USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині пояснили, як здешевити медичні послуги

18 Лютого 2016 08:15
Медицина та освіта – два кити, які забирають найбільше коштів з обласного бюджету. На думку депутата обласної ради від фракції УКРОП, завідувача проктологічним відділенням обласної лікарні Олександра Зінчука, якби волинські лікарні мали належне технічне забезпечення, вони могли б конкурувати з провідними європейськими медичними закладами і здешевити надання окремих послуг для краян.

Нещодавно Олександр Зінчук побував в Республіці Польща, бачив як чилійську модель медицини впроваджують там. У таких провідних державах, як Німеччина та Франція. Розповідає, що у цих країнах 12 % бюджетних коштів витрачають на медицину, решта – це гроші страхових фондів. У нас ця цифра значно більша.

Про це повідомляють у прес-службі Волинського УКРОПу.

«На Волині 44 % бюджету витрачають на медицину і при цьому відбувається хронічне недофінансування - це всі знають. Зараз є 67 мільйонів невикористаних коштів обласного бюджету. З них 25 мільйонів перерозподілять на медицину», - розповідає Олександр Зінчук.
З його слів, нова система реформування медицини повинна встановити чіткі державні гарантії щодо надання медичної допомоги, ефективніше розподіляти кошти та зменшити так звані благодійні платежі.

«На мою думку, амбулаторно-поліклінічна допомога має бути безплатна, а стаціонарні хворі повинні прозоро платити за послуги через банківські термінали. Ми повинні знати, на що витрачається кожна копійка. Коли лікарні почнуть працювати як підприємства, тоді буде боротьба за якісну послугу і за найдешевшу ціну. І чим дешевше лікар зробить оперативне втручання, тим більшу зарплатню він отримає», - пояснює укропівець.

Загалом, концепція реформування медицини передбачає:

- запровадження державного гарантованого пакету послуг;

- легальну оплату послуг, які не входять до безплатного пакету;

- оплату за послуги, а не утримання інфраструктури «ліжко-місць»;

- принцип - «гроші ідуть за пацієнтом»: свобода звернень до будь – якого закладу;

- ринок праці для лікарів, конкурентний відбір на посаду, збільшення рівня доходів;

- збільшення ролі громад в організації медичної допомоги.

Нині, аби зробити МРТ потрібно заплатити від 500 до 700 гривень. Онкохворі мають обстежуватись 4 рази на рік. Але і цю послугу можна зробити безплатною, вважає депутат.

Ще одним важливим питанням для сучасної медицини є штучне запліднення. Майже тисяча волинянок віком від 19 до 40 років не можуть мати дітей. Якщо знайти гроші в бюджеті для 200 жінок щорічно, можна робити екстракорпоральне заплідненя. На облаштування такого відділення та навчання лікарів закордоном потрібно 200 тисяч євро.

Нагальним також у нинішніх умовах війни стоїть питання нейрохірургії. Для цього потрібен операційний мікроскоп.

На думку Олександра Зінчука, згодом реформування галузі медицини будуть обговорювати в обласній раді, під час круглого столу. Аби впровадити реформу в життя, потрібен час і гроші, а ще - чималі зусилля від керівників медичних установ. Адже перед ними постане вибір працювати, як раніше, чи докорінно змінити підхід надання медичних послуг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Медкор Показати IP 18 Лютого 2016 08:37
Людина яка практично нічого не зробила для забезпечення медичних закладів піариться.....
КУМ Показати IP 18 Лютого 2016 08:49
Злиденна країна(розграбована)-злиденна медицина,обговорюйте хоч кожен день і що це змінить.Не з того починаєте "великі рехворматори".
888 Показати IP 18 Лютого 2016 09:11
зробіть відповідальність для лікарів- взяв хабар- відрубали руку..... і стане медицина безплатною точно....
киця до 888 Показати IP 18 Лютого 2016 11:23
правильно
Бандер В.М. Показати IP 18 Лютого 2016 11:26
Медицина в нашій країні платна з часу нашої незалежності . Тільки в подвійному розмірі більше від країн Європи ,але всі кошти осідають в кишенях медичних працівників ,і не ідуть на розвиток медицини. Це повинно бути узаконене негайно. Лікарі нагло вимагають хабарі за надані послуги із немочних людей, не рахуючи це тим ,що він робить злочин знаходячись на державній роботі. В лікарнях ми платимо за все і вся ,але забуваємо писати заяви в прокуратуру за вимагання хабара лікарями . Лікарі порядні є,але їх дуже і дуже мало ....
Лучанка Показати IP 18 Лютого 2016 12:06
Спочатку нехай наведе лад у своїй обласній лікарні, де кожній людині , яка йде на операцію виписують список всім однаковий , де окрім ліків дописуть : 30 пар нестирильних рукавичок, 5 пар стерильних, білизну, пральний порошок, паперові рушники, мило, миючі засоби, бахіли, які тутже перепродують. А можуть і не виписувати список, тоді гроші еквівалентом беруть у кишеню. І так на кожному відділенні.
Анонім Показати IP 18 Лютого 2016 12:19
Правильно.Нехай здешевить свої послуги .Тільки рветься до влади.Для чого це ,Вам,Зінчук.?Ви вперше Польщу побачили?
Анонім Показати IP 18 Лютого 2016 12:46
Що Ви,панове,Зінчук думками не в Польщі ,він в думках в Кабміні ,керує
Анонім Показати IP 18 Лютого 2016 13:28
Влади хоче .Тобі ще до поляків далеко і не видно.
КЕТ Показати IP 18 Лютого 2016 14:11
Боже, які ж усі лихі та ниці! Пан Зінчук прекрасний лікар та людина. Можливо, ще не вміє висловитись вдало, На думку пересічного українця лікар має бути бідним, не їсти, не спати, не займатись своїми дітьми, не мати власного життя, Треба вам бідні лікарі?! Чи треба грамотні фахівці? Ми ж своє життя ввіряємо лікарю! А ви маєте поняття скільки коштує участь в банальній лікарській конференції? А в міжнародній? Скільки коштує книга? А скільки передплата медичного журналу? Вірно! Хай не підвищують свою кваліфікацію. Саме на таких ви і заслуговуєте! Не туди претензії ваші направлені. Чому у світі лікар так високо оплачується? Може варто помислити, а не огульно звинувачувати лікарів? Може справа в нас самих і у нашій державі?
Федір Т. до КЕТ Показати IP 18 Лютого 2016 20:58
Лікар має бути : - освідченим, багатим, мати власне життя і сім'ю . Але це він повинен здобувати не за рахунок " законних " поборів з пацієнтів в державній установі . Брати хабарі з пацієнтів - це злочин і великий гріх . За злочин повинен відповідати будь - хто , незалежно від свого добробуту !!! Не влаштовує платня за твою роботу, добивайся підвищення в органах влади , а не поборами з хворих людей , або на зло всім звільнись і поміняй фах ...
Людмила Показати IP 18 Лютого 2016 14:55
Необхідно зменшити ціни на МРТ, в різних лікарнях різні ціни, хіба вони частково не окупилися, а ціни ростуть
1 до Людмила Показати IP 18 Лютого 2016 20:43
Хай розкаже про списки на свої операції на 10 тис гривень, про шалену смертність від своїх маніакальних операцій, експерименти на хворих для своєї дисертації. Люди Ви вірите, що воно живе на 3 000 гривень в місяць? А відкати вид фармфірм? Ви чули про його тарифи?
р до Людмила Показати IP 18 Лютого 2016 20:48
Я думаю, що тепер з новим очільником, ми не маємо морального праву платити в лікарнях. Нехай обласна рада , з місцевим врядуванням, забезпечить повністю безкоштовне обстеження та лікування в лікарнях області. А відповідальний буде - Зінчук. не треба бігати по засіданням, а потім ввечері заганяти медперсонал в операційну та маніакально оперувати по новому потрійному тарифу, бо воно вже геній медицини області.
Лучанка Показати IP 18 Лютого 2016 14:59
Пока гроші в карман не покладеш....то і твій бік навіть глянути не хочуть...лікарі плачуться та не смішіть мене...хати в Рованцях...Богулюбах гарні повистроювали
приватна палата Показати IP 19 Лютого 2016 08:37
Нехай той дохтор побудує власне приміщення чи орендує приміщення і там встановлює свої тарифи, а не в державних лікарнях і державною платнею !!! Приватне лікування... люди або йдуть до нього на лікування з встановленими тарифами, або обирають щось інше !!! Хорошого спеціаліста люди самі шукають і на тарифи за лікування дивляться чи підходять !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus