USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині вирішили закрити школу за два дні до 1 Вересня

30 Серпня 2016 16:52
Школу в селі Мислині Горохівського району вирішили закрити за лічені дні до початку навчального року: батьки б'ють на сполох.

Напередодні Першого вересня селянам повідомили, що місцеву школу таки закривають. Ще в червні Мислинівську ЗОШ І-ІІ ст. виключили з переліку тих, які не діятимуть з початку нового навчального року. Адже директор закладу, сільський голова та батьки запевнили, що школа матиме 25 учнів. Саме така кількість школярів необхідна, аби установу можна було фінансувати коштом освітньої субвенції. Про це пише Волинь24.

НІМЦІ НЕ РОЗВАЛИЛИ...

Усе літо батьки були впевнені, що їхні діти вчитимуться у Мислинях. А шість першокласників готувалися вперше переступити поріг школи.

Однак у серпні з'ясувалося, що двоє учнів із сусіднього села Красів ходитимуть до навчального закладу до Звинячого, а не до Мислинь.

"Батьки у відчаї. Уявіть: вам за кілька днів до Першого вересня таке кажуть... Обіцяють шкільного автобуса вже з початком уроків, але його насправді ще нема! Нашу школу готували до роботи: все пофарбовано і прибрано. І що тепер: закриють на замок?" - каже мама школяра з Мислинь Антоніна Левчук.

Батьки розповідають, що у райдержадміністрації їм зауважують: коли в селі буде "хоча б 15" школярів початкової ланки, то для них можна буде лишити школу. Усім іншим доведеться обирати, де вчитися: або ж у Звинячому, або ж у Новосілках.

"Нашій школі - 90 років. Це двоповерхове приміщення. У війну тут німці штаб розташували, але коли відступали, то школу не зруйнували. А тут... А найбільше обурює, що дотягнули до останнього дня. Невже так робиться? Що ж то за реформа така?" - не приховує емоцій жінка.

Селяни б'ють на сполох і ходять на наради до райдержадміністрації. Однак мають надію тільки на те, що депутати районної ради не дозволять закрити школу без волі громади.

Завтра, 31 серпня, відбудеться позачергова сесії Горохівської райради, де вирішуватимуть долю школи у Мислинях.

НЕМА ДІТЕЙ - НЕМА ШКОЛИ

У відповідь на запитання "Волинь24", як так склалося, що долю школи вирішують буквально 31 серпня, голова Горохівської райдержадмінітсрації Любов Матвєєва відповідає:

"Проблема виникла раніше. Питання щодо школи у с. Мислині було винесене на сесію райради, як тільки закінчився попередній навчальний рік. Тоді громада запевнила, що 25 дітей у школі буде".

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Віктор Годик зазначає:

"Тоді депутати районної ради і я в тому числі, бо теж депутат, вирішили не розглядати це питання до 1-го вересня. Днів три-чотири тому директор школи Валерій Мельник повідомив, що є всього 23 дитини. Сільський голова взагалі каже, що тільки 21. Тобто батьки з Красова вирішили, що їхні діти вчитимуться у Звинячому".

Фінансувати цю школу з районного бюджету немає змоги. З місцевого, кажуть чиновники, - тим паче. Та й коштів треба чимало. У рік - 643 тисячі 500 гривень. Це лише на заробітну плату та енергоносії.

За словами головного освітянина району, на зарплату педагогів (16,138 окладів: 1 - директора; 8,638 - вчителя; 0,5 - кухаря; 1 - прибиральниці; 1 - кочегара; 3 - сезонних кочегара; 1 - сторожа ) треба понад 568 тисяч.

Тому вчителям із Мислинь вже запропонували роботу в інших школах. А директор сільського навчального закладу написав заяву на звільнення у зв'язку з виходом на пенсію. Як запевнив Віктор Годик, з 1-го вересня буде і шкільний автобус.

Батьки мислинівських школярів у відчаї і збираються на завтрашню сесію райради. Кажуть: апелюватимуть до свідомості обранців. Для того, щоб закрити школу, необхідний 21 голос із 40-ка...

Торік на Горохівщині припинили роботу чотиритак званих малокомплектних школи, цьогоріч - п'ять. Чи буде шоста, стане відомо завтра.

Олена ЛІВІЦЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Лілу Показати IP 30 Серпня 2016 17:29
Кабінетів чиновників не меншає не скорочуять?
Лілу Показати IP 30 Серпня 2016 17:29
Кабінетів чиновників не меншає не скорочуять?
волинянам Показати IP 30 Серпня 2016 18:56
незабаром регіонал хомич буде нач району в луцькому районі - ото заживемо,..докотилися бувших ригів до влади, гунчику схаменись!!!!!
Анонім до волинянам Показати IP 30 Серпня 2016 21:38
... "а чего добилась ти"... гггг))) Жаба давить? І що означає "нач району"...
Міс Будятичі до волинянам Показати IP 30 Серпня 2016 21:43
Бач....))))) А потім і заступником обласного управління... Життя несправедливе, особливо коли ти нагла брехлива інтригантка...
Мама Показати IP 30 Серпня 2016 19:41
А що з Лищенською школою/ Луцький район/ ?????? Як класно працює політика тендерів??? Що чинуші чешете лоби? - вибрали фірму для перекриття даху? Мовчите?..А відповідати хто має? Як в таких умовах починати навчальний рік чи може диретор школи винен чи вчителі? Чи батьки які підготували школу до навчального року? Хто здійснює нагляд за використанням бюджетних коштів і чи будуть покарані ті що зробили вибір на користь невідомої фірми, яка і мозгів немає як і що треба робити , і досвіду такої роботи немає.....
123 Показати IP 30 Серпня 2016 20:18
пропоную закриваю одну школу , звільняємо одного заступника губернатора і всіх його заступників аж до районів
Перевіряйте інформац Показати IP 30 Серпня 2016 21:35
Шановні журналісти, перед тим, як вкинути наступний "новинний шедевр", хоча б з'ясуйте, хто є начальником відділу освіти Горохівської РДА. І яке відношення має Горохівський міський голова Віктор Годик до Мислинівської школи?
1234 Показати IP 31 Серпня 2016 18:55
Не закрили))) А голова рда отримала хороший наганяй від голови райради Щерблюка, і правильно отримала, не має чого настільки корумпувати район, всю родину підпорядкувала собі, забезпечивши місце роботи в державних установах, призначення ще й заступника рда і знову ж родича це вже явний перебор)))
ура дупутатам Показати IP 31 Серпня 2016 21:08
не закрили будуть з району давати 700 тисяч. а що скажуть люди з Красова, Хмельницька і других сіл де на їхні школи не дали ні копійки з району. га, дупутати?
Фермер до ура дупутатам Показати IP 1 Вересня 2016 07:52
Смішно утримувати школу, де навчається 3-6 учнів, працівників в школі в два рази більше ніж учнів, і абсурд закрити школу , де до мінімальної кількості 25 дітей не вистачило двох.....
цікаво до Фермер Показати IP 1 Вересня 2016 09:09
яка мохната морда дала вказівку не закривати цю школу і вгепати в неї з районного бюджету майже мільйон...навіть Турак прийшов для цього на районну сесію куди він ніколи не ходить...а не совісно за батьків і дітей, де позакривали школи-вони нічим не гірші за мислинських...
12345 до цікаво Показати IP 1 Вересня 2016 11:07
Мохнаті морди якраз дали вказівку позакривати школи. Якраз такі мохнаті морди позакривають все - школи, дистадки, амбулаторії по селах все щоб люди більше викилдали коштів на те щоб доставити свою дитину в школу за декілька кілометрів, щоб доїхати до амбулаторії та зробити укол, Людям навішають обіцянок про обєднання громад, та не кажуть що це реформа за кошти самих же людей, бо збідніють від того люди а виграють бюджети які потім удачно роздеребанять не даши людям НІ КОПІЙКИ і знову вийде що за рахунок людей зроблять реформи проти людей)))) Людям не розказують що обєднання є ДОБРОВІЛЬНИМ і ніхто не зможе їх заставити обєдгнатися крім них же самих, нарешті одна громада Мислинська це зрозуміла.
село до 12345 Показати IP 1 Вересня 2016 12:30
якщо такі правильні, то чого на інші позакривані школи не дали грошей в районі?))))
Фермер до село Показати IP 1 Вересня 2016 14:46
Смішно утримувати школу, де навчається 3-6 учнів, працівників в школі в два рази більше ніж учнів,
Мама Показати IP 1 Вересня 2016 17:55
Ганьба таким депутатам які на одні школи кидають мільйон шоб їх спасти а другі закривають. видно є чорні і білі школи тоже як і люди. коли ж ви вже нажеретесь
село 1 Показати IP 1 Вересня 2016 18:50
В основному якщо подивитися результати голосування то за закриття проголосували голова рда Матвєєєва та начальник віділу освіти Білик. Значить получається вони герої бо завжди голосують за закриття шкіл, хоча саме вони мали шукати всі можливі шляхи як зберегти школи, а всім іншим ганьба бо зберегли школу в якій до мінімуму не хватало всого лиш двох учнів. Мама виконуючи подібні замовлення наберіться уявлення хоча б про що пишите)))).
село2 до село 1 Показати IP 1 Вересня 2016 19:26
ай яй яй які вони бяки))) правда люди які були на сесії розказували що той же Білик поставив на голосування пропозицію, щоб зберегти мислинську школу, але як початкову і фінансувати її за державні гроші, а не районні. Видно,брешуть...Чи може брешете ви, пане село 1?))))))
нема чого спорити Показати IP 1 Вересня 2016 20:17
хто більше мімно - районна рада чи районна адміністрація. Обоє рябоє
андрій Показати IP 6 Вересня 2016 09:21
Не має чого всім спорити. Школа з 1 вересня запрацювала з достатньою кількістю учнів для фінансування з державного бюджету. Так що депутати не помилилися не закривши школу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus