USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

На Волині канадські танцюристи співали українську пісню

24 Липня 2008 11:25
У Народному домі «Просвіта» 23 липня відбувся виступ ансамблю українського народного танцю «Вітер» із Канади, під час якого його учасники виконали українські народні пісні, – повідомляє 24 липня репортер «Волинських новин».
 
Ансамбль «Вітер» виступав у Луцьку вперше. Разом із гостями з Канади свою творчість присутнім на концерті дарували народний аматорський оркестр народних інструментів «Волинянка» та народний аматорський ансамбль танцю «Волинянка». Як зазначила співорганізатор волинського ансамблю Леся Погорецька, такий виступ – спроба показати, що не тільки танці дають змогу зрозуміти єдність з Україною, а й мова та всіляка підтримка зв’язків із Батьківщиною. «Тому що це є гордістю – бути українцем», – підкреслила пані Погорецька.
 
Упродовж концерту «Вітер» представив публіці безліч українських танців із різних регіонів. Навіть усі костюми артистів ансамблю (до речі, переважно виготовлені Україні) були репродукціями одягу з Буковини, Прикарпаття, Подніпров’я, Слобідської України епохи середини ХІХ – початку ХХ століть.
 
Ансамбль виконав танець та заспівав українську народну пісню «Ой зелене жито, зелене». Цікавим є те, що більшість учасників «Вітру» не знають українського правопису. Тому, за словами Лесі Погорецької, їй довелося записати текст пісні латинськими літерами. «Хоча її вивчення давалося молодим людям з ансамблю досить важко, однак вони старалися, щоб показати свої можливості та  порадувати українських глядачів» , – розповіла пані Погорецька.
 
По завершенню концерту начальник управління культури Луцької мерії Юрій Войнаровський вручив керівникам колективу подяку від міського голови Богдана Шиби та цінні подарунки на добру згадку про Луцьк. «Ми Луцьк, ми Волинь, ми справжня Україна і ми вміємо приймати гостей», – сказав пан Войнаровський.
 
На запитання, що їх вразило в Луцьку, учасники ансамблю відповіли: Луцький замок, пам’ятник Лесі Українки та українські страви. 24 липня гості з Канади оглянуть інші визначні місця обласного центру Волині, а наступного дня поїдуть на виступ у Республіку Польщу. Про себе вони розповіли, що в Канаді відвідують двомовну школу, намагаються якнайбільше спілкуватися українською мовою та залучають своїх друзів до вивчення українських свят, традицій та культури.
 
Довідково:
 
Ансамбль «Вітер» створено в 1995 році в Едмунтоні, провінція Альберта. Його учасники (яких є близько 40 чоловік) – школярі та студенти віком від 16 до 20 років. Відбір відбувається на конкурсній основі. У 2000 році колектив вперше приїхав в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus