USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині встановили перший в Україні пам'ятник Повстанській матері

11 Травня 2015 12:17
Перший в Україні пам'ятник Повстанській матері встановили на Волині.

Його спорудили на могилі Федори Онищук (Хлуд) у селі Грабове Старовижівського району, -про це інформує газета День.

Ініціатором справи став волинський письменник і журналіст, депутат Верховної Ради першого скликання Андрій Бондарчук. Він – родом із сусіднього з Грабовим села Сереховичі, про історію Федори Онищук почув років десять тому.

Так, з її родини в УПА пішло четверо дітей та чоловік, загинули усі, і де їхні могили, так і невідомо. Родина Онищуків мала у Грабовому великий добротний дім, споруджений на початку минулого століття. Коли Волинь визволили від фашистів, радянська влада забрала цей дім під контору колгоспу, а потім тут була сільська рада. Сама Федора доживала віку в хатині біля родичів. Влада не забувала історії цієї патріотичної родини. Жінка, навіть будучи пенсійного віку, не отримувала пенсії, жила, власне, з городу. Спецслужби не раз старалися зламати її дух.

Андрій Бондарчук каже, що не знає в Україні родини, де б мати благословила на смерть за волю і незалежність стількох своїх дітей. І до останньої миті свого земного життя не нарікала на долю... На її могилі стояв старенький хрест.

Бондарчук ще десять років тому звертався до влади, місцевих патріотів, аби допомогли з облаштуванням тут пам'ятника. Та, каже, зрозумів, що то марно, бо вшановувати героїв на словах значно легше. Зрештою, виготовив пам'ятник Повстанській матері за власні кошти.

У День матері на старому грабівському цвинтарі священики освятили пам'ятник Федорі Онищук. На ньому написали й імена її дітей та чоловіка, бо місце їхнього останнього притулку невідоме. З Луцька для печальної цієї церемонії приїхав хор “Посвіт”, учні військового ліцею та багато людей з різних районів Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Штефан, Луцьк Показати IP 11 Травня 2015 14:00
Слава Україні! Слава А.Бондарчуку! Комуняку на гілляку! Нарешті є хоч якісь зсуви. Хоча, покійний Б.Клімчук, який так палко "любив" Україну за "хліб і кусень сала", та й М.Романюк, що теж був на потоках "бабла" Волині разом зі своєю камарильєю в ОДА, могли все ж вшанувати ту нещасну жінку і її геройську родину. Ця червона братія, що й досі править нами, а ще В.Сапожніков із Нововолинська та й інші різні саганюки теж, потраплять таки колись на "Чорну Дошку ганьби Західної України", що створюється у Львові. Волиняки ніколи не забудуть осіб із комсомолії та комуняцтва. Не видаляйте коментар, якщо у Вас є святі патріотичні почуття, "ВН"!
ух до Штефан, Луцьк Показати IP 11 Травня 2015 16:11
А не скакала ли ты на ночь Дездемона???
Анонім Показати IP 11 Травня 2015 14:37
"Ця червона братія, що й досі править нами" - проснись, президент в україні уже вальцман. правлять нами 25 років еврейські олігархи та їхні прислужники. а крайніми у всьому призначають комуністів, які тут будували заводи, школи, лікарні... тепер стадо тупих баранів лише радо скаче і отруює все навкруги себе ненавистю.
Патріотам великим Показати IP 11 Травня 2015 15:35
24 роки є, що розбирати і прихватизовувати після СРСР, шановні. А що "патріоти" побудували і зробили ? Патріоти тільки б'ють себе в груди і з прапорами бігають і скачуть... (ліниві, як воші кожусі, шановні патріоти), вони свою місію вже виконали - коротко....
*/*/ Показати IP 11 Травня 2015 15:54
А влада тільки і вміє що обіцяти і "патріоти" такі ж. Для чогось іншого гроші завжди знайдуться... Молодець Бондарчук! Гарну справу зробив. Щирих патріотів нам треба поважати і пам"ятати... На жаль таких на сьогоднішній день небагато - дійсно щирих. І тих стараються знищити.
ЛУЧАНКА Показати IP 11 Травня 2015 18:40
А ДЕ ФОТО ПАМЯТНИКА?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus