USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

На Волині відбулося виїзне засідання Комітету ВР з питань енергетики

17 Листопада 2023 20:51
У Нововолинську під час зустрічі парламентарі, представники органів місцевого самоврядування та бізнесу обговорили трансформацію вугільних регіонів та пріоритети їхнього розвитку. А ще – питання енергоефективності та можливості зелених технологій.

Участь у дискусії взяли також депутати обласної ради та заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт, інформує преслужба облради.

Однією з основних тем обговорення під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг стало впровадження Україною так званого четвертого Енергопакету ЄС. Це схвалений Європейським Союзом комплексний набір законодавчих та регуляторних змін під назвою «Чиста енергія для усіх європейців». Оскільки Україна прагне об’єднання енергетичних ринків з ЄС та є кандидатом на вступ до європейського співтовариства, цей документ належить імплементувати. Мета Енергопакету – скоротити викиди парникових газів. Впровадження вимог дозволить отримувати переваги об’єднаного європейського ринку, залучити фінансування для відновлення та розвитку.

Читати ще: Волинська громада увійшла до Асоціації вугільних громад України

«Шахтарському Нововолинську потрібні реформи і трансформація. Але щоб ця робота була проведена якісно, найперше варто чути місцевих мешканців. Це гірники, представники бізнесу, місцева влада. На першому місці під час будь-яких реформ має бути людина, – наголосив Григорій Пустовіт. – Нововолинськ – частина Львівсько-Волинського вугільного регіону, місто, життя та економіка якого були зосереджені навколо шахт. Щоб місто не занепало після закриття копалень, потрібно вирішити комплекси проблем: консервація шахт, працевлаштування і соціальний захист гірників, екологічна безпека та відновлення природного середовища».
Аби трансформувати вугільні регіони, держава має використати досвід Німеччини та Польщі, вважають учасники діалогу. До прикладу, Німеччина замінила видобувну галузь на стимулювання розвитку інших секторів. У Польщі запровадили фінансову підтримку працівників шахт, які будуть ліквідовані, зокрема, пропонували достроковий вихід на пенсію. Крім того, в обох країнах активно застосовували методи екологічної рекультивації та відновлення екосистем.

Учасники засідання Комітету наголошують: в умовах повномасштабної війни чверть сектору об’єднаної енергетичної системи України окуповано, а значна частка зруйнована або пошкоджена. І найперше завдання для держави: забезпечити енергетичну безпеку та заручитися підтримкою ЄС в цій галузі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus