USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині переплатили переселенцям 300 тисяч

31 Березня 2017 13:45
В області - понад 5 тисяч внутрішньо переміщених осіб, а це - 2950 родин. Під час перевірок з’ясувалося, що у 98% випадків соцвиплати призначені і виплачуються правомірно. Але були й не зовсім чесні моменти.

Про це йшлося під час засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості за участю представників влади, роботодавців та профспілок 30 березня.

Директор департаменту соцполітики ОДА Оксана Гобод повідомила, що в області 454 переселенці з Автономної республіки Крим та майже 5 тисяч з Донецької та Луганської областей.

Найбільше з них оселилося в Луцьку (1780) та Ківерцівському районі (268). Решта – роз’їхалися іншими районами. Щомісяця внутрішньо переміщені особи, які потребують держпідтримки, отримують кошти на оплату житлово-комунальних послуг та інші соцвиплати (сім’ї, де є інваліди, пенсіонери). Лише на сплату компослуг на Волині виплачують півмільйона гривень.

З середини серпня минулого року органи соцзахисту цікавилися, чи, бува, не виїхали на окуповані території ці люди, отримуючи тут кошти. Тому на Волині працівники департаменту об’їжджали місця проживання внутрішньо переміщених осіб. З 2020 актів, які були складені, 98% свідчили, що всі громадяни підтверджені.

Крім того, перевіряли доходи і матеріальний стан сімей, які отримували допомогу від держави. Виявилося, що деякі люди приховували, що мали житло на території інших областей, або відкриті рахунки в банках з сумами понад 10 тисяч гривень. Це не давало право на пільги і соцвиплати. Нині зафіксовано 17 осіб, які мали кошти на рахунках і їм припинені виплати. Цим людям надміру виплатили 321 тисячу гривень, з яких лише 74 тисячі повернули. Є серед цих осіб люди, які знали, що ці кошти треба повернути і виїхали на окуповані території, тож, навряд чи буде прецедент судових позовів з непідконтрольними територіями.

Також є особи, у яких, як з’ясувалося, наявне житло в інших регіонах. Там теж були переплачені кошти, з яких 42% повернули торік і цього року чекають на повернення. Є й такі, хто судиться, бо приховали автомобілі, будинки.

Однак, наголошує Оксана Гобод, більшість внутрішньо переміщених осіб все-таки правомірно виплачують кошти з держбюджету.

Якщо говорити про питання працевлаштування цих осіб, то не всі 5 тисяч переселенців - працездатні. Адже серед них є багато пенсіонерів, дітей, інвалідів. Фактично, працездатних – близько 1200, з яких майже 800 шукали роботу через службу зайнятості. Працевлаштували близько 30%. Насьогодні на обліку в центрах зайнятості на Волині - 35 внутрішньо переміщених осіб. Відомо, що 7 зайнялися підприємництвом.

До слова, чимало людей, які виїхали з окупованих територій, приїжджали на Волинь, аби виготовити документи і згодом поїхати на постійне місце проживання за кордон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus