USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині не всім медикам виплатили підвищені зарплати

13 Лютого 2022 14:50
Не всі заклади охорони здоров’я виплатили підвищені зарплати медикам. Керівникам пропонують не скорочувати персонал чи переводити на пів ставки, а фіксувати борг і чекати «антикризового» пакету НСЗУ.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії Волинської облради.

Зокрема, у контексті розгляду фінансових питань щодо коштів на медицину депутат облради Ярослав Матвійчук поцікавився, яка ситуація із виплатами зарплат медикам. Адже, приміром, у Володимирі наразі ситуація невтішна.

«У Володимирі в ТМО ми порахували, що після підняття зарплат додатково на рік треба понад 30 мільйонів. Це якщо все, що заплатить НСЗУ, піде на зарплати», - зазначив він.

У відповідь начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух повідомив, що ще не всі заклади розрахувалися з працівниками за новими тарифами.

«Управління охорони здоров’я моніторить стан виплат зарплат і виконання розпорядження Кабміну. За нашими розрахунками, щоб заклади вийшли на рівень таких заробітних плат, потрібно на місяць 110 мільйонів. Наразі затягнувся процес підписання договорів НСЗУ з вторинками, тож днями будемо знати детальніше, які заклади виплатили. Щодо первинки, то виплатили всі медзаклади. Щодо закладів вторинки, то станом на 10 лютого з 31 розрахувалися 17. Третинка – розрахувалися близько 10 закладів з 17-ти», - повідомив він.

Крім того, він закликав керівників медзакладів не скорочувати персонал, якщо є заборгованість із виплати зарплати.

Читати ще: Держава підтримає лікарні, які не можуть платити підвищені зарплати, – ОП

«Є виступи міністра охорони здоров’я, що заклади не повинні скорочувати персонал чи переводити на пів ставки, а показувати цю заборгованість, і потім МОЗ із НСЗУ розглядатимуть можливість «кризового» пакету, щоб виправити ситуацію, яка складається», - зауважив він.

Депутат Ярослав Матвійчук, своє чергою наголосив, що органи місцевого самоврядування не впораються самотужки з цією ситуацією.

«Володимир, який платить реверсну дотацію, якби віддав всі видатки на розвиток, тоді, може, відсотків 70 виплатили ті зарплати після підвищень. Тобто органи місцевого самоврядування не потягнуть самі. А є громади, які ще в гіршій ситуації, ніж наша», - резюмував посадовець.

Читати ще: Скільки заробляють медики в Луцькій громаді

Нагадаємо, минулого місяця Кабмін затвердив ухвалу, якою підвищив зарплати медикам: лікарі мають отримувати не менше 20 тисяч на місяць, а медсестри – не менше 13,5 тисячі гривень. Однак окремого фінансування під це з державного бюджету не виділили – все за рахунок коштів, які лікарні одержують від НСЗУ в рамках оплати за медичними пакетами. Нині до МОЗ надходять скарги від медиків про переведення на неповну зайнятість.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus