати ще: У світі заговорили про голод без українських зернових, для українців запасів вистачить на роки

Водночас сьогодні великим агровиробникам уряд пропонує пільгові кредити з нульовою ставкою. Зі слів Юрія Горбенка, є надія, що і менші фермерські господарства, які мають до 100 гектарів, отримуватимуть держпідтримку через Укрдержфонд. Також, додає він, уряд розглядає можливість дотацій фермерським господарствам, проте наразі це ще тільки наміри.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
волинянка Показати IP 1 Квітня 2022 17:10
а де наші олігархи невже усі здриснули?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus