USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На Волині церковна громада вирішила приєднатися до ПЦУ

17 Травня 2022 11:54
На зборах парафіяльної громади Свято-Троїцької громади УПЦ МП села Сокіл Рожищенської громади одноголосно прийняли рішення про приєднання до Православної церкви України.

Захід організували у неділю, 15 травня, у сільському будинку культури, повідомляє Район.Рожище.

Вітальне слово узяв голова Рожищенської громади Вячеслав Поліщук. Він привітав рішення громади організувати збори та закликав до дотримання правопорядку. За безпекою громадян також стежили працівники відділення поліцейської діяльності міста Рожище.
Захід почали зі спільної молитви зі священниками ПЦУ – благочинним Рожищенської округи, протоієреєм Василем Шняком та військовим капеланом, отцем Миколаєм. Настоятель Свято-Троїцького храму УПЦ МП Василь Дудар відмовився прийти на збори.
За тим громада обрала голову, секретаря зборів та лічильну комісію.

Далі на заході висловилися усі охочі. Зокрема, виступив житель села Ігор Бойко. Він нещодавно ініціював збір підписів у селі за вихід із підпорядкування Московському патріархату. Син Ігоря – Вадим Бойко – нині проходить службу в Збройних силах України. Чоловік закликав підтримати його сина та усіх захисників України та приєднатися до Православної церкви України.

Також на зборах продемонстрували звернення захисників із села Сокіл, які нині боронять Україну у лавах ЗСУ. До односельців звернулися Микола Сасовський, Олександр Богачук, Анатолій Богачук, Алла Пушкарчук та Микола Гаврук. Усі вони попросили громаду приєднатися до ПЦУ. Під час відео люди не могли стримати сліз, особливо, коли чули вибухи...

За тим присутні на зборах почали голосування. За перехід до ПЦУ висловилися одноголосно, жодного голосу «проти», ніхто не став утримуватися. Згодом кожен підтвердив своє волевиявлення підписом – 173 голоси «за».
Голова лічильної комісії, староста села Олександр Сасовський, голова зборів Микола Сасовський у супроводі поліції поїхали до настоятеля храму Василя Дударя, аби запросити його підтримати рішення громади та приєднатися до ПЦУ. Також вони попросили священника приїхати до громади, яка чекала поблизу церкви, та відкрити храм.

Читати ще: «Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

Священнослужитель зазначив, що залишиться вірним УПЦ МП. Він сказав, що хоче відправити у храмі прощальну службу й тоді ж віддати парафіянам ключі від святині. Ця подія має відбутися у неділю, 22 травня. Тоді ж у присутності правоохоронців планують звірити майно церкви із попереднім його описом та оформити відповідні акти.
Як інформують на сторінці Волинської єпархії у Фейсбуці, із Православною церквою України возз’єдналися такі церкви: Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці с. Ржищів Луцького районного деканату, Параскеви П’ятниці сіл Підгірне, Березолука, Яблунівка Рожищанського (разом із настоятелем о. Олександром Дацюком), Різдва Пресвятої Богородиці с. Ворончин Рожищанського, Покрови Пресвятої Богородиці с. Озерце Ківерецького благочинь.

Станом на 16 травня вже 19 парафій у Волинській єпархії зараховано в ПЦУ після масштабної ескалації війни Росії проти України і 100 – після одержання Томосу про визнання автокефалії нашої церкви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Якось так Показати IP 17 Травня 2022 14:03
Тим присутнім на зборах бикам в рясах і без воювати на фронті, а не розділяти нарід в такий складний час для України
До Якось так Показати IP 17 Травня 2022 14:43
Це і є іхня боротьба, іхня позиція, їхній фронт!
1 Показати IP 17 Травня 2022 22:59
Слухайте, а багато ще тих церков Упцмпшніків на Волині залишилось? У мене враження, що навіть про війну пишуть менше, ніж про ті "переходи". Можна хоча б перестати робити з кожної такої статті "події року"?
Михайло до 1 Показати IP 19 Травня 2022 07:34
Ще багато.Перейшло лише 168,а залишилося в московитів 501 парафія.Роботи вистачить на роки
Гібридна війна до 1 Показати IP 19 Травня 2022 10:41
"Там живут наши люди". Так каже кремлівський карлик про Україну і українців. Пока наші вулиці будуть носити імена "кирова, достоевского, пушкина" Пока на наших площах будуть пам"ятники "воинам великой отєчєственной" і пока наші люди будуть ходити в РПЦвУ, є ризик того,що на танках приїдуть "асвабадітєлі" з рф.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus