USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

На Волині для зубрів не вистачає пасовищ, - Колісник

17 Січня 2013 13:13
Зубри в області не можуть прижитися тому, що волинські ліси їм не підходять.

Про це розповів начальник Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Богдан Колісник під час прес-конференції 17 січня.

Як повідомив Колісник, для існування зубрів має бути достатньо пасовищ, адже вони годуються травою, як і свійські тварини. А у Волинській області зручні умови існування для тварини є в урочищах Добре, Софіївка і Германка.

«Це поля, де зубр завжди кормився, які зараз заповнені тваринами, які туди завезли. Там до тисячі голів і дійсно тому зубру нема куди діватися. З його місць, там, де він повинен пастися, його витіснили», - зауважив Колісник.

Окрім того, головний лісник Волині додав, що гіллячковий корм, який зубр може знайти у лісі, йому не підходить. Тож, звірів підгодовують у мисливському господарстві «Звірівське» у Ківерцівському районі на Волині. «Ми кормимо зубра, і він іде на підкормку», - зазначив Колісник.

«Тут або треба все повибивати і залишити тільки для зубрів або зубрів загнати у вольєр і там кормити. Тоді ми збережемо його як вид. В умовах 20 кілометрів від обласного центру зберігати таку популяцію – це надзвичайна проблема», - переконаний лісник.

Наразі у Звірівському мисливському господарстві протягом дводенної перевірки, яка тривала з 14 до 15 січня цього року, нарахували 12 зубрів і «одну особину молодняка».

На запитання одного із присутніх журналістів, чому ж зубрів перераховували, виконувач обов’язків начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області Олександр Романюк відповів, що підзвітний йому підрозділ отримав листа від Державної екологічної інспекції щодо необхідності зробити облік зубрів на Волині. А інформації щодо того, що на Волині зубр загинув неприроднім шляхом, він не має.

Нагадаємо, через інформацію у ЗМІ щодо того, що природоохоронці знайшли труп самця зубра, який загинув неприродним шляхом, голова Волинської ОДА зобов’язав «лісників» перерахувати зубрів у лісах області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
007 Показати IP 17 Січня 2013 13:25
Головний зубр Колісник прижився і нормально годується ,ще вистачає ділитися,це їх треба повибивати .
Знаюча Показати IP 17 Січня 2013 13:30
Почитайте бодай Вікіпедію, і прочитаєте. що зубр якраз і споживає гіллячки,це лісова корова, коротко сказати. Висновки робіть самі.
тиць-здиць до Знаюча Показати IP 17 Січня 2013 17:08
Це у Вікіпедії зубр споживає гіллячки. А наші зубри їдять якісний збалансований харч, яким закусюють коньяк і віскі.
Колісниченко Показати IP 17 Січня 2013 14:37
Раніше було більше 200 голів і хватало кормів, а тепер 10-20 і не хватає? Управлінню лісовому не до охорони червонокнижних тварин. Дерибан мисливських угідь, вирубка суцільна лісу і реалізація через підставні хвірмочки.
посторонній Показати IP 17 Січня 2013 16:37
Зубри не винні.Проблема в іншому.
колесо Показати IP 17 Січня 2013 16:46
Колісник вправно підгодовує верхи зубрячим та ка банячим м"ясом і деревену деребанить.А тому його так довго тримають і не садять гультяя.
біловезький зубр Показати IP 17 Січня 2013 17:15
Знаючій. Може ти корова і перебувааєш на дієті, то їж гіллячки. А мені смачне запашне сіно, зерно і комбікорм. А влітку я люблю соковиті трави. Зубри в лісі не прозарчуються, як і корови. Їм треба пасовища. Таке враження, що ти "знаюча" овечка.
Пєтька Показати IP 17 Січня 2013 18:20
Просто ВИГІДНО, щоб зубр пропав з Волині - це вони планомірно і роблять. Не треба обуза в вигляді червонокнижних тварин. А коли вони зникнуть - ліси й землі миттєво перейдеть у руки "добрих" людей.
ісса ндойє Показати IP 17 Січня 2013 19:20
А наші зубри ідять сало з цибулею ... Ось так !
SSG Показати IP 18 Січня 2013 11:27
Натинауковий висновок Колысника. 12 зубрів на такій площі не витримують конкуренції?!! Маю великий сумнів. А для чого так багато оленів? Чому єгері утримують їх в чисельності більшій за оптимальну? І взагалі, як таке могло стати, що нещодавно купили 5 зубрів, а їхня чисельність аж - 12 голів.....
Мадам Показати IP 18 Січня 2013 21:03
Насправді зубри - це інтродуковані тварини,чужородні,некорінні, не властиві для даної території. Даний вид навмисне заселений на нове місце.Постійний комітет Бернської конвенції, до якої приєдналася й Україна, своїм спеціальним документом рекомендує викорінювати адвентивні види, оскільки в усіх докладно проаналізованих випадках вони наносять шкоду аборигенам. А так як ще Звірівське ЛМГ знаходиться ще дуже близько біля урбанізованого міста, то антропогенний вплив неминучий.Так що краще їх поселити в зоопарку.
SSG до Мадам Показати IP 19 Січня 2013 18:04
не інтродоковані а реінтродувані. Зубр не є адвентивним видом! Відносно Бернської конвенції.. зубр належить до тварин які підлягають охороні.
Котик до Мадам Показати IP 19 Січня 2013 20:53
шановна, бачу ви обізнані в даній галузі. Але на мою думку це неправильно. Що ж тоді, після зубрів інших тварин в зоопарк поселимо. Краще б з собаками на вулицях боролися...
розумна мадам Показати IP 19 Січня 2013 14:32
Мадам, схоже, щойно зірвалася з х.. і ще з радості не опам’яталась. Як добре бути тупим – можна ляпати любу нісенітницю. Зубр завжди жив в середніх широтах Європи, і аж до Скандинавії. А щодо Волині, то ще у 14-му столітті воїни великого князя литовського Ягайла полювали в любомльських лісах на зубрів, чим годували своє військо. Це описано в історії. Навіть є літературний твір польського поета Ніколая Гусовського "Песнь про зубра", присвячений королеві Боні, де він оспівує звіра, як гордість лісів Європи. Цей звір не існував в жодному ареалі, крім наших широт.
Фауст Показати IP 19 Січня 2013 20:46
Зубр - це велика корова і якщо мисливці ганяють за сотні кілометрів за зайцями, то якщо вони поїхали за 10 км від Луцька, а там зубр, якого і в хлів можна привести, то застрелити немає проблем, а м'яса більше, ніж в зайця. Такщо краще зберегти їх в зоокуточку.
співавтор Конвенції Показати IP 20 Січня 2013 11:35
3. Рекомендация 77 [1] Для "мадам". -"Постоянный комитет Бернской конвенции, к которой присоединилась и Украина, своим специальным документом рекомендует искоренять адвентивные виды, во всех подробно проанализированных случаях они наносят вред аборигенам...". Цією безмозглою куркою фраза вкрадена з Інтернет і вирвана з контексту Конвенції, перекладена на українську і підтасована під зубрів. Про зубрів там і не згадується. згадується лише про слимаків, колорадських і кукурудзяних жуків. Це для того, аби читачі знали, які "захисники" зубрів працюють в обласному управлінні лісового господарства. Че не настав час викорінювати їх, як "адвентивні" види?
цоколь Показати IP 21 Січня 2013 08:08
ще б за царя Гороха згадали б де жив зубр.
Мадам Показати IP 21 Січня 2013 09:58
Для"розумної мадам". Якщо я назвався "мадам", то не значить, що я жінка. І слово х.. "оскорбительное и ко мне прошу его не применять", а головне - це те, що зубри сотні років на Волині не живуть, а їх хочуть адаптувати.
SSG до Мадам Показати IP 21 Січня 2013 18:02
Перепрошую.....я так бачу, ви висновків не робите. А Ваш "багаж" знань, з особливостей біології угруповання зубра на Волиниі не дозволяє Вам давати адекватні коментарі... Почитайте основи популяційної біологї

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus