USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волинь повернулася Старосвітська кухня*

21 Січня 2013 10:13
Попри те, що ресторанно-барне господарство міста «росте» як на дріжджах, така подія, як оновлення меню успішного закладу, для лучан – рідкість.

Бурхливий ріст не завжди означає довге життя. А довге життя у такому складному бізнесі вимагає постійних змін.

Найдавніший з луцьких ресторанів - «Корона Вітовта» - з початком нового року презентував нове меню a la carte.

Концептуально нове меню базується на новому осмисленні старосвітської волинської кухні.

Забута нині Старосвітська кухня була такою ж унікальною, як і Велике Литовське князівство. На його просторах – від Балтійського до Чорного моря – перетиналися найбільші торгові шляхи світу, тут в мирі і злагоді співіснували різні народи, культури і релігії. Саме тому Старосвітська кухня поєднала в собі найкращі кулінарні витвори Сходу і Заходу, однією з перших почала застосовувати екзотичні прянощі, продукти і витончені гастрономічні технології.

Другою важливою складовою нового меню є використання продуктів місцевого походження, що гарантує їх свіжість та високу якість. Погодьтеся: не варто говорити про свіжість морської риби, якщо до найближчого від Луцька моря – більше тисячі кілометрів.

Тому, страви з риби, яка щойно - з волинських озер, у поєднанні з досконалою кулінарною технологією заслуговують найвищої оцінки.

Смажений вугор, припущений з боровиками та карамелізованою молодою морквою у винно-вершковій поливі, (136,83 грн.) доводить, що на Волині цар-риба – вугор. Достойну конкуренцію вуграм складе волинський щупак. Спробуйте обидва його варіанти: філе запечене під мигдалем у білій поливі та гарніром з броколі і цвітної капусти (66,84 грн.) або у вигляді надзвичайно ніжних кнелів у шпинатній поливі та овочевим жульєном (72,97 грн.). Волинський рибний реєстр доповнюють сом, судак та форель.

Ну і, звісно, яка ж Волинь без коропа? Дзвоники з коропа тушковані у медово-пивній поливі з родзинками і абрикосом (55,45 грн.) одночасно поєднують традиції та інтригуюче різноманіття смаків.


У розділі перших страв, крім традиційних борщу, солянок та грибної юшки, безумовні фаворити - мисливський потаж на перепілці з вепром і квасолею (47,60 грн.) та свитязька рибна юшка з вугра, сома, щупака і раків (69,50 грн.). Окрім збалансованого смаку та мальовничої презентації згаданих наїдків, заслуговує на увагу повернення в кулінарний обіг давно забутої страви – потажа. Цим старофранцузським словом наші предки називали густий навар з дичини та овочів.

Варто зауважити, що дичина достойно представлена також у других стравах. Це і печеня з дикого кабана, фламбована кальвадосом, у яблучній поливі та з гострою червоною капустою (127,10 грн.) і гуляш із оленини з кнедликами й лісовими ягодами у мисливський спосіб (114,89 грн.).

Не обійдені увагою в розділі других страв також волинські свинина і телятина. В той же час окремою родзинкою нового меню є те, що кожна страва подається з відповідним гарніром, який найбільш оптимально поєднується за смаком та текстурою з основним продуктом.

Так, смажене теляче філе шатобріан у вишневій поливі (65,13 грн.) гарніроване шматочками печеного гарбуза, а телячий крученик у сливово-вершковій поливці з пікантною сливою (54,53 грн.) подається з грильованими кулешниками.

Оригінальним є використання для гарнірів овочевого пюре, що надає страві особливої легкості та смаку.

Отож, завиванець з індички у макових зернятах (40,77 грн.) подається на морквяному пюре, а стейк-гриль рібай зі свинини, маринованої у гірчично-винній заправці з духмяними травами та ожиною (62,83 грн.) - на пюре з селери.

Такий спосіб подачі страв приємно дивує також і у ціні, адже вартість страв при цьому не зросла.

Середній чек (без алкоголю), що включає салат, першу та другу страви є достатньо демократичним. як для страв такої високої якості, і становить 80-140 гривень.


Салати також тішать і око, і піднебіння. Витончений мікс салатів з вудженою олениною, сиром томет та картопляним чіпсом у медово-гірчичний підливі (69,48 грн.), салат з ракових шийок та кролика під малиновим вінегретом (48,98 грн.) ділять сусідство з більш традиційними, але не менш смачними варіаціями на тему Цезаря: з індичкою гриль (49,64 грн.) та фореллю із ґраток. ( 59,74 грн.)

Безсумнівно, що нове меню не просто задовольнить найвитонченіші смаки, а й, безумовно, стане знаковою подією у кулінарному житті нашого міста.


Частуємо королів з 1429 року!

м. Луцьк, Замкова площа, тел.72-71-14
095 789 2505
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus