USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині почастішали виклики бійців до військової прокуратури

15 Грудня 2014 10:10
Бійців АТО знову викликає військова прокуратура. Про виклики на понеділок-вівторок повідомили принаймні 5-ро учасників бойових дій.

Про це розповів правозахисник з Луцька
Василь Нагорний на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Сьогодні за ранок 5 дзвінків від бійців, учасників бойових дій. Всі повідомляють про виклик до військової прокуратури на понеділок, вівторок. Певно починається жор», - написав Восиль Нагорний.

ПОРАДИ БІЙЦЯМ

Правозахисник, стурбований надмірною активністю прокуратури, дає поради бійцям, як себе вести перед тим, як іти до прокуратури і власне в прокуратурі.

Він нагадує бійцям, які з тих чи інших поважних причин не повернулись у військову частину:

«Перед тим як йти до прокуратури, а йти треба, якщо вас викликали «належним чином», зателефонуйте до будь-якого адвоката, хоча б проконсультуйтесь. Не забувайте про своє право відмовитись від показань на підставі ст.63 Конституції та про право відмовитись від будь-якої слідчої дії, в тому числі проходження ВЛК. Я наперед знаю, що поставлять «Придатний».

Памятайте, що вас викликають спочатку в якості свідків, але цей статус легко після допиту переходить в статус підозрюваного. Тому, якщо прокурор буде казати, що свідок не може мати адвоката, скажіть, що він бреше і пошліться на статтю 66 КПК. Якщо пішли і даєте показання, то давайте їх власноруч, причому зазначайте всі порушення, які чинились щодо вас тут і на сході», - пише правозахисник..

Що таке виклик «належним чином» (ст.137 КПК) (теж саме стосується і виклику по телефону).

1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик;

2) найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;

4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;

5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;

6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;

7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;

8) наслідки неприбуття особи за викликом (якщо не прибули за повісткою, то можуть оштрафувати). Якщо абонент, який вам зателефонував не розказав чітко по цим пунктам що до чого і куди, можете ігнорувати виклик, відповідальність не настане. Записуйте, по можливості, виклики на мобільний телефон.

Бережіть себе, бійці!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus