USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині хочуть буферної зони без свиней

2 Грудня 2014 13:28
В області розробляють план заходів щодо боротьби з африканською чумою у свиней. Заради цього пропонують не пускати автомобілі через місцеві пункти пропуску, а всі вантажі й ручну поклажу перевіряти за участю інспекторів ветеринарної медицини. Окрім того, пропонується створити буферну зону на кордоні з Республікою Білорусь.

Про це йшлося під час засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації сьогодні, 2 грудня.

З початку року випадки зараження тварин африканською чумою свиней виявлені у 9 країнах світу: Кот-д’Івуарі, Республіці Чад, Італійській Республіці (острів Сардинія), Російській Федерації, Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Україні.

Ще донедавна цю хворобу на територію України не допускали. Та вже цьогоріч у Луганській, Донецькій, Чернігівській областях були виявлені випадки ураження диких кабанів та домашніх свиней АЧС, - розповів головний державний інспектор ветеринарної медицини в області Богдан Лозинський.

З його слів, на Волині з початку року здійснено 117 перевірок свиногосподарств, до адмінвідповідальності притягнули 8 осіб. Якщо говорити про одноосібні господарства, то волинські ветеринари переконують, що обстежили 143473 дворів (371864 голів свиней).

Також під час мисливського сезону державна лабораторія ветеринарної медицини провела 78 проб вірусологічного дослідження. Всі результати від’ємні. Однак насторожує факт, що чимало випадків, виявлених у країнах Прибалтики, Польщі фіксується на кордоні з Республікою Білорусь, з якою межує й Волинь. Головні носії хвороби – дикі кабани, які, мігруючи, заносять чуму на територію інших держав.

Тому головам протиепізоотичних комісій при Любешівській, Ратнівській та Шацькій РДА пропонують розглянути питання щодо створення 20-кілометрової буферної зони вздовж україно-білоруського кордону. Ця зона має бути вільна від поголів’я свиней у господарствах всіх форм власності. Там пропонують провести депопуляцію поголів’я диких свиней і рекомендувати місцевим мешканцям утриматися від розведення свиней.

А в мисливських господарствах, під час облавного полювання, пропонується проводити загони з півдня на північ, щоб не допустити міграцію тварин на територію України. Мисливцям також пропонують відмовитися від використання мисливських собак під час полювання.

Також комісія пропонує митникам та прикордонникам вжити заходи, аби не допустити потрапляння на територію України зараженого м’яса. Тому місцеві пункти пропуску через кордон України з Республікою Білорусь закриті для транспорту. А тих, хто переносить м’ясо в ручній поклажі, відправляють назад, не дозволяючи проносити м’ясопродукти з Білорусі.

Ягодинська митниця також повинна оглядати вантажі, ручну поклажу разом з інспекторами ветеринарної медицини. Небезпечну продукцію з Республіки Білорусь та Польщі будуть вилучати й знищувати, а транспорт, якою вона перевозилася, – дезінфікувати.

Довідково:

Африканська чума свиней – вірусна хвороба свиней, яка проявляється лихоманкою, синюшністю (цианозом) шкіри та обширними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней - безпечна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Lex Показати IP 2 Грудня 2014 14:03
Начинается. Обычная практика ЕС. Завезут чуму. Всех свинок истребят и запретят разводить в селах. Волынь приветствует польскую свинину...
О до Lex Показати IP 2 Грудня 2014 14:34
Уйдзи працивный, а то вдруг русским духом завоняло..
Анонім Показати IP 2 Грудня 2014 14:05
Ні. наші владці точно занесуть цю чуму селянам в хлів, даби ті без свиней лишилися. А самі будуть на границі в кишеню косити, за ввіз свинини.
123 Показати IP 2 Грудня 2014 17:00
90 % Любешівщини буде без сала
Петро Показати IP 2 Грудня 2014 20:28
Люди добрі, зрозумійте, скоріше варто знешкоджуваити мисливців, аніж дичину, а ці висловлювання пахнуть нафталіном і заказними статтями. ГАНЬБА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
михайло 26.08.2016р. Показати IP 26 Серпня 2016 17:58
якщо в лісі здохло, то шукайте спочатку винуватця там, а не в хліві господаря. в міліції є зброя, то хай залучають мисливців і роблять відстріл диких свиней. а то коли люди били на сполох, що дикі свині роблять шкоду на картоплі і посівах, то ніхто не реаував. А яка вартість відшкодування? Спочатку з лісгоспів зробили лісомисливські господарства, розвели диких свиней, а тепер люди винуваті. Нехай платять частину кампенсації. Пора прийшла ділитися, а не тільки користуватися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus