USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

На Волині відкрили монумент закатованому російськими окупантами герою

6 Жовтня 2015 07:00
Урочисте відкриття монумента закатованому російськими окупантами 23 червня 1941 року у застінках ковельської тюрми учасникові національно-визвольних змагань 30-40-х років Іванові Омелянюку (старшому) відбулося у суботу, 3 жовтня 2015 року, в селі Підсинівка Старовижівського району.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини у рубрику «Повідом новину» написав Володимир Зінчук із Старовижівського району.

Ініціатором створення пам’ятника є відомий київський меценат і благодійник Іван Омелянюк, молодший брат героя , якого назвали на честь загиблого брата. Пан Іван мешкає у Києві, очолює Науково-виробниче підприємство "Квант-Ефір", першу компанію в Україні, яка почала розробку та виробництво сучасного телевізійного радіомовного передавального обладнання. Але його серце тут, на рідній Волині, де він народився і виріс.

На відкритття монументу у невеличку Підсинівку приїхало дуже багато люду.

Вшанувати героя та інших учасників національно-визвольної боротьби у 30-40-х роках прибули письменник, дослідник Визвольного руху в Україні, президент історичного клубу ‘’Холодний Яр ‘’ Роман Коваль, заслужений артист України, кобзар Тарас Силенко, заслужені артисти України гурт’’ Акорд’’, гурт ‘’Жайвір’’, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук, голова Ковельської районної ради Ігор Верчук, заступник голови Старовижівської районної ради Василь Романюк, заступник голови Старовижівської РДА Петро Філюк, громадські активісти з Луцька , Ковеля ,Ратного, Старої Вижівки, навколишніх сіл, учасники антитерористичної операції на Сході.

З вуст Романа Коваля присутні дізналися про діяльність Івана Омелянюка у ті буремні часи . До приходу радянської влади Іван вступив до організації, яка боролася з польськими поневолювачами. Тому радянських солдатів у 1939 році зустріли як визволителів. Молоді люди надіялись співпрацювати з «совєтами», сподіваючись, що ті дадуть свободу Україні.

Однак дуже швидко зрозуміли, що помилилися. Користуючись авторитетом серед молоді, поширював агітаційні матеріали люди, з якими спілкувався Іван, або були членами ОУН, або сповідували національно-визвольні ідеї. Вони мали вирішальний вплив на формування світогляду молодого юнака.

Іван не сприймав радянської влади. Йому запропонували працювати секретарем сільради — відмовився.

Одного весняного ранку він раптово прийшов додому. Відразу поліз на горище за книжками. А незабаром прийшли його арештовувати. В хаті плач, розпач, ніхто нічого не може зрозуміти. Він лише обвів поглядом батьків, сестричок і мовив: «Пам’ятайте, що ви — українці. Україна у нас одна». Таким він запам’ятався сестрам.

Коли Івана везли селом, односельчани вийшли на вулицю, проводжаючи його. За Іваном плакало все село, бо його дуже любили. Незабаром повезли до Ковеля. Івана дуже мордували, заганяли голки під нігті, але він мовчав, нікого не видав. Лише молився з ранку до вечора.

Після першого бомбардування німцями Ковеля о 22 годині вечора Івана викликали з камери, наказавши брати із собою речі.

В камеру він не повернувся. На другий їх усіх розстріляли поблизу залізниці. Саме там знаходилося приміщення НКВС. Енкаведисти дуже поспішали, вивозити трупи вже не було часу. Тому поспіхом викопали прямо у дворі три ями, скручених колючим дротом в’язнів підводили до ям і розстрілювали.

Щоб не було чути криків і пострілів, поруч завели двигун трактора. Потім трупи засипали вапном і прикопали.

Так обірвалося молоде життя героя-патріота…

Освятили пам’ятника священники УПЦ КП та УГКЦ зі Старовижівського та Ковельського районів. Потім лунали над селом повстанські та стрілецькі пісні .


На виставці-ярмарці презентували свої роботи народні умільці. А завершилося вшанування обіднім козацьким кулішем для всіх учасників заходу .

Володимир ЗІНЧУК, Старовижівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
cd Показати IP 6 Жовтня 2015 08:37
HER oy
Коля Показати IP 6 Жовтня 2015 09:40
Как это российский оккупант - советский же оккупант. Че за маячня. Люди.... ну не надо уж да абсолютного кретинизма скатываться же...
Андрій Показати IP 6 Жовтня 2015 13:26
Червоні приходять - грабують, білі приходять - грабують ... Чомусь щоразу з приходом нової влади поступово знищується старе. Найбільше страждає історія, яку кроять, як хочуть і абсолютно не сумніваються у своїх діях....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus