USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині є ферми, де корови слухають Баха. ФОТО

31 Липня 2009 15:28
На приватно-орендному сільськогосподарському підприємстві імені Івана Франка, що у селі Губин Горохівського району, побував разом із журналістами 30 липня голова ОДА Микола Романюк. Охочим було продемонстровано потужності та роботу підприємства. Наприклад, цікавим стало те, що тут під час доїння корови слухають класичну музику, – інформує репортер «Волинських Новин».
 
У загальному наше тваринництво налічує 1 тисячу 800 голів великої рогатої худоби. Серед них – 605 корів, – розповів головний зоотехнік підприємства імені Івана Франка Валерій Калахан. Надій на корову за шість місяців 2009 року – 2918 літрів молока. Підприємство реалізовує молоко на «КОМО».
 
Молоко за вищим ґатунком продаємо уже 5 років, – сказав зоотехнік. Проте, за його словами, переробникам не завжди потрібне молоко такої якості. «Ринку ми не боїмося і можемо конкурувати. А що стосується самих переробників, то у них не стільки претензій до якості молока, а скільки до самої цінової політики в Україні. Я думаю, що вони не добре поступають, коли так різко роблять обвал цін», – розповів пан Калахан.
 
Доїльні апарати, якими на підприємстві користуються уже 5 років, суттєво спростили роботу доярок. «Функція доярки полягає у тому, щоб вологою серветкою протерти дійки, підключити апарат – решту виконує процесор, який регулює швидкість молоковіддачі, потік, процес доїння», – розповів фахівець.
 
За його словами, коли корова видоюється, то зменшується швидкість молоковіддачі і через 6-7 секунд процесор сам відключає і знімає доїльний апарат із вим’я. Після цього доярка спеціальним розчином дезінфікує вим’я. «Далі автоматично відкриваються ворота і корова йде відпочивати у свій готель», – продовжив зоотехнік. Працюють автомати по 9 годин на день. Також під час доїння корови постійно слухають класичну музику, особливо полюбляють Баха. Валерій Калахан стверджує: такі мелодії позитивно впливають на процес доїння, збільшують кількість надоїв.
 
До слова,  фермерські корови-рекордсменки дають за рік по 7-8 тисяч літрів молока. Проте таких одиниці, – зауважив фахівець. У середньому звичайна корова дає 6 тисяч літрів молока за рік. Пан Калахан розповів, що з часом, завдяки селекції, є надія досягти кращих результатів надоїв «середньостатистичних» миньок.
 
Корови на фермі імені Івана Франка не ходять на пашу – їхній корм готують на самому підприємстві. Виходить у 5-6 разів дешевше, аніж якби ми купували корми, – розповів керівник підприємства Василь Тарарай.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 1 Серпня 2009 12:08
Как интересно! Коровы слушают Баха , а люди - Лободу с Пающими трусами да всяких [вирізано - цензура].

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus