USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині віднаходять нові докази існування тут трипільської культури

20 Травня 2009 09:32

Нещодавно на півдні Волині молоді археологи віднайшли пам’ятку трипільської культури – фігурку жінки. Знахідка підтверджує, що трипільська культура на Волині була. Про це у коментарі «Волинським Новинам» розповів директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остапюк.

 
Наразі на півдні Волині є багато знахідок трипільської культури. На Поліській частині їх менше, – розповів пан Остапюк.
 
Багато статуеток знаходимо розбитими, а тут віднайшли практично цілу, яка є символом родючості, – сказав директор музею. Щоправда, де саме була знайдена пам’ятка, Олександр Остапюк не уточнив, лише розповів: це на півдні Волині.
 
Це фігурка жінки зі стилізованою головою без рук. У живіт фігурки вкладена зернинка. Розмір статуетки – приблизно 10 сантиметрів, – описав її пан Остапюк. Перебуває знахідка у Любомльському музеї.
 
Також цьогоріч археологічні розкопки розпочалися у Шацькому районі. Результати уже є, – запевняє пан Остапюк. Проте говорити про них поки не хоче.
 
Довідково:
 
Трипільська культура – археологічна культура часів енеоліту, назва якої походить від села Трипілля на Київщині. Біля Трипілля Вікентій Хвойка в 1897 році виявив і дослідив пам\'ятки цієї культури.
Творцями трипільської культури були племена, що просунулися з Балкан та Подунав\'я у Прикарпаття (територія сучасних Румунії, Молдови та України). Пам\'ятки її дослідники поділяють на етапи: Початковий: 5300—4000 до Р. Х. (румунське Прикарпаття), Ранній: 4000—3600 до Р. Х. (Прутсько-Дністровське межеріччя), Середній: 3600—3100 до Р. Х. (Дністро-Бузьке межиріччя), Пізній: 3100—2500 до Р. Х. (Дністро-Дніпровське межиріччя).
Існують різні думки щодо походження трипільської культури. Не має однозначної версії вчених й щодо того, як зникла трипільська культура. З точністю не можна сказати, чи були трипільці предками слов’ян. Їхній побут дуже схожий на наш (слов’янський), але довести спорідненість, не враховуючи теорії про те, що трипільці не були автохтонами на наших землях, просто неможливо.
У трипільців було добре розвинене господарство. Землеробство становило наййбільшу його частку, система ведення його була підсічно-вогневою, тому часто потрібно було змінювати землі, що було сприятливим для розселення їхніх племен на великі території. Також не відставали трипільці у скотарстві (особливо на пізньому етапі), полюванні, рибальстві, збиральництві (на ранньому етапі), прядінні та ткацтві.
Керамічні витвори трипільців є справжніми витворами мистецтва. Вони ділилися на пофарбовані (в одну, дві, три фарби) та непофарбовані, а також на орнаментовані та неорнаментовані. Посуд був простий і для приготування їжі, що був майже завжди непофарбованим, але з рослинним чи тваринним орнаментом.
Первісні уявлення трипільців були, очевидно, звязані з періодичними катаклізмами, викликаними істотними зрушеннями в Сонячній системі під час їхнього існування. Ймовірно, тоді зявилося уявлення про циклічність часу, і знайшло своє відображення в трипільській кераміці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Свой Показати IP 20 Травня 2009 10:24
Какой, [вирізано - цензура], символ родючости??? Это же обыкновенная детская игрушка, только глиняная. Скажем так, доисторическая Барби. Думаете, древние своим детям кукол не дарили? А цикличность времени возникла благодаря раскрашенным горшкам, да? Бред сивой кобылы! восприятие (цикличное либо линейное)времени записано у человека в подкорке, независимо от того, триполец это или абориген из джунглей! Господи! Какая же туфта кругом! И ведь ведутся! Получается, на "уникальности" глиняных горшков с подачи археолога-недоучки Хвойки рехнулся не только наш Харант???!!!
Свой Показати IP 20 Травня 2009 11:39
васче в официальной "истории" много моментов, граничащих то ли с цирком, то ли с психушкой. Наиболее смешные постулаты о каменном веке: 1) на изготовление каменного топора у древнего человека уходил целый год, а годилось такое орудие для рубки одного дерева, и все (это на полном серьезе), теперь представим, что вменяемый человек будет целый год мастерить один топор, чтобы одно дерево им свалить? А есть что он будет все это время и на фига ему такой топор?? он же не президента выбирает, а жизненно необходимую вещь! 2) орудия бронзового века годились на 1-2 удара по камню, и все - убедите меня, что древний ремесленник будет клепать орудия, годные для 1-2 ударов. Кто их покупать будет? Держат нас за дураков, а мы и не сопротивляемся. Ребенок слепил из глины человечка, пупок обозначил зернышком, оказалось, что это "символ родючости", тиражируемый мудрыми трипольцами, о чем даже в новостях написали. Умора. Но грустно.
Смайл Показати IP 13 Листопада 2010 21:05
не знаю шо за горшки там були викопані, але я взагаліто вірю не в них, а в БОГА!
смайл:) Показати IP 13 Листопада 2010 21:07
не знаю, що за горшки там були викопані, але я взагаліто вірю не в них, а в БОГА!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus