USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

На Волині відкрили понад 50 проваджень про підробку ПЛР-тестів і сертифікатів про вакцинацію

7 Жовтня 2021 11:59
Від початку року правоохоронці на Волині порушили 53 кримінальні провадження, через підробку ПЛР-тестів, довідок про щеплення проти COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.

Про порушення, пов’язані із COVID-19, і відповідальність за них в ефірі програми Сьогодні. Головне на Суспільному розповів керівник Нацполіції області Юрій Крошко.

З 53-х проваджень 37 – пов’язані з підробкою міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. «Буквально сьогодні (6 жовтня – ред.) слідчі задокументували один з таких фактів. Працював один із працівників медзакладу, який мав доступ до бази даних і мав можливість підробляти сертифікати і вносити їх в базу», – каже Юрій Крошко. Додає: у 24 кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру та обвинувальні акти скерували до суду. В решті кримінальних проваджень досудове розслідування ще триває.

Зі слів керівника Нацполіції Волині, ще 16 кримінальних проваджень стосуються підробки ПЛР-тестів. У 14 таких справ винним повідомили про підозру та скерували справи до суду.

Під час ефіру Юрій Крошко також розповів про відповідальність за підробку ПЛР-тестів та сертифікатів вакцинації. «Під відповідальність підпадають як дії людини, яка виготовляє та продає підроблені документи, так і тієї особи, яка їх потім використовує», – зазначив керівник обласного управління поліції.

У статті 358 Кримінального кодексу України для порушників передбачена така відповідальність:

- за підроблення чи використання підроблених сертифікатів порушнику загрожує штраф до 17 тис. грн або арешт на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років;

- за складання чи видачу підроблених офіційних документів передбачений штраф до 3 400 грн або арешт на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років;

- за повторне порушення пов’язане із підробкою ПЛР-тестів чи сертифікатів можливе обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк;

- за використання завідомо підробленого документа – штраф до 850 грн або арешт на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Від початку року підозру у злочинах пов’язаних з COVID-19 повідомили 38 людям, 27 з них – волиняни.

Як ми писали, в Україні за підробку COVID-сертифіката покарали першого лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus