USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На кожного волинянина припадає 20 «квадратів» житла

22 Травня 2009 11:27
На Волині кожен десятий будинок сільської місцевості не заселений, а квартир є 340 на 1000 жителів. Про це 22 травня інформують «Волинські новини».
 
Незважаючи на те, що впродовж останніх років спостерігалося зростання обсягів введеного в експлуатацію житла (порівняно з 2000 роком – майже на 55%), житлова проблема була і залишається однією з найгостріших.
 
На кінець 2008-го житловий фонд області становив 21,8 мільйона квадратних метрів загальної площі, з якого майже половина розташована у містах і селищах міського типу. Приблизно 2% житла становить площа спеціалізованих будинків, а саме: гуртожитків підприємств, організацій та установ, навчальних закладів, інтернатів і будинків для дітей та людей похилого віку.
 За повідомленням головного управління статистики у Волинській області, на кожного жителя області припадає в середньому дещо більше, ніж 20 квадратних метрів загальної площі житла, що менше, ніж в сусідніх  Рівненській та Закарпатській областях (21 і 22 квадратних метри), (рік тому в середньому в Україні – 23 кв.м).   Найкраще забезпечені житлом у Горохівському, Володимир-Волинському, Іваничівському, Турійському, Ковельському Локачинському, Рожищенському та Луцькому районах (24–22 квадратних метри), гірше – у містах Нововолинську, Ковелі, Луцьку, та Маневицькому, Камінь-Каширському і Ківерцівському районах (18-19 квадратних метрів).
 
Всього в області нараховується понад 351 тисяч квартир, або 340 на 1000 жителів. Третину усіх квартир  становлять трикімнатні квартири, середній розмір яких 68 квадратних метрів, майже 31% – двокімнатні (50 квадратних метрів), 19% – однокімнатні (36 квадратних метрів),  18% – чотири і більше кімнатні (91 квадратний метр). В одній квартирі в середньому проживає 3 мешканці.
 
Комфортабельність житлового фонду визначається, в першу чергу, рівнем його благоустрою. Газом в області обладнано 81% квартир, водопроводом, опаленням, каналізацією, ваннами – 47–42%, гарячим водопостачанням – 31%. При цьому забезпеченість сільських жителів вказаними побутовими зручностями (крім газу ) у 3-6 разів нижча, ніж міських.
 
Поряд з цим в області нараховувалося приблизно 1,5 тисячі ветхих та аварійних будинків, у яких проживає 4,1 тисячі осіб.  
 
Значна кількість громадян області все ще претендує на отримання житла або потребує поліпшення умов проживання. І незважаючи на те, що в останні роки можливість отримати житло із державного фонду зведено до мінімуму, на початок цього року у квартирній черзі на його отримання все-таки перебувало 23,3 тисячі сімей.
 
Поряд з цим, внаслідок смерті власників та переїзду одиноких людей похилого віку в міста до дітей, у селах з року в рік збільшується кількість незаселених приватних будинків і на початок цього року їх налічувалось понад 18 тисяч, тобто кожен десятий будинок сільської місцевост 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus