USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині хочуть пришвидшити будівництво нового пункту пропуску з Польщею

27 Березня 2017 23:30
Волинські та польські посадовці організували спільну зустріч, де обговорили можливість пришвидшення будівництва переходу між Україною й Польщею під назвою "Адамчуки-Збереже".

Створення такого об'єкта суттєво збільшить туристичний та інвестиційний потенціал Волинської області, йдеться у відеосюжеті журналіста Андрія Гнатюка, пише Конкурент.

Озеро Біле у Влодавському повіті, за 15 км від кордону і за 30 км від українського Світязю. Розвинена інфраструктура забезпечує великий потік відпочивальників з початку травня. Щодня на Білому озері у гарячу пору відпочиває 60 тисяч людей, коли на всіх шацьких водоймах водночас їх 20 тисяч.

Насичені сервісом європейці більше тягнуться до природи, кажуть мешканці Влодави Радик Буйко і Ярослав Савка. Тож Волинь може бути у виграші.
"Якби на озері Світязь був перехід, то багато людей почали би розвивати туризм в Україні і з'явилися б нові робочі місця. У вас вода чистіша і дуже природно. У нас все забудовано", – каже Радик Буйко.

"Перехід з'єднав би два райони і дав би поштовх для їх розвитку. За багато років справа так і не реалізована. Відкриття Влодави – це просування її на Схід", – додає Ярослав Савка.

Про зиск від будівництва переходу заговорили ще 10 років тому, – розповідає голова Шацької районної ради Сергій Карпук, – а щоби пришвидшити будівництво, започаткували дні добросусідства, які відбуваються щоліта.

"Будівництво нових переходів дасть можливість нам покращити інфраструктуру прилеглих сіл та міста, збільшити притік туристів, притягнути сюди інвестиції", – зауважує Сергій Карпук.

"На рівні Шацького району це питання ми не зможемо вирішити. Потрібне сприяння керівництва України, депутатів Верховної Ради", – додає він.

Свого часу Польща й Україна погодила навіть будівництво пунктів пропуску в пропорції чотири до одного. Поляки слово стримали. Війна ж в Україні загальмувала розбудову "Адамчуків-Збереже".

Тепер зрушити питання з місця важко в обох державах, – каже староста Влодавський Анджей Романчук.

"Розмови з Міністерством, багато зустрічей, присвячених будівництву транскордонного переходу "Адамчуки-Збереже" тривали й тривали, але результатів жодних позитивних", – зазначає він.

"Під час днів добросусідства кордон перетнули 50 тисяч чоловік. Такі ж сподівання на перехід. Люди хочуть, щоб не стояти в черзах, коли їдуть в Україну. Для цього питання постануть перед парламентарями і відбудуться зустрічі в Сеймі польському", – каже Анджей Романчук.

"Наразі я сподіваюся, що протягом місяця буде створено парламентську групу. Сподіваюся, що протягом півроку чи до року буде рішення і будівництво розпочнеться. Немає нічого, що нам би перешкоджало. Я розраховую на створення парламентської групи. Ми зустрінемося в польському Сеймі і тоді будемо знати, хто нам заважає", – зазначає депутат польського Сейму Ярослав Сашайко.

Основні пріоритети переходу – туризм і торгівля, які допоможуть зупинити відтік місцевого населення, особливо молоді. У Влодавському повіті зареєстрований найвищий рівень безробіття.

У Шацькому районі міграція менш відчутна. Багато людей живуть за рахунок дрібної торгівлі з поляками, а влітку намагаються заробити ще й на відпочивальниках.

Проте пункт пропуску може не тільки підняти їхні заробітки, але й залучить кошти у прилеглі райони, – наголошують почесний консул України в Холмі Станіслав Адам'як і Шацький селищний голова Сергій Віннічук.

"Пришвидшити будівництво можуть зміни у міждержавній угоді, згідно з якими всю інфраструктуру пункту пропуску будують на польській стороні. Зверталися з цими побажаннями до посольства України у Варшаві, з проханням переказати ці побажання владі України", – каже почесний консул.

"Ініціювати перед Урядом України, Президентом, щоб звернутися до польської сторони щодо того, щоби все таки інфраструктуру робити на польській стороні, а не на українській, як задекларовано, у зв'язку з тим, що в нас події на Сході і немає коштів", – розповідає Сергій Віннічук.

Якщо цього вдасться досягти, то будівництво зможуть розпочати не через 4 роки, як заплановано, а набагато раніше, що й було змістом влодавської зустрічі.

Ціна питання – 100 мільйонів злотих. Але крім того, Україна мусить збудувати дорогу до пункту пропуску.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Березня 2017 09:53
Ціни на сигарети вирівняються і нікому ці додаткові переходи нікому не потрібні стануть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus