USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині чоловік підхопив лептоспіроз під час риболовлі

30 Серпня 2023 16:47
На Волині підтверджено випадок лептоспірозу в жителя Луцького району.

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Епідрозслідуванням встановлено, що чоловік 1962 року народження захворів після риболовлі. Хворий розповів, що мав невеличкий поріз на нозі й босоніж заходив до водойми. Тобто «вхідними воротами» для гострого інфекційного захворювання стала саме рана на нозі.

Перші симптоми чоловік відчув за два тижні після рибалки. У нього значно підвищилася температура тіла (до 39° С), з’явилися загальна слабкість, сильний головний біль та болі в литкових м’язах. Він звернувся до лікарні за місцем проживання. Чоловіка було госпіталізовано у відділення інтенсивної терапії. Підозру щодо захворювання на лептоспіроз згодом було підтверджено лабораторними дослідженнями. Хворий отримав відповідне лікування, його вже виписали з лікарні.

Це перший випадок захворювання на лептоспіроз у 2023 році.

Довідка.

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок та супроводжується хвилеподібною гарячкою. За відсутності вчасного звернення по медичну допомогу та належного лікування можливі важкі ураження нирок, менінгіт і навіть смерть пацієнта. Ця недуга вражає і людей, і тварин.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосу на зволожених і заболочених територіях, при догляді за хворими й інфікованими тваринами тощо.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів, також це можуть бути худоба, собаки, дикі тварини. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі, а також слизові оболонки (очі, ніс, рот). Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після інфікування.

Основні симптоми лептоспірозу:

- висока температура тіла;

- головний біль;

- озноб;

- біль у м’язах;

- блювання та діарея;

- жовтяниця, почервоніння очей;

- висип на шкірі.

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг. Однак характерним проявом захворювання є різка болючість у литкових м’язах.

Тож якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою – зверніться до лікаря. У разі підозри на лептоспіроз лікування треба розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus