USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

До списку об’єктів природно-заповідного фонду Волині внесли 160-річну сосну

21 Грудня 2018 13:50
Статус об’єктів природно-заповідного фонду на Волині отримали сосна віком понад 160 років, парк у Горохові та урочище на території Ратнівського лісництва, де виявили червонокнижних тварин та рослин.

Про це йшлося під час пленарного засідання 22 сесії Волинської облради 20 грудня.

Депутати ухвалили проект рішення про збереженняі розвиток природно-заповідного фонду області.

Так, на території області утворять три нові території природно-заповідного фонду місцевого значення.

Ботанічна пам’ятка природи «Сосна звичайна» розташована на території Чорторийського лісництва та передана під охорону ДП «Поліське ЛГ». Дерево має окружність стовбура 4 метри, який на висоті 5-6 м розгалужується на 3 окремих стовбури. Проекція крони складає в діаметрі 20 метрів. Встановлена висота – 26 метрів, а вік сосни орієнтовно 160 років. Вік дерева перевищує середній вік для цієї породи у Волинській області майже у два рази. В загальному нарахували п’ять місць проживання (гніздування) диких тварин та птахів.

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Сидоруків парк» площею 1,2 гектара розташований у місті Горохів та переданий під охорону ДП «Горохівське ЛМГ». Дендрарій заснував у 1960-их роках лісничий Сидорук Й.М. У парку зростає 107 видів дерев та кущів, серед яких 54 види екзотів: кипарисовик горіхоплідний, сосни чорна і Веймутова, тис ягідний, тюльпанове дерево, софора японська тощо. Особливістю об’єкту є те, що він розташований в межах населеного пункту, що підвищує його культурно-естетичну, науково-пізнавальну та рекреаційну цінність.

Ландшафтний заказник «Урочище Херма» площею 108,4 гектара розташований на території Ратнівського лісництва, перебуває під охороною ДП СЛАП «Ратнеагроліс». У заказнику знайшли два види рослин (коручка чемерникоподібна, комонничок зігнутий) і сім видів тварин (махаон, лелека чорний, орябок, журавель сірий, дятел зелений, тхір лісовий, лось), занесених до Червоної книги України (2009), два рідкісних угруповання рослин (угруповання звичайнососнових лісів звичайноялівцевих та звичайнодубово-звичайнососнових лісів звичайно-ялівцевих; угруповання ялиново-клейковільхово-звичайнососнових лісів та ялиново-повислоберезово-звичайнососнових лісів), занесених до Зеленої книги України (2009), а також два види рослин, занесених до Списку регіонально рідкісних, зникаючих видів рослин, грибів і тварин, які потребують охорони у Волинській області (печіночниця звичайна і тирлич звичайний).

Нагадаємо, що профільна комісія облради ініціювала також включення трьох водойм на Волині до переліку об’єктів природно-заповідного фонду, однак голова Ковельської РДА Віктор Козак виступив проти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus