USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині чиновники не виділяють гроші на щеплення

30 Жовтня 2008 11:54
На Волині, починаючи з 2002 року, виявили 11 випадків захворювань на туляремію. Про це 30 жовтня повідомляють «Волинські Новини».
За інформацією ICTV, до 2002-го про туляремію на Волині ніхто не чув чверть століття. Носіями інфекції є гризуни, а винуватцями захворювань усе ж люди: чиновники виключили щеплення від туляремії з переліку обов’язкових.
Вісім років тому щеплення від туляремії виключили з переліку обов’язкових. Імунітет волинян понизився і лікарі почали реєструвати хворих. За останні шість років інфікувалося одинадцять людей – переважно молодь. Гризуни, кліщі, навіть свійські тварини є небезпечними переносниками хвороби.
Завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій Волинської обласної санепідемстанції Олександр Гнатюк розповів: «Щеплення щорічні, які проводилися на території області і в цілому в державі, давали певний імунний прошарок проти даного захворювання. І це спонукало до того, що з 1978 по 2002 роки у нас не було зареєстровано жодного випадку захворювання на туляремію».
Недуга проявляється раптово: підвищенням температури до 40 градусів, сильним головним болем, погіршенням сну й апетиту, збільшенням лімфатичних залоз. Симптоми схожі на вірусну інфекцію, тож для діагнозу необхідне лабораторне дослідження. А неправильне лікування загрожує смертю.
Вакцину для безкоштовних щеплень купують за гроші місцевих бюджетів. Їх виділяють лише кілька районів, а вакцинації потребує 26 тисяч волинян. Але необхідні на боротьбу з хворобою 150 тисяч гривень важко знайти у місцевих бюджетах.
Радник голови Волинської обласної ради Володимир Банада запевнив: «Ми готові закладати кошти, ми готові серйозно говорити на початку 2009 року, аналізувати закладені кошти. Але ми хочемо тверду гарантію від органів охорони здоров’я про те, що вакцини, які будуть застосовуватися і до дітей, і до дорослих, будуть сертифіковані, ліцензовані, адаптовані до наших українських умов».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus