USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На ремонт обласного театру ляльок потрібно 1,4 мільйона

14 Лютого 2017 18:33
Будівлю, яку хотіли знести в радянський період, волиняни зберегли та відновили, втім, лишився останній етап ремонтних робіт – сцена та закулісся. Проект ремонту передбачає коштів у сумі 1.4 мільйона гривень. Кошторис на розгляд подали в обласний фонд регіонального розвитку.

Директор-художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук розповідає, що будівлю звели ще в 1890 році й потім робили добудови.

Сам театр ляльок створили в 1975 році й вже наступного року він оселився у приміщенні за адресою: Луцьк, вулиця Кривий Вал, 18. До цього тут був обласний драматичний театр, однак експерти вирішили, що будівлю варто знести й збудувати нову.

«Пригадую, що тодішні перевірки завершили й дали висновок, мовляв, легше збудувати нову будівлю, ніж реконструювати стару, бо тут дерев’яне перекриття, поряд річка Стир, будівля осідає. Втім, у 1976 році ми взяли це приміщення й зробили перший ремонт: підлогу замінили, підремонтували, що розвалювалося. І з того часу, з року в рік, ми показували вистави й ремонтували приміщення. Так, вдалося відновити одне фойє, потім друге, третє. Дійшли руки й до зали. І, найголовніше, – два роки тому перекрили будівлю, адже театр постійно протікає», - розповідає засновник, керівник, театрознавець, артист і режисер Данило Поштарук.

Він додає, що лишився останній етап, який потрібно завершити – ремонт сцени та закулісної частини.

«Коли держбуд УРСР прийняв рішення знести цю будівлю – то ми її врятували до сьогодні. Зараз ми маємо в репертуарі 45 вистав, а це величезна кількість костюмів, ляльок, деталей аранжування. Це все унікальні речі, які необхідно зберігати, а для цього потрібні умови. Тому має бути два приміщення, санвузол і сама сцена. Як нам вдасться завершити закулісний ремонт та сцени, то це приміщення ще слугуватиме не менше 50 літ, адже воно одне з кращих в України. Для прикладу, приїжджають до нас з Європи і дивуються такою акустикою, а все тому, що колись вміли будувати!», - вважає керівник театру.

Данило Поштарукнаголошує, що це потрібно прийдешнім поколінням, мовляв, таке приміщення потрібно ще пошукати, тому просить депутатів облради підтримати даний проект реконструкції.

Зауважимо, на сьогодні, 14-те лютого вже надійшло 140 проектів в облдержадміністрацію. Зі слів начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції ОДА Юрія Кресака, завтра останній день прийому заявок і далі їх передадуть в облраду для визначення пріоритетних проектів на 2017-й рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus