USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Напади на журналістів на Волині: три справи – вже в суді

30 Вересня 2021 11:16
Три справи, що стосуються перешкоджання законній професійній діяльності журналіста або умисного знищення чи пошкодження його майна, передали до суду.

Про це йшлося 30 вересня під час засідання міжвідомчої робочої групи із протидії злочинам, вчиненим проти журналістів, яке відбулося у Волинській обласній прокуратурі.

Як інформував перший заступник керівника Волинської обласної прокуратури Олег Губчак, протягом цього року зареєстровано чотири кримінальні провадження, які стосуються перешкоджання законній професійній діяльності журналіста або умисного знищення чи пошкодження його майна.

У випадку трьох справ обвинувальні акти вже скеровано до суду – це напад на журналістів одного з телеканалів на пилорамі в селі Стобихівка Камінь-Каширського району, перешкоджання професійній діяльності кореспондента під час журналістського розслідування, заподіяння тілесних ушкоджень і здійснення пострілу в живіт із пневматичного пістолета журналісту.

Прокуратура орієнтуватиме суд на призначення відповідних мір покарання обвинуваченим особам у межах закону, запевнив Олег Губчак.

Окрім того, є ще одне нерозкрите кримінальне провадження, яке стосується підпалу автомобіля в селі Струмівка, що належав головній редакторці недавно створеного видання.
«Скажу чесно, я починаю тиждень із цього провадження, стану досудового розслідування, встановлених нами обставин і завершую тиждень тим, що заслуховую те, що зроблено, які версії відпрацьовані, коли ми зможемо повідомити нашій громадськості те, що ми закінчили це досудове розслідування. Складність досудового розслідування зазначеного кримінального провадження в тому, що воно вчинене в умовах явної неочевидності. Крім відеозапису, в нас немає інших фактичних обставин. Тому ми відпрацьовуємо кілька версій: підпал пов’язаний із професійною журналістською діяльністю особи; підпал із особистісних мотивів, не пов’язаний із цією діяльністю; особа підпалила не той автомобіль, який їй, можливо, замовляли», – розповів Олег Губчак.

І додав, що сподівається, що це провадження вдасться закінчити до початку наступного року.

«Думаю, наша принципова позиція і така ж позиція органів досудового розслідування дасть можливість уникнути в майбутньому здійснення таких ганебних вчинків щодо працівників медіа», – наголосив Олег Губчак.

Як нагадав, цього року було винесено вирок у справі нападу на знімальну групу одного з телеканалів – особу засудили до штрафу в розмірі 850 гривень.
«Прокуратура не погоджується з відповідним вироком у зв’язку з м’якістю призначеного покарання. Ми його оскаржили в апеляційному порядку. Додатково повідомимо, чим закінчилося наше апеляційне оскарження, чи підтримають нас і чи нададуть жорсткішу оцінку діям особи, яка перешкоджала професійній діяльності журналістів, виштовхувала їх, зривала посвідчення, наносила удари по камері», – зазначив перший заступник керівника Волинської обласної прокуратури.

За словами Олега Губчака, кількість випадків нападів на журналістів протягом останнього часу зменшилася: «Наразі наша жорстка позиція і скерування кримінальних проваджень до суду, а також масове висвітлення усіх випадків мають виховний характер. Можливо, наступного року ми не матимемо таких ганебних випадків узагалі».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Гарний настрій Показати IP 30 Вересня 2021 14:06
Обличчя задоволені, значить молодці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus