USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Ковельщині торфу газ не конкурент?

26 Лютого 2009 12:22
Протягом останніх двох років Ківерцівський район, що на Волині, перевів опалення всієї бюджетної сфери на місцеві види палива. Експеримент з енергозбереження виправдав себе. Тому тут не планують зупинятись на досягнутому і надалі зменшуватимуть використання дорогих видів палива. Про це 26 лютого повідомляють «Волинські Новини».
За словами голови Ківерцівської райдержадміністрації Леонтія Кричкевича, який започаткував цей експеримент, у 2007-му в господарському комплексі району впроваджено майже 150 енергозберігаючих заходів на 54 об’єктах, що вдвічі більше, ніж у 2006-му. А торік ця робота стала ще масштабнішою: запроваджено понад 300 енергозберігаючих заходів на 139 об’єктах. На це було витрачено шість мільйонів гривень.
Натомість у 2008-му район зекономив близько 200 тисяч кубометрів природного газу, десять тонн нафтопродуктів, 176 тонн вугілля, мільйон кіловат-годин електроенергії, чотири тисячі гігакалорій теплоенергії, або 2,6 мільйона гривень.
«Насамперед ми перевели котельні з газу та вугілля на місцеві види палива. Потім зменшили протяжність теплотрас, замінили старі труби на нові з попередньою теплозберігаючою ізоляцією. А згодом поставили сучасні котли з оптимальною потужністю для кожного конкретного об’єкта, і там, де могли, замінили вікна і двері. Проект з енергозбереження розпочали зі шкіл, а зекономлені гроші знову вкладали в реконструкції і сучасні технології», розповідає голова Ківерцівської РДА .
Окрім того біля витоків «теплових» модифікацій майже в усіх навчальних закладах району стояв начальник відділу освіти Ківерцівської райдержадміністрації Юрій Барчук. Як розповів пан Барчук, у селі Озеро, що на трасі Луцьк –Маневичі, біля збудованої ще в радянські часи школи на 350 учнівських місць є невеличка котельня з цегли. У ній розміщений котел «Крігер», який працює на тирсі, торфокришці, торф’яних брикетах.
«Цей котел обійшовся нам у 80 тисяч гривень. Ніби й багато, але він лише за першу зиму дав 50 тисяч гривень економії, а на другу – не лише окупився, а й став приносити прибуток. Минулої зими у нас пішло на опалення 70 тонн торфокришки по 35 гривень за тонну. От і виходить, що опалення школи загальною площею понад три тисячі квадратних метрів обходилося в... 22 гривні за добу! На зекономлені кошти ми відремонтували фойє, десять шкільних санвузлів, кухню, а також поставили сучасні вхідні двері», – каже директор школи Світлана Степанюк .
«Раніше ми щодоби били кирками, перевозили і спалювали в котельні 35-90 тачок вугілля. І звісно, діставали з топки і вивозили не набагато менше золи... А тепер працюємо на відходах -торфокришці та тирсі від розпилювання деревини», – додає машиніст-кочегар Микола Волос.
За інформацією Урядового кур\'єру, така ж картина і в селі Тростянець. Як зазначив директор місцевої школи Микола Глинський, раніше щозими треба було заготовити до 300 тонн вугілля і в котельні було пекло. А зараз достатньо завезти 50 тонн торфокришки (яка коштує 50 грн за тонну) та 11 тонн торфобрикету (300 гривень за тонну).
Заміну котлів застарілих конструкцій на нові з ККД не менше 92%, що працюють на місцевих видах палива, провели в загальноосвітніх школах сіл Сильне, Жорнище, Дідичі, Личани, Пальче, Залісоче, Жидичин за кошти з місцевого бюджету.
Крім того, в шести котельнях встановлено сучасні енергозберігаючі циркуляційні насоси з меншою потужністю електродвигунів. У п’яти школах замінили старі трубопроводи тепломережі на попередньо ізольовані труби, а в 21-ій – віконні і дверні блоки на металопластикові.
І це далеко не повний перелік того, що робиться у Ківерцівському районі, аби тягар використаних енергоносіїв на місцевий бюджет був меншим. За приклад взято систему опалення закладів освіти району як один з елементів цієї не простої, але життєво потрібної роботи.
Всього ж місцевими радами району на реалізацію енергозберігаючих заходів у підвідомчих закладах протягом 2008 року спрямовано 991 тисячу гривень – суму, що більша за річний обсяг споживання енергоносіїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus