USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині проживає майже дві тисячі дітей-сиріт

28 Липня 2009 12:49
Заступник голови обласної державної адміністрації Святослав Кравчук провів загальнообласну селекторну нараду щодо захисту прав дітей, сімейних форм влаштування сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та щодо попередження дитячої бездоглядності. Про це 28 липня повідомляють «Волинські Новини».

Нині в області проживає 1870 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі 508 – дітей-сиріт та 1362 – позбавлені батьківського піклування. У дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях проживає 212 дітей цієї категорії, 429 – виховуються у інтернатних закладах, 1198 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування проживають у родинах опікунів (піклувальників). У І півріччі цього року в області посиротіло 198 дітей, – пише сайт Волинської ОДА.
Служби у справах дітей вживають заходи щодо забезпечення реалізації права цієї категорії дітей на виховання у сімейному оточенні. Цього року влаштовано у сім’ї громадян під опіку (піклування) – 139 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Сформовано банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають підстави для усиновлення. У регіональному банку даних перебуває  529 дітей, які мають підстави для усиновлення.  Протягом цього року на такий облік поставлено 120 дітей. Сформована також база даних про потенційних кандидатів в усиновителі, яка станом на 1 липня налічує 32 подружні пари.
Цього року в області усиновлено – 20 дітей (у тому числі 1 – іноземними громадянами). У минулому – 58, у тому числі 4 – іноземцями.
Одночасно служби у справах дітей проводять роботу по здійсненню контролю за станом утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у родинах. Цього року у 153 випадках припинено опіку (піклування), у тому числі 5 – за невиконання опікунами обов’язків по догляду та вихованню дітей, 2 – з причини влаштування до інтернатних установ на повне державне утримання.
Щоб виявити дітей, які жебракують та бродяжать, протягом І півріччя 2009 року в області було проведено 379 рейдів «Діти вулиці», «Вокзал» та інших профілактичних заходів, під час яких  виявлено 187 дітей.  11 з них – це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Серед виявлених під час рейдів 70 –  безпритульні діти і ті, які займалися бродяжництвом та жебракуванням, 58  – вживали спиртні напої. 35 дітей під час проведення рейдів вилучено із комп’ютерних клубів.
55 дітей, які були виявлені під час рейдів, влаштували до обласного притулку для дітей, 101 – повернули в  біологічну сім’ю, 2 – повернули до опікунів та піклувальників, 8 – повернули до інтернатних закладів, 11 – влаштували до закладів охорони здоров’я. За результатами рейдів ініційовано притягнення до відповідальності 16  посадових осіб і 108  батьків. Попереджено 208  батьків та 173 дитини.
Постійно поновлюється база даних про дітей, які опинилися в особливо складних життєвих умовах. Працівники служб у справах дітей з метою виявлень дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, проводили обстеження умов проживання і утримання дітей у сім’ях, які ухиляються від виконання  батьківських обов’язків.
Протягом І півріччя  цього року проведено 1244 таких обстеження. За їхніми результатами 25 дітей вилучено з сімей, умови проживання в яких загрожували їхньому життю і здоров’ю та влаштовано до обласного притулку для дітей, закладів охорони здоров’я..  На облік  взяли 353 дитини, які проживають у сім’ях, де батьки через пияцтво, наркоманію, свою асоціальну поведінку не забезпечують належних умов їх  виховання і утримання.
Станом на 1 липня 2009 до суду подали 84 позовні заяви на позбавлення батьківських прав, 84 батьків були позбавлені  батьківських прав відносно 128 дітей.
З 1998 року в області діє заклад соціального захисту дітей – обласний  притулок для дітей на 40 місць. Цього року соціальну допомогу у закладі отримали 111 дітей. Після закінчення терміну перебування у закладі 26 дітей повернуто в біологічну сім’ю, 11 влаштували під опіку (піклування), 6 – у прийомну сім’ю.
25 грудня 2008 року в області відкрили ще один заклад соціального захисту дітей – обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Наразі у закладі отримують допомогу 13 дітей. 5 вихованців закладу передали на виховання у сім’ї громадян (1 – на усиновлення, 4 – до дитячого будинку сімейного типу).

 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus