USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині перепоховали рештки воїнів-прикордонників. ФОТО

30 Вересня 2013 14:44
Незвичайну знахідку в селі Адамчуки виявили минулого тижня активісти пошукового загону «Відродження» (керівник – майор Вадим Дорофєєнко), який здійснює пошукові роботи під егідою Волинської обласної пошуково-дослідницької, правозахисної, історико-просвітницької, громадської організації «Сумління», інформує Слово Волині.
У результаті польових досліджень, під час яких обстежили урочище «Полігон» західної частини села Адамчуки, знайшли останки 10 воїнів-прикордонників, які загинули в роки війни.
Зі слів Грабівського сільського голови Василя Голядинця, про те, що рештки тіл належать прикордонникам, свідчать знайдені в тому ж місці залишки речей із зірками, які носили лише прикордонники; казанок, ложка та інше.
Можна припустити, що трагічні події розгорнулися на території прикордонного села в перші дні початку війни. Такий висновок дослідники зробили керуючись тим, що в могилі знайшли солдатські зірки, які випускалися лише до 1942 року. Хоча старожили розповідають, що великих і кровопролитних боїв у їхньому селі на початку війни не було.
В Адамчуках у ті роки була розташована прикордонна застава №3, командував якою лейтенант Володимир Філін. Дослідники також встановили, що один із загиблих – офіцер (була знайдена портупея, яку носили лише офіцери), інші – рядові солдати. Тож як загинули ці 10 прикордонників, тепер можна лише здогадуватися, співставляючи докупи усі факти та знахідки.
У вісьмох черепах були сліди від куль, що свідчить про загибель від контрольних пострілів у голову. Ймовірно, прикордонників та їхнього командира, адже, можливо, знайдені останки офіцера і належали лейтенанту Володимиру Філіну, вбили у той день, коли раптовий наступ німецьких військ не дав ні найменшого шансу прикордонникам на відступ. Тіла солдатів були хаотично поскидані в могилу разом з усіма речами, тому можливо, що загиблих поспіхом захоронили вночі один із місцевих жителів. Тож, хто конкретно знаходився у невідомій донині братській могилі – ще потрібно буде встановити, йдеться у повідомленні.
20 вересня, в День партизанської слави, відбулося урочисте перепоховання тіл загиблих прикордонників до Братської могили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus