USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині виявили залишки споруд віком понад 3 тисячі років. Фото

6 Червня 2018 16:41
Волинська археологічна експедиція НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ завершила рятівні археологічні розкопки на трьох пам‘ятках археології в околицях сіл Марковичі і Роговичі Локачинського району.

Роботи виконувалися на замовлення ГПУ «Львівгазвидобування» у межах Локачинського газового родовища, повідомляє науково-дослідний центр «РАС».

Зокрема, на пам‘ятці Марковичі-І дослідили 14 археологічних об‘єктів – решток давніх житлових та господарських споруд. Більшість датовані раннім періодом доби бронзи (перша половина ІІ тис. до н.е.). Матеріали саме цього періоду були зафіксовані під час розвідок 2016 р.


«Приємною несподіванкою стало виявлення споруди, у якій знайшли рештки декількох тварин, у тому числі молодого оленя або косулі. Ми також натрапили на окремі знахідки римського часу. Однак, найбільше зацікавлення викликала бронзова накладка у вигляді стилізованого зображення лева, попередньо датована VІ-VІІ ст», - розповів керівник експедиції Олександр Сілаєв.

У ході дослідження на багатошаровому поселенні Роговичі-І виявлено 12 археологічних об‘єктів, переважно господарських та виробничих споруд з матеріалами доби бронзи (ІІ тис. до н.е.), ранньозалізного віку (VІІІ-VІ ст. до н.е.) та княжої доби (ХІ-ХІІІ ст.). Разом з численними фрагментами посуду знайдено цікаві вироби з кістки та кременю. В закладеному розкопі також були і рештки людського поховання, на жаль, порушеного ще в давні часи.

Дослідження проведені на пам‘ятці Роговичі-ІІ охопили незначну площу у долині річки Луги. Роботи довелось проводити за умов постійного відкачування води. Окрім решток хутірської забудови початку ХХ ст. віднайдено рештки давньої споруди, ймовірно, періоду кінця доби бронзи – ранньозалізного часу. У культурному шарі зафіксували артефакти бронзового та ранньозалізного віку (ІІ-І тис. до н.е.), ранньослов’янського часу та княжої доби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
копатєлі Показати IP 6 Червня 2018 17:04
КЛАД !!! КЛАД !!!!! КЛАД !!!!!!! КЛАД!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus