USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

На Волині обговорюють нову Конституцію

14 Липня 2014 13:41
Конституція, яку пропонують затвердити у Верховній Раді України потребує коригувань, особливо в частині, що стосується ключового питання – децентралізації влади.

Свої пропозиції до проекту нової Конституції України озвучили учасники наради у першого голови облдержадміністрації Сергія Кудрявцева сьогодні, 14 липня.

Нагадаємо, одна з обіцянок Президента України Петра Порошенка – затвердження нової Конституції України та децентралізація влади. Депутати Верховної Ради поки що її не прийняли, однак погодились над нею попрацювати.

Поки триває робота над проектом Конституції у вищих ешелонах, Основний закон обговорюють на Волині. Чимало запитань викликає децентралізація влад. Однозначно – це новаторство, і як його втілити в життя поки що уявити складно.

Варто згадати, що адміністративна реформа, яка має бути окреслена в Конституції, включає зміну адміністративного устрою. Головними адміністративними одиницями мають бути територіальні громади, вони самі розпоряджатимуться заробленими коштами і будуть більш самостійними.

Однак те, як мають наповнюватися бюджети, хто має за це відповідати в Основному законі прописано туманно, вважають учасники наради.

Так, доцент кафедри фінансів та оподаткування Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Василь Гром зауважив, що чимало процедурних питань в проекті Конституції не зазначені. А якщо немає децентралізації процедур, то й децентралізації влади немає взагалі.

Зокрема, зауважує він, у тексті йдеться, що місцеві громади «контролюють надходження до бюджету», а не виконують. Тож, таким чином, нікому не буде діла до виконання бюджету та його наповнення. Натомість, на його думку, контроль варто було б запровадити публічний, а місцеві громади мали б бути відповідальними за наповнення бюджету.

Хто питає за невиконання бюджету – треба визначити, додав голова Ківерцівської міської ради Володимир Жгутов.

«Треба чітко пропрацювати надходження до місцевих бюджетів. На рівні підзаконних актів все пов’язати – надходження, соцзахист, безпеку громадського порядку, охорону здоров’я. Хто питає за виконання? Важелів впливу в проекті немає. Тому в документах має бути визначення: або голова має драконівські повноваження і контролює, або має укладатися угода між податковою та громадою з чіткими формулюваннями», - каже він.

Також учасники наради вирішили, що формулювання функцій та повноважень місцевих громад мали б бути чіткіші, аби механізм працював без проблем.

Чимало незрозумілого є й у пунктах про соціальне забезпечення, охорону здоров’я та освіту, адже обов’язки держави і місцевої громади у цих сферах практично не розподілені.

«Ми не можемо сьогодні забезпечити задекларовані європейські стандарти медицини. Мені важко уявити, як селищна рада утримуватиме швидку допомогу», - навів приклад виконувач обов’язків начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк.

Тому серед пропозицій від волинян – чітке розмежування функції держави і місцевих громад, особливо в сферах освіти та медицини.

Також учасники наради запропонували, що термін «питання місцевого значення», які можуть вирішувати місцеві громади, має бути концептуально окреслений, аби було зрозуміло, які саме питання до них входять. Разом з тим, у Волинській ОДА пропонують скоротити кількість депутатів Верховної Ради до 300 осіб, та позбавити народних обранців пільг і преференцій. Також, на думку учасників наради, варто було б прописати механізм відкликання депутатів та позбавлення депутатської недоторканості поза межами парламенту.

Всі пропозиції записали до протоколу засідання наради. Чи дослухаються до місцевої громади в столиці – поки не відомо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Боголюбы Показати IP 14 Липня 2014 14:19
Сколько можно писать и переписывать? Приняли в 1996 году депутаты романтики конституцию все живем по ней. А то не основной закон у нас получается а какой-то черновик.
Olha Показати IP 14 Липня 2014 15:58
Наберіть в гуглі :"Olha до Нова рубрика порталу Нововолинськ Новини" ,я там виклала своє бачення децентралізації.Тут немає місця викласти ,запропоновані зміни до Конституції.
сл Показати IP 14 Липня 2014 16:23
Заголовок потрібно було написати по-іншому - "На нараді у заступника голови ОДА обговорюють Конституцію ".
Лучанин Показати IP 15 Липня 2014 07:01
Іван Грицюк особисто Вас треба люструвати ,а не за охорону здоровя переживати.......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus