USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Донеччині викреслять «Помаранчеву революцію» зі шкільних підручників з історії?

24 Вересня 2009 12:23
Донецька міськрада звернулася до Міносвіти з пропозицією вже цього року виключити з завдань тестів «спірні історичні питання». Мовляв, у підручнику з історії для 5-го класу при висвітленні подій «Помаранчевої революції» використані фотоматеріали з зображенням лише однієї сторони. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Депутатів, зокрема, не влаштовує односторонній виклад у підручниках історії подій «Помаранчевої революції» і історії Донецько-Криворіжської республіки в 1918-1919 роках, пише Комерсант-Україна.
Свою позицію депутати обґрунтували результатами аналізу підручників історії України для 5-11 класів, підготовленого управлінням освіти міськради «із залученням провідних вчителів історії шкіл міста».
Аналіз показав, що в підручнику з історії для 5-го класу при висвітленні подій «Помаранчевої революції» використані фотоматеріали з зображенням лише однієї сторони, що говорить про «однобічний виклад подій».
А в підручнику історії для 8-го класу Московське князівство «однозначно підноситься як агресор, а Литва – як жертва».
Особливе обурення викликало те, що в підручнику для 10-го класу «практично не розкрите питання створення і діяльності Донецько-Криворіжської республіки в 1918-1919 роках».
Депутати міськради доручили міському управлінню з освіти внести зміни у викладання історії в школах міста.
Тепер вчителі історії в Донецьку зобов\'язані не тільки роз\'ясняти «спірні історичні факти», але і проводити «уроки історичної правди», на яких вони мають пропонувати дітям інші, ніж у підручнику, версії подій в українській історії.
«Ми будемо захищати мозок учнів, щоб їх не зіпсували неправдою, і спробуємо прищепити дітям критичне ставлення до історії», – заявив ініціатор звернення, секретар Донецької міськради Микола Левченко.
Один з авторів підручників, розкритикованих донецькими депутатами, завідувач кафедрою новітньої історії України Запорізького національного університету, доктор історичних наук, професор Федір Турченко назвав звернення міськради «великоросійським замовленням».
«Коли історією починають займатися політики, історія зникає. З тим же успіхом вони могли б порушити питання про зміну трактування закону Ома», – заявив він.
 
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 24 Вересня 2009 14:28
Cекретар Донецької міськради Микола Левченко - це є матьорий україножер і провокатор, але боягуз. А викреслити він не викреслить, бо Янукович знов програє вибори (така в них карма) і Левченко це добре розуміє

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus