USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

На Волині від кашлюку померло 2-місячне немовля

1 Серпня 2023 11:28
У Луцькому районі в липні від ускладнення кашлюку (пневмонія, ураження серця, мозку) померла 2-місячна дитина, нещеплена проти цієї хвороби за віком.

Про це повідомляє Волинський ОЦКПХ МОЗ.

Ймовірно, інфікування відбулося від старших дітей в сім’ї, які також не щеплені через відмови батьків.

В області цього року спостерігається ріст захворюваності на кашлюк.

За 6 місяців 2023 зареєстровано 66 випадків захворювання, з них 64 – серед дітей.

40 % захворілих не мали жодного щеплення проти кашлюка. В минулому році це захворювання не реєструвалося.

Фахівці Луцького районного відділу Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели епідеміологічне розслідування в осередку захворювання, надали пропозиції щодо недопущення поширення інфекції зацікавленим службам.

Встановлено коло контактних осіб, здійснено їх бактеріологічне обстеження. Організовано медичне спостереження за контактними, виявлено з проявами кашлюка 3 дітей, котрі направлені на стаціонарне лікування.

Також спеціалісти визначили стан вакцинації проти кашлюку дітей громади, в якій проживає сім’я.

Триває комунікаційна робота з батьками, котрі відмовляються від проведення щеплень своїм дітям. Надана інформація голові громади.

Довідково. Кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюка є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У немовлят кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати у щепленому середовищі.

Якщо у вашій сім’ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам’ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюка, несуть загрозу немовляті!

Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50 виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Кашлюк і його ускладнення можуть призвести до смерті дитини. Пік смертності від кашлюка припадає на вік до 1 року.

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7–10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Виникненню та поширенню захворювання сприяє збільшення кількості неімунних осіб та в свою чергу зниження колективного імунітету.

У прищеплених дітей ризик захворіти у 4-6 разів нижчий.

Тож, одним з найбільш ефективних методів профілактики кашлюка і його ускладнень є вакцинація. Щеплення проти кашлюка входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі. Потрібно лише звернутися до свого сімейного лікаря.

Схема щеплення:

перша доза – 2 місяці

друга доза – 4 місяці

третя доза – 6 місяців

четверта доза – 18 місяців

Для вакцинації проти кашлюка можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюка, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus