USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На Волині археологи «розкопали» давні дорогоцінності. ФОТО

30 Липня 2012 14:36
Волинські археологи зібрали на околиці села Пулемець Шацького району значну колекцію цінних речей, які датуються давньоруським періодом і XV століттям. Найцінніші знахідки експонуватимуться у Любомльському краєзнавчому музеї.
Про це повідомили в прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
З-поміж інших речей колекції на особливу увагу заслуговують срібні і позолочені персні з зображеннями птахів на щитках.



Окрім перснів, археологам вдалося натрапити й на інші прикраси і елементи одягу, серед яких були бронзові персні, сережки, пряжки і нашивки.

Іншими знайденими цінними речами стали фрагменти знарядь праці, зокрема й залізні, побутові речі, а також свинцеві торгові пломби та монети.

Таке багатство залишеного інвентарю свідчить про заможність мешканців поселення, а, отже, значну його торгову і адміністративну роль у середньовічній поселенській структурі Шацького поозер’я.

Окрім того, на території Пулемецької пам’ятки, що наразі становить майже 50 квадратних метрів, відкрили і дослідили понад 20 заглиблень, серед яких ‒ стовпові ями і невеликі споруди, більшість з яких датується XV століттям.

В одному із заглиблень, яке могло бути житловим приміщенням, археологи знайшли вогнище в ямі із випаленими стінками та дном, повністю заповненій вугіллям.

Наразі Пулемецька пам’ятка продовжує руйнуватись оранкою і потребує захисту. Задля цього експедиція ДП «Волинські старожитності» здійснила топографічну зйомку пам’ятки, встановила охоронні межі поселення і вирішує питання внесення місця розкопок до списку пам’яток, що охороняються законом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus