USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині відбувся Форум розвитку громад Прибужжя

3 Квітня 2018 07:40
Представники об’єднаних громад, закордонні партнери, експерти та грантодавці зібралися на III Форум розвитку громад Прибужжя у Литовежі Іваничівського району

Головними темами панельних дискусій та дебатів 30 березня стали методи налагодження діалогу між Верховною Радою та органами місцевого самоврядування, моделі успішного розвитку ОТГ, а також розкриття потенціалу місцевих депутатів.

Партнери та співорганізатори Форуму: Програма USAID РАДА, Волинський центр місцевого самоврядування, Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя, Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя», а також Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, повідомляє прес-служба нардепа.

До Форуму долучився керівник Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг. З його слів, «на місцях» представництво організації шукає ідеї для нових корисних та ефективних проектів: «У Ради Європи в Україні є новий план дій, і головне - фокус на децентралізацію. Ми хочемо почути від вас про проблеми, які ви зустрічали в роботі, і про історії успіху».

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут розповів, що вони активно підтримують ініціативи нардепа Ігоря Гузя щодо розвитку місцевих громад.

«Ми повинні всіляко посилити комунікацію між виборцями і нардепом, налагодити зворотній зв'язок, що напряму впливає на формування політичного процесу. Тому серед пріоритетів роботи - співпраця з місцевим самоврядуванням, громадським активом, представниками ЗМІ», - пояснив Когут.

Про другу важливу складову Форуму - розвиток інвестиційного напрямку громад, розповіла помічниця Ігоря Гузя - Оксана Киричук: «Наше завдання сьогодні: вчитися і втілювати цей досвід на практиці. Ми говоримо про розвиток, залучення інвестицій, як краще розвивати громаду, використовувати ресурси. А вони у нас є».

Головна тема першої панельної дискусії Форуму: шляхи встановлення ефективного діалогу народних депутатів та місцевих рад заради розвитку громад. Свої виступи цьому напрямку присвятили Ігор Когут, заступник керівника апарату Верховної Ради Микола Шевчук, заступник керівника управління із зв'язків з місцевими органами влади Ради Валентина Рудковська, директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк, виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк та голова Павлівської громади Андрій Сапожник.

Говорили про те, як підвищити рівень довіри до парламенту та конкретних народних депутатів, дати можливість місцевим депутатам та головам громад ефективно працювати із парламентарем. Зі слів Андрія Сапожника, у мажоритарному окрузі №19 взаємодію можна ставити за приклад, адже тут нардеп Ігор Гузь активно сприяв децентралізації та залученню державних коштів.

Другу панельну дискусію Форуму присвятили шляхам залучення інвестицій, створення кооперативів та розвитку підприємництва. Своїм досвідом поділилися профільні експерти - Петро Гоцалюк із Волинського центру розвитку місцевого самоврядування та Лілія Попова із Мінрегіонбуду, а ще «практикуючі» голови громад Галина Прус (Смолигівська ОТГ, Волинська область), Наталія Антипенко (Покровська сільрада, Запорізька область), Віктор Ольшевський (Снітківська сільрада, Вінницька область), Володимир Плетюк (Шумаська ОТГ, Тернопільська область), Віктор Поліщук (Устилузька ОТГ, Волинська область), В'ячеслав Католик (Зимнівська ОТГ, Волинська область) та Петро Тарасюк (керівник інвествідділу Гміни Грубешова, Республіка Польща).

Завдяки їхнім історіям успіху, учасники дізналися, як можна розвивати підприємництво та кооперацію в сільських громадах, залучати інвестиції у молочну галузь, логістику, переробку сільгоспродукції, а також захищати свої здобутки від економічних монополістів.

А під час роботи в групах та Оксфордських дебатів учасники дискутували, як місцевим депутатам, ЗМІ, громадським організаціям та окремим громадянам будувати ефективну роботу із нардепами та реально впливати на них.

Як відзначив Ігор Гузь, для розвитку громад важливо навчати та активізувати новообраних місцевих депутатів. «Через навчання, зустрічі, ми частково досягнули того, що голови громад їздять один до одного переймати досвід, комунікують між собою. Проте, якщо в апарати ОТГ людей призначають на посади, то депутатів люди обирали. І саме депутати повинні бути зв’язком між виборцем і керівництвом громади», - вважає Гузь.

«Хочеться, щоб депутати ОТГ теж відчували власну значимість і не лише знали свої права, але й використовувати їх. У співпраці з ними дасть можливість створити таку собі неформальну мережу з майже 300 «спартінців». Звичайно, змушувати їх ніхто не буде. Їм достатньо просто дати згоду на співпрацю, як це зробили 12 голів громад Прибужжя», - відзначив обранець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus