USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Над Арктикою затягнулася найбільша озонова діра

28 Квітня 2020 23:26
Рекордна за розмірами озонова діра над Арктикою - затягнулася. Про її появу над Арктикою вчені заявили у березні.

Про це пише Бабель з посиланням на CNN.

Площа озонової діри становила близько 6 млн квадратних кілометрів. Фахівці Служби моніторингу атмосфери імені Коперника Європейського центру середньострокових прогнозів погоди пояснили, що діра зʼявилася не через діяльність людей, а через сильні полярні вихори над Арктикою. Такий вихор — це велика область низького тиску і холодного повітря, яка оточує обидва полюси Землі. Полярні вихри існують завжди, але зазвичай вони слабшають влітку і посилюються взимку.

Через такі вихори холодне повітря утворювало перламутрові хмари, на яких озон вступав в реакцію з хлором і бромом і врешті руйнувався. Вчені також пояснили, що зникнення діри не повʼязано з карантином через пандемію COVID-19.

Що таке озонова діра?

Озоновий шар розташовується на висоті від 12 до 50 км над Землею і захищає її від ультрафіолетового випромінювання. У разі зменшення концентрації озону таке опромінення може зашкодити людям і тваринам, також воно нагріває світовий океан, збільшуючи смертність морських істот і рослин. Антарктична озонова діра утворилася в результаті попадання в атмосферу хімічних сполук і з'являється щороку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нострадурень Показати IP 29 Квітня 2020 08:32
Гольфстрім різко охолоне і у вересні чекаємо сезону ураганів і зиму з - 25.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus