USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині розпочався сезон збору насіння дерев

8 Вересня 2016 07:00
У лісовому господарстві серед інших обов’язкових щорічних робіт настала пора збирати насіння. З-поміж порід дерев, необхідних лісівникам для вирощування, першим достигає насіння берези.

Про це інформує прес-служба Любомльського лісгоспу.

Насіння знаходиться у сережках, які у період готовності висівання змінюють колір, стають коричневими. Коли розтерти у руках сережку, з неї вилетять дрібні крилатки із насінинками. Саме вони ретельно висіюються від інших решток. Робота важка, адже насіння легке і дрібне.

Втім, згідно із планом, цього року «Любомльський лісгосп» заготовив 5 кілограмів.

Про подальший шлях його призначення і використання розповідає інженер лісових культур Іван Каліщук:

«Із цього насіння уже відібрали середній зразок для отримання класу якості. Для цього беремо певну його кількість, складаємо паспорт, етикетку, акт відбору, упаковуємо та відправляємо у Рівненську зональну лісонасіннєву інспекцію. Там спеціалісти як слід перевіряють насіння на чистоту, схожість, вологість, зараження грибковими захворюваннями та на основі цих показників надають нам посвідчення про конденційність. Після цього насіння передаємо у Ратнівський базовий розсадник, звідки навесні беремо саджанці для посадок у лісі. Такий процес проходять усі види заготовленого насіння».

На черзі – збір насіння яблуні та груші лісової. Завдання теж кропітке, адже насіння дістається із м’якоті плодів.

Починаючи із жовтня, лісівники заготовлятимуть насіння дуба, клена, ясена, вільхи. Насіння головної лісоутворюючої породи – сосни, збирається на початку року – у січні.

Загальний план заготівлі насіння по лісгоспі на цей рік становить 1 тонну 725 кілограмів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus