USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На Волині у другому кварталі 2008-го зафіковано 5 випадків сказу

4 Вересня 2008 16:03

З показниками захворюваності на сказ на карті Волинської області, порівняно зі Сходом, є дуже мало червоних плям, які вказують на місцевості, де було виявлено у тварин цю хворобу. Про це розповіла завідувачка вірусологічним відділом Волинської обласної ветеринарної лабораторії Людмила Максименко під час наради в обласному управлінні ветеринарної медицини, – повідомляє 4 вересня репортер «Волинських Новин».
Матеріали про моніторинг сказу по Україні Людмила Максименко привезла з собою із Всеукраїнського семінару вірусологів ветеринарної медицини, що проходив у Полтаві 11-15 серпня.
За даними, які були презентовані на цьому семінарі, найбільше від сказу страждають собаки, коти та лисиці. За словами волинського вірусолога, найбільш проблемними є лисиці: «Якщо собаці ще раз через раз зроблять вакцинацію, лисицями ніхто не займається» , – зазначила вона.
По Волині за другий квартал виявлено п’ять випадків сказу. Всього було перевірено 28 тварин. За результатами досліджень у захворюванні на сказ лідирують коти – троє із шести були інфіковані.
Під час наради Людмила Максименко також звернулась з проханням до керівників районних ветлабораторій, щоб їхні служби присилали до обласного центру як матеріал для досліджень лише голову або мозок тварини, а не цілий труп.
А також, якщо є можливість, то робити розтин на місці та виявляли можливість подальших досліджень, оскільки мозок починає розкладатись вже через 24 години. «Щоб так не виходило, що до луцька звозять усі можливі трупи, а водій змушений їхати із прищепкою на носі», – зауважила Людмила Максименко.
Заступник начальника головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Сергій Войтюк також звернувся до очільників районів. Як він сказав, згідно з вказівкою із Києва, ветеринарні служби повинні щомісяця подавати звітність про виявлення випадків сказу та виконані заходи з їх усунення.
Довідково:
У 2007 році в Україні уперше зафіксовано випадки інфікування сказом людини. Станом на сьогодні вже померло дев’ять українців, двоє з них у 2008 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus