USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Легкоатлет з Волині вперше виступатиме на Паралімпійських іграх

16 Серпня 2021 18:07
22-річний Ярослав Окапінський – єдиний на Волині легкоатлет, який представляє область на Паралімпійських іграх за весь час участі України у світових змаганнях.

Про це розповів Суспільному тренер Андрій Рожок.

Нині спортсмен готується до виступу у Токіо. «Я ще досі не усвідомлюю, що я туди їду. Певно, коли прилетимо в Японію, тоді я вже зрозумію, що все, дороги назад немає і потрібно налаштовуватися максимально», – каже паралімпієць.

Легкою атлетикою, каже Ярослав Окапінський, займається шість років. На тренування щодня до Луцька приїздить із села Муравище, що за 25 кілометрів від обласного центру.

У Токіо Ярослав бігтиме на дистанціях 200 та 400 метрів. Тренується по п’ять днів на тиждень. «Найскладніше для мене це 400 метрів, бо це така дистанція, яку потрібно бігти на характері, треба його мати сталевим, щоб добігти до фінішу», – розповідає легкоатлет. Додає: в червні цю дистанцію йому вдалося підкорити на чемпіонаті Європи, де він виступав у складі паралімпійської збірної України. Тоді Ярослав завоював бронзу.

Останні чотири роки Ярослава тренує Андрій Рожок. Чоловік розповідає: Ярослав – спортсмен із наслідками дитячого церебрального паралічу. Каже: спортсмен дуже наполегливий, тому усією командою сподіваються на гарний результат у Токіо.
«Коли під час пандемії були зачинені стадіони, Ярослав ніколи не пропускав біг. Ми тренувалися в лісі, на інших майданчиках. Всі ми є оптимістами по натурі, тому розраховуємо тільки на першу трійку», – говорить Андрій Рожок.
Як розповів начальник обласного центру фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук, від Волині на Паралімпійські ігри-2020 поїде п’ять спортсменів: Сергій Ємельянов та Марина Мажула (веслування параканоє), Станіслав Самолюк (академічне веслування), Ярослав Окапінський (легка атлетика) і Юрій Бабанець (паверліфтинг).

Загалом від України в Токіо на Паралімпіаді виступлять 143 атлети, які змагатимуться в 15 видах спорту. Список учасників є затверджений, відповідно, зміни можуть відбутися лише у випадку форсмажорних обставин.

До слова, паралімпійська збірна України посіла друге місце у медальному заліку чемпіонату Європи з легкої атлетики, який відбувся у польському Бидгощі. Це основний легкоатлетичний турнір перед Паралімпійськими Іграми у Токіо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus