USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На завод-гігант на Волині не допускають громадський контроль

2 Травня 2014 16:32
Адміністрація заводу у Нововолинську заперечує шкідливий вплив відходів виробництва на здоров’я мешканців, інформує "Нововолинськ Діловий".

Практично щодня над Нововолинськом і його околицями клубочиться страхітливий білий дим. Його вивергають труби деревообробного заводу "Кроноспан". Адміністрація підприємства запевняє, що це звичайна водяна пара. Та чомусь навіть діти по-старечому кахикають, а дорослі мерщій зачиняють вікна, коли та "пара" суне в бік їхніх осель.

Але віднедавна диму над містом поменшало. Невже на "Кроноспані" встановили сучасні фільтри?..

Нічого подібного. Просто на підприємстві провадять якісь ремонтні роботи. Та й свята ж, а мешканці багатостраждальної Панасівки неодноразово Христом-Богом благали директорку заводу Н.Покінську бодай на свята й на вихідні збавляти виробничі оберти.

До всього, керівництво деревообробного гіганта чекає на прихід громадської комісії. Хто ж його зна, коли незалежні контролери стануть на порозі. От про візит працівників санстанції на "Кроноспані" знають на рік наперед. Там усе за графіком, тож за кілька днів до контрольних замірів повітря завод стишує роботу.

У Панасівці цей нехитрий фокус давно розгадали: "Дим не валить — значить, СЕС має прийти..." Офіційним перевіряльникам мешканці вулиці не довіряють. Трохи надій покладають лише на незалежну експертизу.

Під час публічного звіту міського голови Віктора Сапожнікова наприкінці березня з залу надійшло не вельми комфортне для мера запитання - про загрозу довкіллю та здоров'ю городян від нескінченних викидів "Кроноспану". Мер майстерно вдав, що ця проблема його турбує, і запропонував створити громадську комісію. Мовляв, самі все побачите і перевірите. Бо добре засвоїв: хочеш завалити якесь починання — створи комісію…

Питання щодо "Кроноспану" порушила тоді Леся Дубик. Вона входить до Народної ради, яку обрали під пильним наглядом того ж таки мера наприкінці січня. Пані Леся брала участь і в у нещодавньому пікетуванні прокуратури, коли люди протестували проти фальсифікацій у правоохоронних органах. Щойно ця акція завершилась, Леся Дубик нагадала репортерам "НД" про іншу наболілу проблему нововолинців — викиди з "Кроноспану".

Одразу за парканом цього завода-гіганта — вулиця Панасівська...

Ось уже місяць громадська активістка докладає зусиль, аби на деревообробне підприємство завітала представницька комісія — і перевірила дотримання екологічних нормативів. Пані Леся вже навідалась у Панасівку, поспілкувалася з мешканцями вулиці, яка сусідить із заводом. Відбувся невеличкий, але жвавий вуличний схід. Люди вкотре жалілися, що ані міська влада, ані адміністрація "Кроноспану" їх не чує. Дехто з них зголосився увійти до громадської комісії. Окрилені першим успіхом, активісти звернулись до мера. Він пообіцяв організувати перевірку. Доручив цю справу своєму заступникові А.Сторонському. Перевіряльники мали прибути на "Кроноспан" 23 квітня. Однак віз і нині там… Чому? На це Леся Дубик відповіла: «Відповідальний за створення громадської комісії щодо огляду роботи «Кроноспану» пішов у відпустку…»

А тим часом люди й надалі вимагають створити серйозну незалежну екологічну комісію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
читач Показати IP 2 Травня 2014 16:41
коментар було видалено
Філософ Показати IP 3 Травня 2014 09:50
Ви хочете закрити завод? Але гроші люди де будуть заробляти? Продаватимуть чисте повітря? У Луцьку сильна загазованість від руху транспорту. То що пересідати на вози? Не думаю, що на цьому заводі багато хімії. А біленька хмарка, це справді пар.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus