USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині питання видобутку бурштину спробували перевести у правове поле

29 Травня 2015 17:31
На Волині депутати облради спробували питання видобутку бурштину перевести у правове поле.

Про це стало відомо під час 34-го сесійного засідання Волинської обласної ради.

Так, зі слів начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Олександра Самосика, необхідно негайно припинити незаконний видобуток бурштину на території області, перевести цей процес у правове поле та попередити завдання шкоди навколишньому середовищу, спричиненому злочинними діями стихійних копачів.

Наразі є 11 претендентів, які заявили про власні наміри отримати погодження на користування надрами та їх вивчення на Волині, загальна площа яких становить понад 8 тисяч гектарів. Зокрема, від Волинської облради до управління надійшло 8 звернень від таких фірм-претендентів щодо геологічного вивчення та дослідження розробки видобутку бурштину.

Також розглядалась пропозиція від ДП «Бурштин України» (місто Рівне) щодо залучення досвідчених фахівців фірми до участі в формуванні програми «Волинь бурштин».

Враховуючи недосконалість законодавства, що стосується видобутку надр на території області, був ініційований і в подальшому розроблений законопроект про затвердження порядку надання надр у користування на Волині. Тож, Верховна Рада України в першому читанні проголосувала за законопроект, що стосувався видобутку та реалізації бурштину.

Також у цьому нормативному акті йшлося про інформування місцевого населення щодо подальшої запланованої діяльності, зокрема про організацію громадських слухань, що передбачено положенням про захист прав та інтересів територіальних громад та сіл, з метою недопущення корупційних схем у цій сфері.

«Я бачу, що ви недарма заробітну плату отримуєте. Чому ви не говорите людям правду про те, що профільна комісія цей законопроект не підтримала? Чому не зазначили, що дія цього регуляторного акту розповсюджується не лише на бурштин, а й на всі надра. Іноді складно й пісок взяти, а адміністрація хоче взяти під контроль повністю усі надра. А є закон і порядок видачі ліцензії. І так проблематично людям взяти дозволи, а ви їх ще більше навантажуєте. Про яку обіцяну свободу бізнесу йдеться?» - обрився депутат облради Василь Столяр.

На це начальник управління екології та природних ресурсів ОДА апелював до депутатів, мовляв, у своєму виступі говорив про комісію, що займається погодженням чи непогодження регуляторного акту.

«Регуляторний акт ми представляли двічі, до того, як його повинна була погодити державна регуляторна служба. Говорити про те, що юридична служба не опрацювала цей документ, буде неправильно. А щодо комісії з питань екології, так, це правда, вона нормативний акт не підтримала», - зазначив посадовець.

Натомість Василь Пецентій наголосив на важливості вибору потенційних користувачів надрами, а саме державні та приватні підприємства. Він зазначив, що перевагу у такому випадку необхідно надавати державним підприємствам, які вправно платитимуть податки і не сприятимуть корупційній діяльності.

Як пояснив Олександр Самосик, серед державних підприємств, що претендують на видобуток «сонячного каменю» - лише ДП «Бурштин України».

Утім, на думку депутата облради Олексія Приходька, видобуток бурштину на Волині треба узаконити:

«Бо як впаде в яму дитина чи корова, кого викликають в першу чергу? Міліцію. Поки зроблять документи й дозвіл на видобування, мине час. А як міліції реагуватиме на правопорушення, якщо закону нема?» - сказав він.

А от депутат Сергій Слабенко заявив усім присутнім, мовляв, якщо згаданий регуляторний акт про узаконення користування надрами приймуть, він буде першим, хто звернеться у прокуратуру щодо скасування його.

«До прикладу, дозвіл на використання піску жодним чином не впливає на кількість чорних копателів, не кажучи про бурштин. Не підміняйте поняття, якщо хтось хоче гратися з законом, бо це небезпечна річ. Наразі найбільша відповідальність лягає на обласну раду і її рішення. Хочете прийняти акт – внесіть зміни до регуляторних актів на цей рік», - додав він.

«Я в певній мірі погоджуюсь з депутатом Слабенком, адже охочих розробляти і досліджувати бурштин – багато, а яким чином та способом це робити, ніхто не каже», - додав обранець громади Микола Давидюк.

Зі слів радника голови з питань використання та охорони природних ресурсів області Веніаміна Туза, надра – це є винятково власність народу України, і право власності на надра виконується через органи місцевого самоврядування і сьогодні всі повинні створювати таке середовище для бізнесу, щоби він розвивався.

«Волинська земля багата надрами і як ми їх використовуватимемо, про це говоритимуть наші діти. Тільки облрада має право прийняти це рішення, даючи дозволи на використання піску, глини тощо. Сама процедура незавершена і ми бачимо викопані ставки, де добували торф, закинуті та перетворені на смітники кар’єри. Я дав доручення до створення регуляторного акту, почали над ним працювати, і це – перший крок. Геологічна розвідка -

це робота, яку повинні проводити спеціалізовані структури. Загорнути яму, яку засипали сміттям – це не благоустрій території. У залі вперше звучить думка, що слід наводити порядок з надрами. Вперше почали надходити відповідні пропозиції. Частина зацікавлених людей є в тому, щоб цей регуляторний акт не був прийнятий. В області за надра відповідає громада в особі обласної ради», - сказав власну думку голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Таким чином, депутати перш за все проголосували за пропозицію допрацювати документ і винести його на розгляд наступної сесії. Втім, таку пропозицію підтримала недостатня кількість депутатів. Потому, обранці громади проголосували за основу проекту і кількістю у 41 голос «ЗА» рішення було прийняте.

Нагадаємо, в дискусію щодо узаконення видобутку бурштину втрутились і представники ДУК ПС Волинської області. На думку добровольців, пограбування надр хочуть «прикрити» законом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus