USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині врятували чоловіків, які провалилися під лід

21 Січня 2015 13:15
Троє чоловіків з села Доротище Ковельського району, що на Волині, врятували життя трьох односельців, які під час порятунку на льоду 40-річного чоловіка самі опинилися під водою. На жаль, людину, яка вирішила скоротити шлях додому через велике озеро і провалися під лід приблизно за 50 метрів від власної оселі, врятувати не вдалося. А от трьох людей, які кинулися на допомогу потопаючому, змогли визволити з льодяної пастки односельці завдяки геройству, відвазі та кмітливості. Про це інформує у прес-службі ДСНС у Волинській області.

Обідньої пори у вихідний день старший пожежний-рятувальник ДПРЧ-4 Ковеля Олександр Столярчук порався по господарству. Нагодував домашніх тварин, підкинув сіна у хліві, приніс води, щоб напоїти худобу. Будинок, в якому мешкає Олександр, стоїть біля озера. Саме звідти до нього долинули крики людей: «Рятуйте!». Мить на оцінку ситуації: троє людей тоне, значить потрібен човен. У нього десь був, але ж його треба підкачати. Декілька впевнених рухів і надувний гумовий човен вже на льоду.

47-річний Петро Андрійович тримався на дерев’яній дошці, яку захопив, коли біг до потопаючого. Незчувся, як сам опинився під водою. Щосили він тримався за дошку, але виповзти на лід з води не міг. На безпечній відстані до нього наблизився професійний рятувальник і витяг його спочатку на лід, а потім у човен.

Паралельно з цим рятуванням по льоду на дерев’яному човні, пробиваючи кригу веслом, до ще двох потопаючих рухались Артур Мельник та Сергій Котік. Вони удвох спочатку витягли 42-річного чоловіка, а потім 67-річного дідуся.

Усіх трьох порятованих до лікарні забрала швидка медична допомога.

Рятувальники застерігають: перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі. У різних місцях річок та озер товщина льодового покриву може бути різною. У гирлах річок та приток міцність льоду послаблена течією. Міцність льоду можна частково визначити візуально.

На водоймах безпечним уважається лід (при температурі повітря нижче 0 градусів):

- для одного пішохода – синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною не менше 5-7 см (лід блакитного кольору – найміцніший, білого – міцність у два рази менше, сірий – свідчить про присутність води в товщі льоду);

- для групи людей (масові переправи пішки ) – товщиною не менше 15 см (дистанція в колоні по 4 чоловіка 5 м);

- при масовому катанні на ковзанах – 25 см.

Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

Під час руху по льоду звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливу обережність слід проявляти у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають v водойму, кущами і травою, що виступають на поверхню.

При переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

Правила поведінки на льоду:

1) Виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди.

2) Переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях.

3) Забороняється виходити на лід, якщо товщина і міцність якого вам невідомі.

4) Забороняється спускатися на лижах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід.

5) Забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці.

6) Забороняється виходити на лід за таких умов:

– якщо поруч теплі потоки води, в місці з’єднання річок, у місці виходу стічних і промислових вод;

– у випадку швидкої течії річки у цьому місці;

– за наявності вмерзлих у лід дошок, палок та інших предметів;

– у випадку різного забарвлення льоду;

– під час розтавання снігу та льоду, а також сильного перепаду температури під час потепління.

Надання допомоги постраждалим на льоду:

Щоб допомогти людині, яка терпить лихо і не постраждати самому, дотримуйтесь наступних правил:

1. Без потреби не виходьте на лід. Подумайте, чи зможете під час надання допомогти впоратись самотужки, чи краше покликати на допомогу ще кого-небудь. Якщо поряд нікого немає, то дійте продумано і обережно, щоб замість допомоги не погіршити становище.

2. Протягніть постраждалому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу, хокейну ключку або киньте мотузку, зв’язані паски тощо. Якщо вам все-таки необхідно вийти на лід, то ляжте на лід і повзіть на поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи перед собою мотузку чи пасок.

3. Будьте якомога далі від ополонки (краю крижини), протягніть постраждалому палицю, жердину, чи киньте мотузку. Якщо мотузка чи трос закріплені на березі і не вистачає довжини, то, міцно тримаючись за її кінець однією рукою, протягніть постраждалому другу руку.

4. Витягніть того, хто опинився у воді, попросіть його працювати ногами – так буде легше дістати його з ополонки. Коли ви його витягли, то не дозволяйте йому підійматись на ноги, нехай він повзе вслід за вами до берега.

5. Після того, як доправите постраждалого у безпечне місце, викличте швидку допомогу, надайте першу допомогу, необхідну при охолодженні:

– поступово відігрійте постраждалого, загорніть його у ковдри або сухий теплий одяг;

– не намагайтесь зігріти тіло дуже швидко, не занурюйте його у теплу воду, швидке обігрівання може викликати серцеві проблеми;

– будьте надзвичайно уважними при поводженні із постраждалими;

– по можливості прикладіть до тіла теплий предмет (гарячу грілку, пляшки із теплою волого);

– дайте тепле пиття, якщо постраждалий при свідомості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus