USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцькому районі селяни побилися за храм: частина людей зі священником не хочуть переходити у ПЦУ

16 Травня 2022 22:08
У Ржищеві Мар’янівської громади Луцького району перехід релігійної громади у ПЦУ підтримали більше сотні місцевих. Проте близько 20 людей, які були проти, просто не прийшли на збори до клубу. Увесь час вони були у церкві, адже боялися, що без них храм захоплять.

Справжня колотнеча розпочалася, коли після голосування громада рушила на богослужіння. Його провести не змогли. А чи вдалося розірвати зв’язки із російською церквою – у сюжеті 12 каналу.

На збори зібралися біля місцевого клубу. Десятки людей чекали, коли у їхньому храмі завершиться богослужіння, і тоді, вже разом зі священником, вирішуватимуть долю церкви, що досі підпорядковувалася Московському патріархату. На службу, кажуть, не пішли, бо вже давно усі зв’язки із російської церквою треба розірвати.

«Я пішов до сповіді в українську церкву, пішов святити паску в українську церкву. У свою церкву не ходжу… Мій син пішов на фронт. Він зараз на передовій. І я не йду в церкву, бо я не можу йти проти сина», – каже місцевий мешканець Володимир Семенюк.

Читати ще: «Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

Тих, хто проти возз’єднання із Православною церквою України, у цьому селі небагато. Однак вони, попри запрошення, на збори не з’явилися – боялися, що церкву захоплять, тож богослужіння, як не дивно, затягується.

«Вчора батюшку просив: прийдіть на першу годину. «Не знаю, може, запізнюся. Якщо, то почекайте на мене». Але скільки чекати? Завжди служиться до 12 години, а сьогодні перша – і ще не закінчилась служба. Це робиться спеціально, щоб зірвати збори», – роздумує Володимир Семенюк.

Не чекаючи священника, люди починають ставити свої підписи. Тим часом до клубу із сусіднього села приїздить благочинний.

«Хочеться, щоб люди усвідомили, хто вони є. А ви, я бачу, усвідомили. І хочеться, щоб мирно і спокійно ми у своїй українській державі молилися українською мовою в українській православній церкві», – звернувся декан Берестечківського округу отець Володимир.

Підписи зібрані – їх на цих паперах більше сотні. Процедуру хочуть завершити у храмі богослужінням за мир і наших воїнів. Та вирішити питання переходу мирним шляхом не вдається – на порозі людей зустрічають священник і близько двох десятків прихожан, які покидати лоно Московського патріархату в жодному разі не хочуть. Чому – пояснюють.

«По тій причині, що в нас є 14 помісних церков. Православну церкву України визнає тільки 4. І це є розкольницька організація», – запевняє отець Дмитро.

Читати ще: У ПЦУ відповіли Московському патріархату, що назвав Томос «причиною» вторгнення РФ в Україну

За Кирила, кажуть, не моляться, податки Москві не сплачують, а навпаки вшановують наших воїнів. Зробити це нині разом із благочинним і усією громадою категорично відмовляються. Під час суперечки дійти згоди односельчанам не вдається.

Попри те, що понад 120 жителів хочуть приєднатися до Православної церкви України, інші 20 – ні за що церкву віддавати не хочуть.

«Сьогодні мирно спокійно розходимося. І хочу побажати священнику: хай прийме хороше рішення», – звернувся декан.

«Протокол зборів завтра веземо в Луцьк реєструвати», – заявила мешканка Ржищева Інна Проць.

У Луцьку ж все минає без перешкод.

«Тепер нам владика дав документи, ми перейшли до Православної церкви України, маємо всі папери, владика нас благословив і сказав йти до церкви і служити на українській мові, як ми хочемо», – розповів мешканець Ржищева Володимир Семенюк.

Читати ще: У Луцьку перша церква московського патріархату разом з настоятелем вирішила приєднатися до ПЦУ

Та ключі від храму – у старости села, який підтримує Московський патріархат. Тож по поверненню у Ржищів, ймовірно, їх чекає чергова перепалка. Та за українську церкву в Україні, кажуть, боротимуться до останнього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Олег Показати IP 17 Травня 2022 07:41
Церква Божа.Ви ж не біжіте і не виганяєте з окопів на передовій російсько-мовних хлопців.А вони ще повернуться.Володимир Семенюк і конкретно Вам питання зададуть.Чому вони з окупантами воювали а Ви з Церквою.
Ксенія до Олег Показати IP 17 Травня 2022 10:56
Це парадоксально. Ми воюємо з росією. Як можуть ще виникати питання, це має бути свідомо кожного українця відкинути все російське і церква не виняток. В росії українських церков немає, чому в нас вони мають лишатись при тому, що росія прийшла до нас зі зброєю?? Що ще має статись, щоб люди це зрозуміли??
Олег Показати IP 17 Травня 2022 07:52
Їдьте на передову.Виганяйте російськомовних з окопів.
Платон до Олег Показати IP 17 Травня 2022 12:36
Рзумнику, ти бігаєш-перекидаєшся до кацапської церкви. Гроші несеш попові. І за твої гроші кацапи нас вбивають. Заший рота!!!
До Олега Показати IP 17 Травня 2022 08:44
Вони воюють на фронті, а ви в себе МП на місцях не можете вигнати. Як би ті сатанисти себе не називали, як би не казали, що не моляться тій потворі-Кирилу, але факт в тому, що цю ФСБшно-КГБшну контору потрібно закрити. Яке вам ще визнання, чи не визнання потрібно? Виганяйте московських попів, щоб духу їхнього не було. І не чепляйтесь за мову, в тій сатанистській церкві із їхньою архаїчною церковно-попівською...це навіть не російська, це хз-що...
Т Показати IP 17 Травня 2022 09:14
Старші зазомбовані люди! Моляться з московськими попами. Московська церква - це не церква. Маємо свою Українську, Канонічну! Громада вирішила і має на це право!
Т Показати IP 17 Травня 2022 09:16
До Олега Не роздувайте мовне питання, це старі московські методички. А самі - то чого не на передовій?
Олег до Т Показати IP 17 Травня 2022 10:12
Якщо скажете різницю між ргд,рд,спг то я вдповім де я.
Олег Показати IP 17 Травня 2022 10:41
На рахунок їхніх методичок я не в темі.Бачу Ви обізнані-Вам видніше.
Василь Показати IP 17 Травня 2022 12:10
Російська церква з 43року є підрозділом КГБ.Це встановлений історичний факт.Керівництво росії вклало величезні кошти на пропаганду "руського міра" в самій росії,в Європі ,а також на сході і півдні України.Тому і сподівалася на нейтралітет Європи і зустріч своїх військ з квітами.Тим більше,що Європа була на газово-нафтовій голці росії.Але ЗСУ зламали ці плани і росія буде чіплятися за всі можливі важелі впливу на свідомість українців,використовуючи церкву і мовне питання.З мовним питаннням можна вирішити ,запровадивши поступове переведення навчання у всіх школах і вузах на українську мову,а також на обов"язкове спілкування в держ.установах.А ось з віруванням тут складніше,-адже не можна зразу людям змінити свої погляди. На це потрібен деякий час.
666 Показати IP 17 Травня 2022 12:36
якщо вас більшість, що заважає вам зробити для себе свій храм і дати спокій цим людям? а немає більшості. в основному на такі сходняки зганяють за пляшку або 200 грн за вихід (розцінки 2019 року по кошторису Порошенка) контингент, який до релігійної громади стосунку не має. таваріші. припиніть захоплювати нерухомість. поки не завершені бойові дії, це абсолютно не має сенсу. як припинять ракети та снаряди крушити майно, тоді вже можна мародерити.
Бог Показати IP 17 Травня 2022 17:32
Кацапи це не люди. Вони всеодно до мене не попадуть. Отже, якщо кацапи в церкві - дозволяю вважати це як анексію. Я особисто закликаю очищенню від гундяєвців. У даному випадку гріхи нараховуватися не будуть - лише моя необмежена подяка.
Віталій Показати IP 17 Травня 2022 17:38
Від російської пропаганди мізки повисихали, от і тримаються московської секти (московська секта не має ніяких документів легалізуючих її як канонічну церкву). У них, як все рассєї, крадене.
Ржищ Показати IP 17 Травня 2022 23:42
То бачу Маруся Лісова дуже за москву мазу тяне

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus