USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На «Ягодині» менш як за місяць запустять «єЧергу», – Мінінфраструктури

16 Жовтня 2022 13:30
Пілотний проєкт «Електронна черга перетину кордону», покликаний зменшити затори на пропускних пунктах, запрацює менш, ніж за місяць. Пілотний проєкт запустять на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

Про це в коментарі Укрінформу розповів заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

«Зараз готуємося запустити пілотний проєкт «Електронна черга перетину кордону» («єЧерга») на першому пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ». Це важливо, в першу чергу, для комфорту водіїв, а також – для організації роботи пунктів пропуску, адже вони – наше обличчя, перше, що бачать перевізники, прибуваючи в Україну з інших країн. І часто це два різні світи з порівнянням, на жаль, не на нашу користь, отож будемо це виправляти», – сказав заступник міністра інфраструктури.

Найєм зауважив, що необхідність в проєкті «єЧерга» виникла через збільшення навантаження на автомобільні пункти пропуску. Саме після повномасштабного вторгнення росії в Україну наші морські і повітряні шляхи були заблоковані, а кількість товарів, які перевізники переправляють автівками через кордон з того часу невпинно збільшується. За вересень фізичний обсяг цього експорту склав 1 мільйон 400 тисяч тонн. Це більше на 400 тисяч тонн, ніж у березні цього ж року.

«Пункти перетину кордону працюють перевищуючи свою проєктну здатність. Міністерство інфраструктури України наразі спільно з Митною та Прикордонною службою паралельно реалізують проєкт «Відкритий кордон», щоб збільшити пропускну спроможність ПП – розбудовують прикордонну інфраструктуру, збільшують існуючі і відкривають нові пункти пропуску. Разом з тим, проєкт «єЧерга» дозволить скоротити час перебування водія в фізичній черзі біля кордону. Натомість вони зможуть очікувати в комфортних, пристосованих для відпочинку місцях, а не жити на узбіччі», – розповів Найєм.

Читати ще: У Мінінфраструктури розповіли, як працюватиме електронна черга на кордоні

За його словами, деякі перевізники поки мають перестороги і побоювання щодо введення системи електронних черг.

«Ми знаходимось на зв’язку з перевізниками постійно. До конструктивних пропозицій дослухаємось. Пояснюємо, що електронна черга буде безкоштовною, що саме ця система дасть можливість якомога ефективніше планувати поїздки і перестати жити по 7-10 днів водіям на узбіччі, а чекати рейсу в комфортних умовах. Саме «єЧерга» допоможе остаточно прибрати вплив людського фактору на те, хто першим з перевізників перетне кордон. Це буде ще один інструмент, який допоможе усунути корупційні ризики на кордоні», – сказав заступник міністра.

Він нагадав, що подібна реакція була, коли впроваджували безкоштовні дозволи для перевізників.

«Лише згодом, спробувавши нову систему, перевізники надали нам схвальні відгуки. Впевнений, з єЧергою буде так само», – сказав Найєм.

Як раніше повідомляли в Міністерстві інфраструктури України, система електронної черги перетину кордону «єЧерга» дозволятиме перевізникам попередньо записатись і приїхати на пункт пропуску у заздалегідь призначений час. Система буде безкоштовною, заїжджати до сервісної зони водіям буде необов’язково. Перевізник зможе самостійно обирати місце очікування, а система автоматично сповіщатиме, коли потрібно під’їжджати до пункту пропуску (ПП). Спочатку систему впровадять на одному пункті пропуску. Після випробувань та вдосконалення вона буде масштабована на всі ПП в Україні. Цього року також розробники планують створити мобільний додаток в рамках створення системи «єЧерга» для водіїв.

У вересні на Волині обговорили запуск пілотного проєкту «Електронна черга перетину кордону» на ПП «Ягодин».

Проєкт «Електронна черга перетину кордону» реалізується Міністерством інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Державної митної та прикордонної служби України за підтримки USAID/UK Аid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 16 Жовтня 2022 15:25
дозволи обломились придумали чергу....сміх тай годі)
Джек до Анонім Показати IP 16 Жовтня 2022 20:20
Це не вони придумали ,а поляки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus