USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині забудовники можуть знищити унікальну 600-річну синагогу

20 Липня 2009 19:27
Під час розкопок у Володимирі-Волинсому археологи знайшли фрагменти стін, підлоги, колон та фундаментів великої будівлі, орієнтовно XIV – почату XV століття. За попередніми висновками, це древня синагога. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує видання «Risu» з посиланням на «Сім’ю і дім», її унікальність полягає насамперед в тому, що вона збудована за часів литовського правління на Волині. Чогось схожого в області не знаходили впродовж останніх 10-15 років.
За словами керівника археологічної служби Волині Інституту археології НАН України Олексія Златогорського, старовинну археологічну знахідку на вулиці Драгоманова у Володимирі-Волинському може знищити елітна забудова. Адже розкопки проводять у центрі княжого граду, де, приватна фірма планує збудувати комплекс елітних багатоповерхівок.
«Ця археологічна знахідка – надзвичайно важлива як для історії Волині, так і для України загалом», – відзначив Олексій Златогорський. Як повідомив науковець, поки що на цю інформацію не відреагували ані замовники робіт, ані місцева влада.
Щодо старовинних знахідок у цій місцевості, то 1955 року археолог Михайло Каргер, неподалік Володимир-Волинського, в урочищі Федорівка, відкопав залишки церкви XII-XIII століть.
Довідково:
Вперше Володимир-Волинський згадується у лiтописах пiд 988 роком, коли київський князь Володимир віддав мiсто в удiльне володiння своєму сину Всеволодовi. Вiдтодi Володимир став столицею Волинського, а з 1199 року – Галицько-Волинського князівства.
992 року у Володимирi заснована єпископська кафедра. Першим єпископом Володимирської кафедри став Стефан I. Наприкiнцi XIII - початку XIV столiття у Володимир-Волинському писався Галицько-Волинський лiтопис (Волинська частина). 1324 році місту надали Маґдебурзьке право.
1795 року, після приєднання Володимира до Росії як повітового міста новоутвореної Волинської губернії, місто перейменували на Володимир-Волинський. З XII століття місто стало важливим єврейським центром. Більшість євреїв, які мешкали в місті, були купцями. Володимир відвідували і єврейські торговці з Німеччини. В архіві міста Стрлазонд збережені листи єврейських купців міста. Загалом єврейська громада у місті офіційно була заснована у XVI століття. У 1527 році євреї вже виплачували місцевий податок. 1552 року з 243 будинків навколо міської фортеці 22 були єврейськими.
У 1861 році у місті налічувалося вже 6122 євреїв (приблизно 70% населення) і 7 синагог. В 1897 році єврейське населення становило 59,3%. Після утворення незалежної Польщі на виборах у мерію 1929 року євреї здобули половину місць. У 1931 р. у Володимир-Волинському жило приблизно 11 тисяч євреїв (44% населення).
У вересні 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу, єврейське населення Володимир-Волинського зросло до 25 тисяч за рахунок біженців із західних районів Польщі. Більшість з них загинули, коли нацистська Німеччина взяла місто під свій контроль. Під час радянського режиму єврейські школи закрили, припинили діяльність усіх єврейських партій, а їх лідерів відправили до Сибіру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 20 Липня 2009 20:19
Ой що ж то так горить? Та горить так ясно... Синагогу запалили - третій день не гасне
Анонімс Показати IP 20 Липня 2009 22:40
забудовник дав міській владі хабаря за ту ділянку землі, і тепер забудовник не хоче втратити землю, а влада не може її забрати, бо взяла за неї мзду...
Анонім Гена Показати IP 21 Липня 2009 07:59
да, у Володимирі землю дерибанять по повній, черновецький проти них пацан зелёний! Не давно вже продали одну ділянку в історорико-культурному заповіднику (!!!), напроти історичного музею, і там вже постав здоровий приватний будинок з веееликим парканом...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus