USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині навчилися долати рак за допомогою скальпелю на воді

1 Березня 2018 09:40
Хворим на рак прямої кишки, яким раніше в Україні відмовляли в операціях, тепер допомагають на Волині. Зокрема, навчилися використовувати гідроскальпель, котрий не ріже, а розтинає тканини водою під тиском у 40 атмосфер, йдеться в сюжетіТСН.19:30.

До операцій хірург Олександр Зінчук готує інструменти самостійно та каже, що треба і вміти користуватися, і любити техніку, котра прийшла до медицини з авіаційної галузі. Там подібні прилади використовують у датчиках положення. Науковці однієї з найдавніших кафедр авіаційного університету завдяки струменевій технології навчилися також різати граніт, чистити метал, прибирати злітну смугу від гуми, а по цьому вирішили свій метод випробувати на органічних тканинах. Матеріал для випробувань купували на базарі у м’ясному відділі, а за наслідками дослідів апарат удосконалювали до рівня, коли діаметр струменя дорівнює цівочці води, випущеній зі шприца.

Інструмент виготовили на підприємстві, що раніше працювало на космос – конструкторському бюро арматуробудування. Гідроскальпель повністю автономний, він живиться від кисневих балонів, які використовують драйвери. Його властивості дозволяють проводити дуже складні операції та видаляти врослі в сусідні органи пухлини, де жоден інший хірургічний інструмент упоратися нездатен. У лікарні вже зробили з півсотні операцій гідроскальпелем і кажуть, що після цього 70% пацієнтів долали онкологію. Тож тепер у Луцьку сміливо беруться за випадки, які раніше вважалися не операбельними, та дають надію хворим на рак прямої кишки у надскладних ситуаціях.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дівчина Показати IP 1 Березня 2018 10:26
Молодці!!!!!
Андрій Показати IP 2 Березня 2018 15:03
А Зінчук той що головаи медкомісії в облраді то він ще і скальпеля вміє тримати ну молодчага

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus